Wegański snickers – najlepszy przepis

Wegański snickers – ciasto inspirowane popularnym batonem, w wegańskiej, zdrowszej wersji🙂 Alternatywa dla tych, co nie spożywają glutenu, jaj, mleka. Ciasto bez cukru, słodzone daktylem🙂 Poznaj przepis!

Składniki – wegańskie ciasto snickers

Spód:

  • Szklanka daktyli namoczonych na noc (namocz szklankę więcej na polewę),
  • ½ szklanki wiórek kokosowych,
  • ½ szklanki migdałów w płatkach delikatnie zmielonych,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • ½ łyżki masła orzechowego.

Masa:

  • 125 g surowej kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka roślinnego,
  • sok z ½ cytryny lub limonki,
  • 125 g mix orzechów nerkowca ze słonecznikiem (namoczonych przez noc).

Polewa:

  • masa z daktyla i masła orzechowego,
  • nie do końca zblendowane orzeszki do podprażenia na wierzch (u nas wierzch to polewa, około ½ cm słonego karmelu 😊)

Wegańskie ciasto snickers – jak przygotować?

Zacznij od przygotowania spodu. Na początek zblenduj namoczone daktyle z odrobiną wody z namoczenia (resztę słodkiej wody możesz dolać do gotującej się kaszy). Dodaj suche składniki tak, aby masa miała konsystencje plasteliny. Wyłóż na małą formę i wstaw do lodówki, spód musi być schłodzony.

Zabierz się za masę. Upraż na bardzo małym ogniu kaszę w garnku, w którym możesz ją potem ugotować. Często mieszaj kaszę podczas prażenia, a gdy poczujesz jej słodki zapach, przejdź do płukania. Płucz kaszę aż woda będzie leciała bez osadu. Następnie gotuj kaszę w proporcji 1/3,5. Zamiast części wody dodaj wodę z daktyli i szklankę mleka roślinnego. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem. Kasza musi się rozgotować, wówczas będzie wyglądać, jak gęsty budyń, a w garnku nie może zostać ani odrobina płynu, cały musi wyparować. W trakcie gotowania kaszy, zblenduj namoczone nasiona w wodzie z namaczania na gęsta śmietankę, dodaj sok z cytryny(nie powinny pozostać grudki).Gorącą kaszę (żeby nie zrobił się kożuch), zblenduj dokładnie ze śmietanką, po czym tak powstałą masę wylej na schłodzony spód. Całość przykryj folią aluminiową, żeby kasza nie wyschła. Na wystygnięte ciasto połóż polewę, a na wierzch posyp pokruszonymi i podprażonymi orzeszkami.


Na imprezę pokrój na małe kawałki i podawaj na małych tackach 😊 pycha!

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Dieta

Rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory

Herbata rozgrzewająca potrafi uratować każdy zimowy wieczór, ba! Jest świetnym napojem także w ciągu dnia – choćby takiego, jak dziś, gdzie śnieżyca hula. Przygotowaliśmy dla Was kilka receptur, z których można wyczarować przepyszne i rozgrzewające herbaty. Rozgrzewająca herbata – ważne wskazówki Nieodłącznym składnikiem herbaty jest woda, a jej temperatura to

Więcej »
Przepisy

Ketchup z cukinii – najlepszy przepis

Ketchup z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ketchupu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak? Niesamowity! Świetnie nadaje się, jako dodatek do kanapek, grzanek, sosów – można go wykorzystywać zupełnie tak, jak tradycyjny ketchup.Pierwszy ketchup został stworzony przez Chińczyków, jako zaprawa stosowana do przyprawiania ryb. Samo słowo ketchup pochodzi

Więcej »