Idą Święta, a wraz z nimi na stół wjeżdża… Poznaj przepis na pyszny wegański żurek – wielkanocny specjał Kokoszki! Możecie go skosztować w dzisiejszym menu! 

wegański żurek Tu Kokoszka Dziobała

Czym jest żurek?

Nazwa zupy żur pochodzi od niemieckiego słowa „kwaśny”, co rzecz jasna, odzwierciedla jej smak 🙂 Choć nazwa „niemiecka” to zupa typowo polska – taka nasza chluba 😄 Żurek czasem może być nazywany białym barszczem – teorii różnicujących te zupy jest kilka, ale nie będziemy się nimi dzisiaj zajmować. Żur, o którym mowa, to zakwaszona zupa mączna, tradycyjnie przygotowywana na bazie mięsnego wywaru, zagęszczonego zakwasem – najczęściej z mąki żytniej. Do zupy dodaje się ziemniaki, białą kiełbasę, jajko, śmietanę. Jak widzicie – nie za bardzo wegańska propozycja 😛 Na szczęście mamy swój sposób na przygotowanie pysznej wielkanocnej potrawy w wersji wegan. Poza wyciągnięciem z niej mięsa, zastosowaliśmy zakwas bezglutenowy! Jesteście ciekawi?

Składniki na wegański żurek

  • 2 l wody
  • włoszczyzna: seler, korzeń pietruszki, marchew po 1 szt, 
  • cebula – 1 szt,
  • czosnek – 4 ząbki
  • ziemniaki – 4-5 szt. 
  • suszone grzyby: podgrzybek brunatny
  • pieczarki
  • ok. 500 ml zakwasu – u nas gryczanego, ale bardzo fajnie sprawdza się też jaglany
  • 2 łyżki oleju (u nas słonecznikowy)
  • sok z kiszonego ogórka, kilka kropli soku z cytryny – aby podkręcić kwaśny smak zupy 

oraz przyprawy: 

  • sól Kłodawska
  • majeranek
  • lubczyk
  • kurkuma
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka mielona wędzona
  • zachęcamy do dodania także natki pietruszki
Żurek wegański

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podpraż na odrobinie oleju czosnek przez ok. 60 sekund, następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i ziarna pieprzu i praż kolejne kilka sekund.
  2. Dołóż do garnka obrane, dodaj pozostałe przyprawy i niekrojone warzywa (bez ziemniaków), zalej wodą i gotuj ok. 2 godziny pod przykryciem. 
  3. Kiedy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito.
  4. Następnie do czystego bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości. 
  5. Do gotującej się zupy stopniowo dodawaj zakwas.
  6. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Przydatne wskazówki

  • Jeśli żur nie jest wystarczająco kwaśny, możesz dodać soku z kiszonego ogórka albo cytryny.
  • Ugotowane warzywa możesz wykorzystać do innego dania lub pokroić i dodać do żurku.
  • Możesz podawać żurek z pieczonymi ziemniakami – u nas są gotowane.

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Kategorie: Przepisy

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *