Idą Święta, a wraz z nimi na stół wjeżdża… Poznaj przepis na pyszny wegański żurek – wielkanocny specjał Kokoszki! Co więcej, możecie go skosztować w dzisiejszym menu! 

wegański żurek Tu Kokoszka Dziobała

Czym jest żurek?

Nazwa zupy żur pochodzi od niemieckiego słowa „kwaśny”, co rzecz jasna, odzwierciedla jej smak (ponieważ wszyscy wiedzą, że żurek jest kwaśny). 🙂 Choć nazwa „niemiecka”, to zupa typowo polska – taka nasza chluba 😄 Żurek czasem może być nazywany białym barszczem – choć teorii różnicujących te zupy jest kilka, ale nie będziemy się nimi dzisiaj zajmować. Żur, o którym mowa, to zakwaszona zupa mączna, tradycyjnie przygotowywana na bazie mięsnego wywaru, zagęszczonego zakwasem – najczęściej z mąki żytniej. Do zupy dodaje się ziemniaki, białą kiełbasę, jajko, śmietanę. Jak widzicie – nie za bardzo wegańska propozycja 😛 Na szczęście mamy swój sposób na przygotowanie pysznej wielkanocnej potrawy w wersji wegan. Poza wyciągnięciem z niej mięsa, zastosowaliśmy zakwas bezglutenowy! Jesteście ciekawi?

Składniki na wegański żurek

  • 2 l wody
  • włoszczyzna: seler, korzeń pietruszki, marchew po 1 szt, 
  • cebula – 1 szt,
  • czosnek – 4 ząbki
  • ziemniaki – 4-5 szt. 
  • suszone grzyby: podgrzybek brunatny
  • pieczarki
  • ok. 500 ml zakwasu – u nas gryczanego, ale bardzo fajnie sprawdza się też jaglany
  • 2 łyżki oleju (u nas słonecznikowy)
  • sok z kiszonego ogórka, kilka kropli soku z cytryny – aby podkręcić kwaśny smak zupy 

oraz przyprawy: 

  • sól Kłodawska
  • majeranek
  • lubczyk
  • kurkuma
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka mielona wędzona
  • zachęcamy do dodania także natki pietruszki
Żurek wegański

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podpraż na odrobinie oleju czosnek przez ok. 60 sekund, następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i ziarna pieprzu i praż kolejne kilka sekund.
  2. Dołóż do garnka obrane, dodaj pozostałe przyprawy i niekrojone warzywa (bez ziemniaków), zalej wodą i gotuj ok. 2 godziny pod przykryciem. 
  3. Kiedy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito.
  4. Następnie do czystego bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości. 
  5. Do gotującej się zupy stopniowo dodawaj zakwas.
  6. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Przydatne wskazówki

  • Jeśli żur nie jest wystarczająco kwaśny, możesz dodać soku z kiszonego ogórka albo cytryny. Ze względu na ich kwaśny smak, zakwaszenie żuru można fajnie podkręcić.
  • Ugotowane warzywa możesz wykorzystać do innego dania lub pokroić i dodać do żurku.
  • Możesz podawać żurek z pieczonymi ziemniakami – u nas są gotowane.

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.