Barszcz wigilijny wegański

Czerwony barszcz to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Zgodnie z tradycją wigilijny barszcz powinien być postny, a więc przygotowany bez mięsa, na warzywach i grzybach. Nasza wersja pozbawiona jest dodatkowo innych odzwierzęcych dodatków, tj. masło czy śmietana. Poniżej nasz przepis na wegański barszcz wigilijny.

Barszcz wigilijny – wartości odżywcze

Wigilijny barszcz jest bardzo zdrową zupą ze względu na właściwości zdrowotne buraków. Buraki posiadają betalainy – barwniki, które zapewniają ze względu na swoje cechy, poprawiają naszą odporność, opóźniają procesy starzenia, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Buraki są ponadto skuteczne w leczeniu anemii, wspomagają układ krwionośny, a nawet obniżają ciśnienie i pomagają regulować poziom cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że buraki posiadają wysoki indeks glikemiczny i mogą niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi – osoby chore na cukrzycę powinny na niego uważać.

Wegański barszcz wigilijny – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 2 kg buraków,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • jabłko,
  • por,
  • garść grzybów suszonych,
  • olej słonecznikowy/ masło wegańskie 3 łyżki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól kłodawska,
  • pieprz świeżo mielony,
  • majeranek łyżka,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 goździki,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 śliwki suszone,
  • zakwas z buraków,
  • opcjonalnie 2 łyżki musu z daktyla.

Wegański barszcz wigilijny – jak przygotować?

Najlepszy, najbardziej aromatyczny barszcz powstaje w wyniku długiego gotowania wywaru, a następnie barszczu. Warto się zatem przygotować na kilka godzin przygotowywania wigilijnego barszczu. Zaczynamy! Na początek namocz suszone grzyby – odpowiednio wcześniej. Włoszczyznę i jabłko zetrzyj na grubych oczkach na tarce i wrzuć do garnka. Następnie dodaj posiekany drobno por, przyprawy sypkie i wybrany tłuszcz. Podsmaż warzywa w garnku, cały czas mieszając drewnianą łyżką, do czasu, aż się zarumienią. Kolejno, dolej wodę z grzybów i dodatkową szklankę wody, po czym duś wszystko ok. 15 minut. Na koniec dolej 3 litry wody i gotuj wywar przynajmniej przez 3 godziny, uzupełniając wodę.

W międzyczasie możesz przygotować buraki. My proponujemy zawinąć umyte buraki w folię aluminiową i piec w 180 stopniach do miękkości. Ważne, aby buraki były pieczone w skórce, wówczas nie tracą swoich cennych właściwości. Po upieczeniu, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do nich soku z cytryny. Z ugotowanego wywaru dokładnie odcedź warzywa, następnie dodaj do niego (wywaru) starte buraki, pokrojone grzyby, mus z daktyla, posiekany czosnek oraz śliwki. Gotuj przez minimum kolejne dwie godziny, nie zapominając o uzupełnianiu odparowanej wody. Po ugotowaniu barszczu, dodaj do niego, do smaku sól, pieprz – najlepiej świeżo mielony oraz majeranek. Aby barszcz był czysty, przecedź go przez sito, a na koniec dodaj zakwas z buraka, według własnych upodobań. Do naszego barszczu dodajemy minimum 250 ml zakwasu. Ważne jest, aby po dodaniu zakwasu już nie zagotować barszczu.

Wigilijny barszcz można podawać z uszkami lub czysty z kubku do picia wraz z krokietami.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *