Wegańskie święta wielkanocne mogą się okazać nie lada wyzwaniem, kiedy na tradycyjnym świątecznym stole dominują jaja i białe kiełbasy. My jednak mamy na to swoje sposoby – dania wegańskie na święta.
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią gotowanie świątecznych przysmaków. Czy jesteście gotowi?
Wegańskie święta przepisy
Przygotowaliśmy dla Was przepisy na następujące dania wegańskie na święta:
Wegański żurek (przeniesie Cię na inną podstronę)
Wegański majonez z kalafiora (przeniesie Cię na inną podstronę)
Wegańskie boczniaki po tatarsku – przepis
Składniki na boczniaki po tatarsku:
- 500g boczniaków
- szklanka nerkowców
- szklanka soku z kiszonych ogórków + dodatkowy sok do namoczenia orzechów
- 10 średnich kiszonych ogórków lub więcej
- większa cebula
- szklanka mrożonego groszku (można użyć puszkowego, my mamy własny mrożony groszek i takiego używamy)
- 3 czubate łyżeczki ulubionej musztardy (my używamy Dijon)
- opcjonalnie sól, pieprz do smaku
- miłym dodatkiem będzie zielenina – natka lub koperek – o tej porze roku z prywatnej
- mrożonki
- 4 łyżki oleju lnianego/ oliwy z oliwek
Boczniaki po tatarsku – jak przygotować?
- Zamocz nerkowce w soku z kiszonych ogórków i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz je i zblenduj z 1/2 szklanki ciepłej wody. Po 5 minutach dolej kolejną porcję wody -1/2 szklanki, a po kolejnych 5 minutach 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków. Następnie, po upływie kolejnych 5 minut, dolej dodatkowe pół szklanki soku z kiszonych ogórków i blenduj przez kolejne 5 minut. Miksowanie orzechów zajmuje zazwyczaj ok. 20 minut, ale tak naprawdę ramy czasowe to granica Waszej cierpliwości. Co prawda, po 20 minutach możesz nie uzyskać jeszcze masy ekstra-gładkiej, bo drobinki orzechów mogą być widoczne w sosie, ale są niewyczuwalne pod zębami.
- Do sosu dodaj pokrojone drobno ogórki i surową cebulę oraz ugotowany w niewielkiej ilości osolonej wody groszek. Dodaj musztardę, możesz dodatkowo doprawić go solą, pieprzem, oraz dodaj zieleninę.
- Wypłucz boczniaki, a następnie osusz je papierowymi ręcznikami. Pokrój na cząstki i usmaż na rozgrzanym na patelni oleju aż puszczą sok, wchłoną go i lekko się zezłocą. Co jakiś czas delikatnie mieszaj, po czym odstaw do wystudzenia.
- Połącz usmażone boczniaki z sosem i włóż do lodówki na noc. Rano będą gotowe do spożycia.
Przepis na boczniaki po kaszubsku
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 – 6 porcji:
- 500 g boczniaków
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 6 suszonych śliwek
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczki soli
- spora szczypta czarnego pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 – 3 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 szklanki wody
- 3 – 4 łyżki oleju lnianego
- 1 – 2 ogórki kiszone
- sól
Boczniaki po kaszubsku – jak przygotować?
- Boczniaki pokrój na grube paski. Na dnie patelni rozgrzej sporą ilość oleju, dodaj boczniaki, ale na początku nie mieszaj. Zamieszaj dopiero po 1 – 2 minutach. Boczniaki usmaż na złoto, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
- Z patelni odlej nadmiar oleju, do smażenia cebuli wystarczy jedna łyżka. Cebulę pokrój w półksiężyce, a śliwki w paski. Rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz śliwki. Smaż na niedużym ogniu przez 1 minutę.
- Następnie do cebulki dodaj goździki, ziele angielskie, liście laurowe, ostrą paprykę, sól oraz pieprz i wszystko smaż na niedużym ogniu do czasu aż cebulka zmięknie, czyli przez kolejne 2 – 3 minuty.
- Do miękkiej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza olejem lnianym i ogórkami. Zwiększ ogień pod patelnią i duś przez minutę, po czym dodaj usmażone boczniaki. Duś jeszcze 2 – 3 minuty i przełóż do plastikowego pojemnika.
- Następnie przestudź boczniaki. W tym czasie pokrój w drobną kostkę kiszonego ogórka i dodaj go do boczniaków razem z olejem lnianym. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj szczyptę soli lub więcej octu. Zjedź od razu lub odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, z dobrym chlebem lub bez żadnych dodatków.
Rady:
- Boczniaki usmaż na dużej patelni lub na dwa razy, aby się ładnie pozłociły.
- Dodawaj ocet stopniowo i próbuj, czy nie jest za kwaśne. Jednocześnie pamiętaj, że sos powinien być intensywny w smaku.
Pasztet soczewicowy ze śliwką – przepis na świąteczny pasztet
Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenia
Składniki na pasztet na jedną keksówkę o wymiarach około 20 x 11 cm:
- 2 cebule
- liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 ziarno jałowca
- olej
- około 200 g suchej soczewicy (zielonej lub brązowej)
- około 100 g suchej kaszy jaglanej
- 100 ml oleju
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- ¾ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- kilka suszonych śliwek
Świąteczny pasztet ze śliwką – jak przygotować?
- Wstaw kaszę jaglaną i soczewicę według instrukcji na opakowaniu. Ostatecznie powinno wyjść: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i 2 szklanki ugotowanej soczewicy
- Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni razem z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, goździki). Pod koniec smażenia wyjmij przyprawy.
- Połącz soczewicę, kaszę, cebulę oraz pozostałe przyprawy i zblenduj. Po uzyskaniu gładkiej masy przełóż część do wyłożonej papierem (lub wysmarowanej olejem) foremki. Następnie wciśnij śliwki i wylej pozostałą masę.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
- Po wystudzeniu (najlepiej przez noc) wyjąć z formy i gotowe
Pasta bezjajeczna – prosty i szybki przepis
Składniki na pastę wielkanocną bez jajek:
- 200 gramów ciecierzycy z puszki
- pół łyżeczki czarnej soli
- 3/4 szklanki wody
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka stołowa musztardy
- czarny pieprz
- szczypta kurkumy (doda żółtego koloru)
- szczypiorek
- wegański majonez
Jak przygotować bezjajeczną pastę?
- 200 g ciecierzycy z puszki zalej wodą, dodaj czarną sól i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Jeśli nie masz wegańskiego majonezu lub chcesz zrobić swój, zapoznaj się z przepisem i postępuj wg instrukcji.
- Odlej wodę z garnuszka, zblenduj ciecierzycę i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie czasie możesz przygotować szczypiorek (drobno posiekać).
- Zblendowaną ciecierzycę połącz ze szczypiorkiem i dodaj wegański majonez, musztardę i ocet. Na koniec dopraw czarną solą i pieprzem.
- Przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy