Rafaello to znana pralina, wprowadzona w 1990 roku. To wafelek w kształcie kulki z umieszczonym w środku migdałem otoczonym w mlecznym kremie z wiórkami kokosowymi. Sprawdza się, jako słodka przekąska i smaczny deser. Dzisiaj przedstawiamy go w wegańskiej, zdrowszej wersji. Ciekawi?
Wegańskie rafaello – szybka wersja
Smaczne kulki można zrobić w bardzo szybki sposób z musu z daktyla połączonego z samymi wiórkami kokosowymi. Namoczone w wodzie daktyle zblenduj na mus, dodaj do nich wiórek i uklei na plastelinę i formuj kulki. Na koniec obtaczaj kuleczki w wiórkach, schłodź i gotowe. Przydaje się na szybki deser 😊
Rafaello wegańskie – opcja bardziej wymagająca – składniki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- Śmietanka kokosowa łyżka,
- Olej kokosowy duża łyżka,
- 150 g g daktyli moczonych przez noc,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 2 łyżki blanszowanych migdałów,
- Szczypta kardamonu,
- Opcjonalnie środek laski wanilii do podkręcenia smaku.
Wegańskie rafaello – jak przygotować?
Kaszę upraż na małym ogniu, cały czas mieszając aż poczujesz słodki aromat. Następnie wypłucz do przejrzystości wody. Gotuj kaszę pod przykryciem w mleczku kokosowym (dopóki kasza nie wciągnie płynów), z dodatkiem odrobiny wody z moczenia daktyli, z olejem kokosowym i wanilią, można dodać szczyptę kardamonu. Daktyle ze śmietanką kokosową zblenduj na gęsty mus, dodaj ugotowaną kaszę i zblenduj na gęstą masę. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj masę aż będzie konsystencji plasteliny i klej kulki 2,5-3 cm i obtaczaj we wiórkach kokosowych.
Można wysypać je na tackę lub talerz. Podawać schłodzone 😊 Smacznego!
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy