Dieta antyhistaminowa to rodzaj diety zalecany osobom z nietolerancją histaminy. Polega ona na wyeliminowaniu lub znacznym ograniczeniu produktów zawierających histaminę, aby łagodzić objawy nietolerancji. Podstawowym sposobem leczenia nietolerancji histaminy jest odpowiednia dieta eliminacyjna. W dzisiejszym artykule przedstawimy, jak powinna ona wyglądać: będzie o wskazanych produktach, a dodatkowo podzielimy się wegańskim jadłospisem.

Budyń jaglany z migdałami i borówkami

Histamina co to jest?

Na początek może Cię zastanawiać, co to jest histamina. Śpieszymy z odpowiedzią! Histamina to wytwarzany z aminokwasu histydyny związek, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest magazynowana w nieczynnej postaci w każdej tkance. Po wystąpieniu wywołujących ją czynników:

  • alergeny, wirusy, bakterie – ogólnie mówiąc, czynniki chorobotwórcze,
  • silny stres,
  • wysiłek fizyczny

spełnia swoje zadanie, po czym ponownie wraca do nieaktywnej formy.

W jakich zadaniach i procesach bierze udział histamina?

  • w reakcjach immunologicznych,
  • w regulacji rytmu snu i czuwania,
  • w regulacji pracy serca i ciśnienia, a także w procesach produkcji krwi,
  • w przekazywaniu impulsów nerwowych i napięciu mięśni gładkich,
  • w gojeniu ran, wydzielaniu gruczołowym oraz w rozwoju płodu

Nietolerancja histaminy – przyczyny i objawy

Nietolerancja histaminy pojawia się wtedy, gdy jest jej za dużo w organizmie w czynnej postaci. Oznacza to, że po wykonaniu swojego zadania histamina nie zostaje w całości zmetabolizowana, tylko nadal krąży w krwiobiegu. A to wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, niektóre z nich przypominają alergię.

Czy można uznać, że nietolerancja histaminy to alergia na histaminę? Ano nie, ponieważ organizm nie wytwarza przeciwko niej przeciwciał.

Wśród objawów wyróżnić można:

  • ze strony układu pokarmowego: bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wzdęcia, niestrawność, refluks czy zapalenie błony śluzowej żołądka,
  • ze strony układu krążenia: przyspieszenie akcji serca, arytmia, nadciśnienie tętnicze
  • ze strony układu oddechowego: duszności, świszczący oddech, skurcz oskrzeli, suchy kaszel
  • przypominające alergię: alergiczny nieżyt nosa, katar, swędzenie skóry i oczu, opuchlizna, wysypka, kichanie
  • inne: migrena, uczucie zmęczenia, uderzenia gorąca, zaburzenia miesiączki, a nawet może dojść do wstrząsu anafilaktycznego (najcięższe przypadki).
Koktajl buraczany

Jakie są przyczyny nietolerancji histaminy?

Jako główną przyczynę uznaje się niedobór enzymu diaminooksydaza (DAO), który jest wytwarzany przez nerki, grasicę i błonę śluzową jelit. Niedobory DAO mogą być związane z chorobami układu pokarmowego (zaburzenia pracy jelit). Mogą też powstać w wyniku zahamowania wydzielania tego enzymu, np. ze względu na przyjmowanie niektórych leków lub spożywania alkoholu.

Nadmierne spożywanie produktów z histaminą również może być przyczyną nietolerancji, jednakże są to znacznie rzadsze przypadki.

Aby zbadać się pod kątem nietolerancji histaminy przeprowadza się skuteczny test na aktywność DAO. Jeśli wynik jest dodatni, podstawową formą leczenia jest stosowanie odpowiedniej diety – diety antyhistaminowej.

Dieta antyhistaminowa

Dieta antyhistaminowa polega na ograniczeniu lub eliminacji produktów zawierających histaminę oraz takich, które zwiększają jej produkcję w organizmie. Ponadto, należy zwrócić uwagę również na takie produkty, które mogą blokować prawidłowe działanie enzymu DAO. To pozwoli na odciążenie organizmu i złagodzenie objawów związanych z nietolerancją. A skoro tak, należy zadać sobie pytania, w jakich produktach jest histamina i jak taką dietę skomponować.

Dieta antyhistaminowa produkty

Czy w diecie antyhistaminowej są produkty zakazane? Ze względu na to, że wiele zalecanych do wykluczenia produktów jest bogatych w składniki odżywcze, nie należy z nich bezwzględnie rezygnować. Warto natomiast je ograniczyć i obserwować swój organizm.

Placki z dyni

W czym jest histamina?

Histamina znajduje się przede wszystkim w żywności, która zawiera duże ilości białka, a także w produktach fermentowanych (sery, kiszonki). Ponadto zawartość tego związku rośnie wraz z czasem przechowywania produktów i ilością odgrzewania, dlatego też osoby z nietolerancją powinny jeść produkty świeże po obróbce termicznej lub mrożone bezpośrednio po zakupie.

Dieta antyhistaminowa produkty niewskazane – czego nie jeść

  • Produkty wysoko przetworzone i gotowe dania,
  • Produkty zbożowe glutenowe, np. pszenica,
  • Mięso, a przede wszystkim to wysoko przetworzone (pasztety, wędliny, szynki długodojrzewające), wołowina, wieprzowina, a także mięso surowe,
  • Ryby surowe i wędzone, zwłaszcza te o ciemnym mięsie, tj. makrela, tuńczyk, sosy rybne,
  • Owoce morza,
  • Sery długodojrzewające (camembert, blue cheese, parmezan), kefiry, maślanki, jogurty,
  • Niektóre warzywa (pomidory, bakłażan, jarmuż, szpinak, szparagi) oraz rośliny strączkowe (fasola, soja i jej przetwory, tofu),
  • Kiszonki, tj. kapusta kiszona czy ogórek kiszony,
  • Niektóre owoce, tj. cytrusy, awokado, banany, maliny, truskawki, czerwone śliwki, ananas, winogrono, kiwi, gruszki.
  • Przyprawy, tj. goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, chili, curry, anyż
  • Inne: orzechy, kakao, ketchup, przeciery i koncentraty pomidorowe, kostki rosołowe, sosy w saszetkach, ocet

Kawa a histamina

Choć kawa zmniejsza wydzielanie histaminy, co przy alergii działa łagodząco, to podczas nietolerancji histaminy już nie. A to dlatego, że kawa jednocześnie jest jednym z produktów blokujących działanie enzymu DAO. Podobnie jak alkohol czy niektóre leki.

Dieta antyhistaminowa – co jeść, dozwolone produkty

W diecie antyhistaminowej zaleca się jeść:

  • Świeże, nisko przetworzone produkty,
  • Warzywa i owoce (poza wymienionymi wyżej)
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe, bezglutenowe, tj. kaszą gryczana, jaglana, komosę, amarantus, makarony i ryże,
  • Źródła zdrowych tłuszczów: oliwę z oliwek, olej rzepakowy, siemię lniane, olej lniany, itp.
  • Pestki i nasiona: dyni, słonecznika, migdały, kokos, mak, kasztany

Osoby spożywające produkty pochodzenia zwierzęcego dodatkowo mogą jeść:

Świeże jaja, twarogi, ryby o jasnym mięsie (sola, miruna, mintaj, dorsz, pstrąg, itp.), mięso z drobiu

Zupa dyniowa

Dieta antyhistaminowa jadłospis

Poniżej przykładowa dieta antyhistaminowa

Śniadanie: Budyń jaglany z mlekiem kokosowym, jagodami, porzeczkami i migdałami

Drugie śniadanie/przekąska: Koktajl mango z nasionami chia

Obiad: Kopytka z sosem brokułowym oraz surówka z czerwonej kapusty

Zupa: Zupa buraczana

Kolacja: Pieczone placki z dyni podane z koperkiem i świeżą sałatką z oliwkami

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *