Wegańskie bezglutenowe uszka

Wegańskie, bezglutenowe uszka to popularny dodatek do czerwonego barszczu. Poniżej przepis.

Wegańskie, bezglutenowe uszka – potrzebne składniki i przygotowanie na 130 uszek

Farsz grzybowy do uszek bezglutenowych:

  • około 80 g suszonych grzybów, część można zamienić na pieczarki,
  • 2 cebule,
  • 20 g oleju kokosowego bezwonnego,
  • majeranek,
  • pieprz ziołowy,
  • lubczyk,
  • natka pietruszki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól kłodawska,
  • pieprz świeżo mielony.

Grzyby namocz wcześniej na całą noc. Namoczone posiekaj drobno z cebulką i pieczarkami (jeśli je dodajesz). Cebulkę wraz z pieczarkami i przyprawami zeszklij na oleju kokosowym, po czym dodaj grzyby. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając – możesz dolać odrobinę wody. Następnie zdejmij przykrywkę i odparowuj masę – możesz ją zmielić przez maszynkę do mięsa, tak, aby była zwartą masą.

Bezglutenowe ciasto na uszka:

  • 400 g mieszanki bezglutenowych mąk: gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, skrobi ziemniaczanej (dla osób wymagających niskiego indeksu można zrobić z mieszanki mąk z gryki, sorgo, brązowego ryżu i komosy),
  • 1 szklanka przecedzonego wywaru z warzyw lub wrzątku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • bezglutenowa mąka na stolnicę do lepienia,
  • łyżeczka soli kłodawskiej.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.