Dzisiaj przepis na wegańskie muffiny czekoladowo-gruszkowe. To już ostatni przepis z serii propozycji deserów na słodki stół w wegańskim wydaniu. Mamy nadzieję, że podobała Wam się ta seria i udało Wam się co nieco upiec.
Bezglutenowe muffiny czekoladowo-gruszkowe – przepis na 8-10 sztuk
- 2 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej – polecamy mix (migdałowa, kokosowa, kasztanowa) – dodaje super delikatności i wygrzeje – w połączeniu z kukurydzianą, sorgo, gryczaną i ryżową w małej ilości. Dla glutenowo przyswajalnych można zamienić na mąkę orkiszową ,
- Szklanka mleka roślinnego (polecamy kokos w połączeniu z migdałem),
- 4 gruszki (pokrojone w drobną kostkę),
- 2 łyżki siemienia lnianego, zmielone wymieszane z odrobina wody,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- Łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1-1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 10 łyżek musu z daktyla,
- 5 łyżek dobrego kakao,
- Łyżeczka cynamonu,
- Szczypta soli, kardamonu i imbiru,
- Starta skórka z połowy cytryny,
- ½ tabliczki dobrej gorzkiej czekolady.
Bezglutenowe muffiny czekoladowo-gruszkowe – jak przygotować?
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Paterę do muffinów wyłóż papilotkami. W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche, przesiana mąkę z sodą, proszkiem, kakao i przyprawami. Osobno wymieszaj dokładnie mleko z rozpuszczonym olejem kokosowym, glutkiem z siemienia, rozdrobnione gruszki, mus z daktyla oraz skórkę z cytryny.Mokre składniki połącz z suchymi, po czym dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do 3/4 wysokości papilotki. Posyp startą czekoladą, w małej ilości, żeby nie usiadły 😊 Piecz 20- 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmuj po lekkim ostudzeniu.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy