Wegańskie święta wielkanocne mogą się okazać nie lada wyzwaniem, kiedy na tradycyjnym świątecznym stole dominują jaja i białe kiełbasy. My jednak mamy na to swoje sposoby – dania wegańskie na święta.

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią gotowanie świątecznych przysmaków. Czy jesteście gotowi?

Wegańskie święta przepisy

Przygotowaliśmy dla Was przepisy na następujące dania wegańskie na święta:

Boczniaki po tatarsku

Boczniaki po kaszubsku

Pasztet soczewicowy ze śliwką

Pasta bezjajeczna

Wegański żurek (przeniesie Cię na inną podstronę)

Wegański majonez z kalafiora (przeniesie Cię na inną podstronę)

Wegańskie boczniaki po tatarsku – przepis

Składniki na boczniaki po tatarsku:

  • 500g boczniaków
  • szklanka nerkowców
  • szklanka soku z kiszonych ogórków + dodatkowy sok do namoczenia orzechów
  • 10 średnich kiszonych ogórków lub więcej
  • większa cebula
  • szklanka mrożonego groszku (można użyć puszkowego, my mamy własny mrożony groszek i takiego używamy)
  • 3 czubate łyżeczki ulubionej musztardy (my używamy Dijon)
  • opcjonalnie sól, pieprz do smaku
  • miłym dodatkiem będzie zielenina – natka lub koperek – o tej porze roku z prywatnej
  • mrożonki
  • 4 łyżki oleju lnianego/ oliwy z oliwek

Boczniaki po tatarsku – jak przygotować?

  1. Zamocz nerkowce w soku z kiszonych ogórków i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz je i zblenduj z 1/2 szklanki ciepłej wody. Po 5 minutach dolej kolejną porcję wody -1/2 szklanki, a po kolejnych 5 minutach 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków. Następnie, po upływie kolejnych 5 minut, dolej dodatkowe pół szklanki soku z kiszonych ogórków i blenduj przez kolejne 5 minut. Miksowanie orzechów zajmuje zazwyczaj ok. 20 minut, ale tak naprawdę ramy czasowe to granica Waszej cierpliwości. Co prawda, po 20 minutach możesz nie uzyskać jeszcze masy ekstra-gładkiej, bo drobinki orzechów mogą być widoczne w sosie, ale są niewyczuwalne pod zębami.
  2. Do sosu dodaj pokrojone drobno ogórki i surową cebulę oraz ugotowany w niewielkiej ilości osolonej wody groszek. Dodaj musztardę, możesz dodatkowo doprawić go solą, pieprzem, oraz dodaj zieleninę.
  3. Wypłucz boczniaki, a następnie osusz je papierowymi ręcznikami. Pokrój na cząstki i usmaż na rozgrzanym na patelni oleju aż puszczą sok, wchłoną go i lekko się zezłocą. Co jakiś czas delikatnie mieszaj, po czym odstaw do wystudzenia.
  4. Połącz usmażone boczniaki z sosem i włóż do lodówki na noc. Rano będą gotowe do spożycia.

Przepis na boczniaki po kaszubsku

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 4 – 6 porcji:

  • 500 g boczniaków
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczki soli
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 łyżki octu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 – 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 – 2 ogórki kiszone
  • sól

Boczniaki po kaszubsku – jak przygotować?

  1. Boczniaki pokrój na grube paski. Na dnie patelni rozgrzej sporą ilość oleju, dodaj boczniaki, ale na początku nie mieszaj. Zamieszaj dopiero po 1 – 2 minutach. Boczniaki usmaż na złoto, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
  2. Z patelni odlej nadmiar oleju, do smażenia cebuli wystarczy jedna łyżka. Cebulę pokrój w półksiężyce, a śliwki w paski. Rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz śliwki. Smaż na niedużym ogniu przez 1 minutę.
  3. Następnie do cebulki dodaj goździki, ziele angielskie, liście laurowe, ostrą paprykę, sól oraz pieprz i wszystko smaż na niedużym ogniu do czasu aż cebulka zmięknie, czyli przez kolejne 2 – 3 minuty.
  4. Do miękkiej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza olejem lnianym i ogórkami. Zwiększ ogień pod patelnią i duś przez minutę, po czym dodaj usmażone boczniaki. Duś jeszcze 2 – 3 minuty i przełóż do plastikowego pojemnika.
  5. Następnie przestudź boczniaki. W tym czasie pokrój w drobną kostkę kiszonego ogórka i dodaj go do boczniaków razem z olejem lnianym. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj szczyptę soli lub więcej octu. Zjedź od razu lub odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, z dobrym chlebem lub bez żadnych dodatków.

Rady:

  • Boczniaki usmaż na dużej patelni lub na dwa razy, aby się ładnie pozłociły.
  • Dodawaj ocet stopniowo i próbuj, czy nie jest za kwaśne. Jednocześnie pamiętaj, że sos powinien być intensywny w smaku.

Pasztet soczewicowy ze śliwką – przepis na świąteczny pasztet

Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenia

Składniki na pasztet na jedną keksówkę o wymiarach około 20 x 11 cm:

  • 2 cebule
  • liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 ziarno jałowca
  • olej
  • około 200 g suchej soczewicy (zielonej lub brązowej)
  • około 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka suszonych śliwek

Świąteczny pasztet ze śliwką – jak przygotować?

  1. Wstaw kaszę jaglaną i soczewicę według instrukcji na opakowaniu. Ostatecznie powinno wyjść: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i 2 szklanki ugotowanej soczewicy
  2. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni razem z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, goździki). Pod koniec smażenia wyjmij przyprawy.
  3. Połącz soczewicę, kaszę, cebulę oraz pozostałe przyprawy i zblenduj. Po uzyskaniu gładkiej masy przełóż część do wyłożonej papierem (lub wysmarowanej olejem) foremki. Następnie wciśnij śliwki i wylej pozostałą masę.
  4. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
  5. Po wystudzeniu (najlepiej przez noc) wyjąć z formy i gotowe

Pasta bezjajeczna – prosty i szybki przepis

Składniki na pastę wielkanocną bez jajek:

  • 200 gramów ciecierzycy z puszki
  • pół łyżeczki czarnej soli
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka stołowa musztardy
  • czarny pieprz
  • szczypta kurkumy (doda żółtego koloru)
  • szczypiorek
  • wegański majonez

Jak przygotować bezjajeczną pastę?

  1. 200 g ciecierzycy z puszki zalej wodą, dodaj czarną sól i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  2. Jeśli nie masz wegańskiego majonezu lub chcesz zrobić swój, zapoznaj się z przepisem i postępuj wg instrukcji.
  3. Odlej wodę z garnuszka, zblenduj ciecierzycę i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie czasie możesz przygotować szczypiorek (drobno posiekać).
  4. Zblendowaną ciecierzycę połącz ze szczypiorkiem i dodaj wegański majonez, musztardę i ocet. Na koniec dopraw czarną solą i pieprzem.
  5. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *