Wegańskie bezglutenowe uszka
Wegańskie, bezglutenowe uszka to popularny dodatek do czerwonego barszczu. Poniżej przepis.
Wegańskie, bezglutenowe uszka – potrzebne składniki i przygotowanie na 130 uszek
Farsz grzybowy do uszek bezglutenowych:
- około 80 g suszonych grzybów, część można zamienić na pieczarki,
- 2 cebule,
- 20 g oleju kokosowego bezwonnego,
- majeranek,
- pieprz ziołowy,
- lubczyk,
- natka pietruszki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól kłodawska,
- pieprz świeżo mielony.
Grzyby namocz wcześniej na całą noc. Namoczone posiekaj drobno z cebulką i pieczarkami (jeśli je dodajesz). Cebulkę wraz z pieczarkami i przyprawami zeszklij na oleju kokosowym, po czym dodaj grzyby. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając – możesz dolać odrobinę wody. Następnie zdejmij przykrywkę i odparowuj masę – możesz ją zmielić przez maszynkę do mięsa, tak, aby była zwartą masą.
Bezglutenowe ciasto na uszka:
- 400 g mieszanki bezglutenowych mąk: gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, skrobi ziemniaczanej (dla osób wymagających niskiego indeksu można zrobić z mieszanki mąk z gryki, sorgo, brązowego ryżu i komosy),
- 1 szklanka przecedzonego wywaru z warzyw lub wrzątku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- bezglutenowa mąka na stolnicę do lepienia,
- łyżeczka soli kłodawskiej.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy