Ketchup z cukinii – najlepszy przepis

Ketchup z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ketchupu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak? Niesamowity! Świetnie nadaje się, jako dodatek do kanapek, grzanek, sosów – można go wykorzystywać zupełnie tak, jak tradycyjny ketchup.
Pierwszy ketchup został stworzony przez Chińczyków, jako zaprawa stosowana do przyprawiania ryb. Samo słowo ketchup pochodzi od chińskiego słowa oznaczającego zaprawę do ryb. Inspiracją ketchupu była zupa polinezyjska, której głównymi składnikami były fasola, cebula, zioła i…. sardynki.

Ketchup dociera do Europy i USA

Kiedy receptura dotarła do Europy i USA, dostosowano ją pod aktualne przyzwyczajenia smakowe – tak powstał znany ketchup Heinz. Obecnie ketchup kojarzy się przede wszystkim z sosem pomidorowym, jednakże może oznaczać również sos na bazie orzechów czy grzybów. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się ketchupy z marchwi, cukinii, dyni czy buraka. My podzielimy się z Wami naszym ulubionym przepisem na ketchup z cukinii.

Ketchup z cukinii – składniki

  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • 300 g cebuli,
  • 800-900 g cukinii, pokrojonej na kawałki (najlepiej nie brać przerośniętej cukinii) żółta lub zielona,
  • 80 g octu jabłkowego,
  • 100 g musu z daktyla/ można zamienić na starte, słodkie jabłka,
  • 180 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
  • szczypta oregano,
  • można też zrobić wersję z upieczoną papryką czerwoną, którą obieramy ze skórki pokrojoną w kostkę (w smaku będzie trochę przypominać ajvar)

Przygotowanie – jak zrobić ketchup z cukinii?

Cukinię dokładnie umyj, odetnij krańce i obierz. Zwróć uwagę na to, czy nie jest gorzka. Jeśli korzystasz z bardziej wyrośniętej cukinii, zadbaj o to, by usunąć nasiona. Następnie zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami lub w maszynce i przełóż do miski. Kolejnym krokiem jest obranie cebuli i starcie jej na tarce – możesz też ją drobno pokroić. Startą cebulę dodaj do cukinii, zasyp solą i wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Dobrym pomysłem jest także pozostawienie tak przygotowanych warzyw przez całą noc. Po tym wyjęciu z lodówki, przełóż do garnka, po czym dodaj zblendowanego daktyla lub starte jabłka i zagotuj. Na małym ogniu gotuj przez około 30- 40 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dodaj ocet, przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Tak przygotowany ketchup, zmiksuj blenderem.

Gorący ketchup nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, po czym przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Dieta

Jak działamy? Kilka słów o naszym cateringu – część 2

Jaki jest najlepszy wegański catering? Szukasz roślinnej diety pudełkowej – wegańskiej lub/i wegetariańskiej – i nie chcesz jeść w kółko samego tofu? W takim razie miło nam Cię witać na naszej stronie – rozsiądź się wygodnie. W dzisiejszym wpisie chcemy Ci się przedstawić w drugiej części cyklu „Czego możesz się

Więcej »
Przepisy

Czekoladowy budyń jaglany z owocami – wegański i bezglutenowy przepis

Czekoladowy budyń jaglany to bezglutenowa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. W naszym cateringu budyń pojawia się na słodkie śniadania – podajemy go z owocami. Anonimowi dziobacze potwierdzają – obok tego smaku nie da się przejść obojętnie! Nie można go też zapomnieć! Znany w terminologii gastronomicznej budyń to gotowana na

Więcej »