Wegańskie, bezglutenowe wigilijne krokiety

Wigilijne krokiety to świetny dodatek do czerwonego barszczu. Można też je jeść jako samodzielne danie. A czym one są? To zwykle opanierowane naleśniki wypełnione farszem z kapusty kiszonej z grzybami. Dzisiaj podzielimy się naszym przepisem na wegańskie i bezglutenowe krokiety.

Wegańskie bezglutenowe krokiety – potrzebne składniki i przygotowanie

Farsz – kapusta z grzybami. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu do krokietów. W tym celu będziesz potrzebować:

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól kłodawska,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • majeranek,
  • natka pietruszki.

Przygotowania możesz rozpocząć już dzień wcześniej, namaczając grzyby na noc. Następnego dnia posiekaj je drobno wraz z cebulką i pieczarkami. Kolejno, pokrój kapustę kiszoną i odciśnij ją na durszlaku z nadmiaru soku. Cebulkę z pieczarkami i przyprawami zeszklij na wybranym oleju (u nas kokosowy) aż nabiorą aromatu, po czym dorzuć suszone, posiekane grzyby. Po chwili dodaj wodę z grzybów oraz posiekaną kapustę kiszoną. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, możesz dolać trochę wody. Potrawę co jakiś czas mieszaj, a po ok. godzinie ściągnij przykrywkę i odparowuj wodę z potrawy. Całą masę możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa, tak, aby uzyskała konsystencję zwartej masy. Następnie możesz się wziąć za przygotowanie naleśników.

Bezglutenowe naleśniki. Kolejny krok to przygotowanie ciasta na naleśniki i usmażenie ich. Do naleśników potrzebujesz:

  • 400 g mąki gryczanej,
  • 180 g mąki ryżowej,
  • 180 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej,
  • ½ litra mleka roślinnego (kokosowe/ryżowe),
  • 1100 ml bardzo ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Wodę wymieszaj z mlekiem w dużej misce, a następnie połącz ze sobą sypkie produkty, przesiewając je przez sitko. Miksuj do połączenia się składników. Ciasto powinno być lejące się, przypominające śmietankę do kawy, powinno stanowić jednolitą masę. W taki sposób przygotowane ciasto zostaw masę pod przykryciem na ok. pół godziny. Po powrocie, dodaj do niego olej, rozmieszaj i smaż na patelni naleśnikowej lub beztłuszczowej. Pamiętaj, że pierwszy naleśnik zwykle nie wychodzi i może się popsuć 😊 trzeba go zjeść!

Farsz + naleśniki = krokiety

Po usmażeniu naleśników pora na zawijanie w nie farszu! Na naleśnik nakładaj odpowiednią ilość kapusty z grzybami i zawijaj w rolki. Krokiety można upiec w naczyniu żaroodpornym albo – aby było bardziej tradycyjnie – usmażyć na oleju, uprzednio je obtaczając w panierce. Do panierki i smażenia przyda Ci się:

  • mielone siemię lniane,
  • woda,
  • mieszanka mąk bezglutenowych,
  • olej roślinny.

Z wody i siemienia lnianego utwórz glutka zastępującego jajko. Mocz krokiety w glutku, a następnie obtaczaj w mieszance z mąk bezglutenowych. Możesz przystępować do smażenia, a potem…. do jedzenia! Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *