Wegański grill to w dzisiejszych czasach coraz łatwiejsze przedsięwzięcie. Wiele sklepów oferuje gotowe produkty (kiełbaski, kotlety, burgery), które można wrzucić na ruszt. Niestety, wiele z łatwo i szybko dostępnych opcji nie należy do najzdrowszych – długi skład, tajemnicze dodatki i wszędzie cukier. Co zatem zabrać ze sobą na majówkowego grilla lub piknik, aby było wegańskie lub wegetariańskie, a do tego zdrowe? Kokoszka ma kilka pomysłów na wege grilla bez mięsa – sprawdź przepisy!

szaszłyki warzywne z tofu

Warzywno-owocowe wegańskie szaszłyki na grilla w sosie BBQ

Na początek niezastąpione szaszłyki! Nikogo już raczej nie zaskoczą szaszłyki z pieczarkami czy z cukinią. Tak naprawdę to przygotowując szaszłyki wegetariańskie czy wegańskie na grilla możesz nadziać na patyczki każde warzywo, a nawet owoc.

Kokoszka dzisiaj prezentuje soczyste szaszłyki z ananasem, batatami i marynowanym wędzonym tofu w sosie BBQ.

Szaszłyki z ananasem, batatami i marynowanym wędzonym tofu z sosem BBQ – składniki na ok. 10 sztuk:

  • Domowy sos BBQ bez cukru
  • Wędzone tofu – 3 opakowania
  • 1 duży batat
  • 1 cebula
  • 1 1/2 papryki czerwonej
  • Ananas – 3 plastry

Wege szaszłyki na grilla – przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa – umyj, obierz i pokrój  w kostkę. Bataty podgotuj przez ok. 5 minut – nie mogą się rozpadać!
  2. Pokrój w kostkę tofu, a następnie zamarynuj wszystkie składniki w sosie BBQ. Czas marynowania to min. 15 minut, ale im dłużej, tym lepiej.
  3. Zamarynowane warzywa, ananasa i tofu nadziewaj na patyczki od szaszłyków i grilluj. Wegańskie szaszłyki będą gotowe do zjedzenia, gdy wszystkie składniki zarumienią się.

Wegański sos BBQ bez cukru – składniki:

  • Passata pomidorowa 200 g
  • 1 mała czerwona cebula
  • Mus daktylowy (zblendowane daktyle z wodą na gęsty mus)
  • Kilka łyżek octu balsamicznego (3-4)
  • Ocet jabłkowy, ocet winny lub sok z cytryny ok. 50 ml
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Dobrej jakości musztarda – pół łyżeczki
  • Łyżka dobrego oleju
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: mielona papryka wędzona, sól, pieprz, mielony imbir
  • Opcjonalnie: chilii, jeśli lubisz ostrzejsze smaki

Przygotuj wegański sos BBQ

  1. Pokrój cebulę i czosnek, a następnie wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju i wędzonej papryki. Po lekkim zarumienieniu dodaj dwie łyżki wody i duś pod przykryciem.
  2. Następnie wrzuć na patelnię mus daktylowy, passatę pomidorową oraz pozostałe składniki.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Duś na niewielkim ogniu jeszcze przez kilkanaście minut.
  4. Odstaw sos do ostygnięcia, a na koniec zblenduj go na gładką masę.
grillowane roladki z bakłażana z serkiem z nerkowców

Roladki z bakłażana z serkiem z nerkowców

Kolejną propozycją na wege przekąski na grilla są roladki z bakłażana. Z powodzeniem można bakłażana również zastąpić cukinią. Ugrillowane plastry wybranego warzywa nadziane przepysznym serkiem z nerkowców podbiją serca wszystkich znajomych. Do serka możesz dodać ulubione przyprawy, np. paprykę słodką / ostrą lub jakieś zioła w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. My w tym przepisie stawiamy na serowy posmak.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • Oliwa z oliwek
  • Szklanka orzechów nerkowców (ok. 150 g)
  • Czosnek (ząbek)
  • Sok z cytryny
  • Napój roślinny lub woda
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: płatki drożdżowe, jeśli zależy Ci na serowym posmaku

Roladki z bakłażana na wegańskiego grilla – przygotowanie:

  1. Namocz orzechy (najlepiej na całą noc) w wodzie lub wybranym mleku roślinnym, dzięki czemu będą łatwiej się blendowały.
  2. Dokładnie umyj i osusz bakłażana. Następnie pokrój go wzdłuż na plastry, delikatnie osyp solą i odstaw na bok. Gdy bakłażan zacznie oddawać wodę, ponownie go osusz, posmaruj oliwą z obu stron i wrzuć na grilla.
  3. Namoczone orzechy wraz z płynem zmiksuj na gładką masę. Do powstającego serka dodaj czosnek, sok z cytryny i przyprawy wg uznania. Dodając płatków drożdżowych nadasz serkowi posmak sera.
  4. Po zdjęciu z grilla, poczekaj aż ugrillowane plastry bakłażana ostygną. Kolejnym krokiem jest nałożenie serka na plastry i zawinięcie ich w ruloniki. Na koniec zepnij ruloniki wykałaczką.

Skrzydełka z kalafiora – przepis

Kokoszka bardzo lubi swoje skrzydełka, dlatego na grilla dla wegan i wegetarian zaproponuje skrzydełka z kalafiora. Pomysłów na ich przygotowanie jest wiele, a ten Kokoszkowy przepis jest prosty i dodatkowo bezglutenowy.

Kalafior jak skrzydełka można serwować z różnymi sosami, my proponujemy podawać z salsą pomidorową lub sosem BBQ.

Kalafior skrzydełka – składniki:

  • Kalafior
  • Mąka z ciecierzycy
  • Woda lub wybrany napój roślinny
  • Przyprawy: czosnek, chilii, papryka słodka, wędzona, sól

Skrzydełka z kalafiora – przygotowanie:

  1. Przygotuj gładkie ciasto z mąki, wybranego płynu i przypraw.
  2. Obierz, umyj i podziel kalafiora na mniejsze kawałki, łatwe do zjedzenia. Podgotuj go do stanu al dente.
  3. Następnie zanurz kawałki kalafiora w cieście i piecz na blaszce na papierze do pieczenia w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
  4. Tak przygotowane skrzydełka można zabrać ze sobą na piknik lub grilla. Koniecznie w towarzystwie ulubionego sosu.
skrzydełka z kalafiora

Burgery z soczewicy – przepis na wegańskiego grilla

W sklepach kotletów i burgerów wegańskich jest pod dostatkiem. Gdyby jednak pojawiła się u Ciebie ochota na zrobienie własnych burgerów to korzystaj do woli. Ten przepis jest wegański (ale może być też wegetariański, jeśli dodasz jajko).

Burgery z soczewicy na grilla – składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • Oliwa z oliwek
  • Cebula
  • Marchewka
  • Czosnek
  • Glut z siemienia lnianego / jajko
  • Przyprawy: czosnek, paprykę wędzoną, chili, sól i pieprz
  • Opcjonalnie i dodatkowo: ulubiony sos

Burgery z soczewicy na grilla – przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę i soczewicę według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pokrój drobno cebulę oraz czosnek, a obraną marchew zetrzyj na tarce.
  3. Na oliwie skarmelizuj cebulkę wraz z przyprawami i czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i delikatnie podsmażaj całość ok. 2 minuty.
  4. Ugotowaną soczewicę, kaszę, warzywa z patelni, a także gluta z siemienia lnianego lub jajko połącz ze sobą. Opcjonalnie możesz dodać sos BBQ, chili lub inny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na zwartą masę.
  5. Uformuj burgery i piecz na grillu.
  6. Gotowe wege burgery możesz wsadzić w bułkę z ulubionymi dodatkami lub zjeść z wybranym sosem.
sałatka z grillowanych warzyw wegański grill

Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

Ostatni, ale nie najgorszy przepis na prostą sałatkę z grillowanymi warzywami. Możesz dodać do niej swoje ulubione warzywa. Poniżej Kokoszkowa inspiracja.

Sałatka z grillowanych warzyw z halloumi – składniki:

  • Bakłażan
  • Cebula czerwona
  • Mix papryk
  • Cukinia
  • Halloumi
  • Pieczarki
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny
  • Przyprawy: czosnek, sól, pieprz
  • Świeża bazylia

Jak przygotować sałatkę z grillowanymi warzywami?

  1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój na plastry lub cząstki, a następnie włóż je do sporej miski. Do warzyw dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Hallumi pokrój na grube paski.
  3. Następnie warzywa i halloumi połóż na grillu. Smaż z dwóch stron.
  4. Gdy składniki będą gotowe, połącz je i skrop jeszcze odrobiną oliwy. Na wierzch dodaj świeżo posiekanej bazylii.

Mamy nadzieję, że z takimi przepisami Wasze majówkowe spotkania nie będą nudne! Życzymy wszystkiego smacznego!

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *