Wegańskie ciastka czekoladowo-fasolowe – przepis na mini deser

Dzisiaj przepis na wegańskie ciastka czekoladowo-fasolowe. Świetnie sprawdzą się, jako mini deser na imprezę! Ciastka mogą w smaku przypominać brownie, jednakże w tej formie zaskoczą niejednego łasucha.

Wegańskie ciastka czekoladowo-fasolowe – przepis na około 15 ciastek

  • Dwie szklanki ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej (my wolimy z czarnej 😊),
  • 3 łyżki aquafaby ze słoika albo 2 łyżki zmielonego siemienia z dodatkiem wody wymieszane na gluta),
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady min 74% (100g),
  • 4 łyżki kakao naturalnego,
  • 10 łyżek cukru kokosowego lub musu z daktyla,
  • Łyżeczka proszku do pieczenie bezglutenowego,
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej,
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego,
  • Szczypta soli,
  • Opcjonalnie po wlaniu czekolady rozpuszczonej do masy, można mieć przygotowane trochę mąki bezglutenowej.

Wegańskie ciastka czekoladowo-fasolowe – jak przygotować?

Piekarnik nastaw na 180’C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz czekolady wrzuć do blendera, zmiksuj na gładką masę tak, aby nie zostały kawałki fasoli. Czekoladę pokrusz lub zetrzyj na tarce na drobno, następnie dołóż do masy mniej niż połowę. Wszystko wymieszaj, a resztę czekolady zostaw do nakładania na wierzch. Gdyby masa była zbyt klejąca, można dodać trochę mąki kukurydzianej lub ryżowej.
Nabieraj łyżką kulkę na porcje (wielkość orzecha), układaj je na blaszce tak, aby się nie stykały po spłaszczeniu. Za pomocą łyżki i wody w miseczce spłaszczamy ciasta, a łyżkę moczymy w misce za każdym razem. Masa będzie klejąca. Ciastka posypujemy kawałkami czekolady, przyciśnij je łyżką do masy i wstaw do pieczenia. Piecz 18 minut. Wystudź i smacznego 😊
Im świeższe tym lepiej, przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Przepisy

Wegańskie placki dyniowe

Bezglutenowe wegańskie placki dyniowe Wegańskie placki dyniowe to nasz kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w kuchni. Są puszyste i smaczne, leciutko słodkie i mogą być świetną przystawką lub przekąską na imprezy. Czy jesteście ciekawi, jak je zrobić? Przepis na wegańskie placuszki Składniki na wegańskie placki dyniowe – 2 porcje: Placki

Więcej »
Przepisy

Wegańskie Blondie z masłem orzechowym

Ciąg dalszy dzielenia się z Wami przepisami na słodkości na wegański słodki stół. Dzisiaj wegańskie blondie z masłem orzechowym. Wegańskie Blondie z masłem orzechowym – składniki: 1/4 szklanki masła orzechowego, ½ szklanki musu z daktyla lub innego naturalnego słodzika 😉, 500 g ciecierzycy ugotowanej, skórka z cytryny lub limonki opcjonalnie,

Więcej »
Tu Kokoszka Dziobała: catering dietetyczny
Dieta

Tu Kokoszka Dziobała – dietetyczny catering, dieta pudełkowa

Tu Kokoszka Dziobała to wyjątkowy catering dietetyczny! Nowość na warszawskim rynku! Z niesamowitą szybkością pojawiamy się w większości miast w Polsce. Naszym zadaniem jest przywracać równowagę w organizmie, wierzymy, że to w diecie kryje się wiele chorób. Dzięki właściwemu odżywianiu jesteśmy w stanie przywrócić zdrowie i dobre samopoczucie, a przede

Więcej »