Wegański grill to w dzisiejszych czasach coraz łatwiejsze przedsięwzięcie. Wiele sklepów oferuje gotowe produkty (kiełbaski, kotlety, burgery), które można wrzucić na ruszt. Niestety, wiele z łatwo i szybko dostępnych opcji nie należy do najzdrowszych – długi skład, tajemnicze dodatki i wszędzie cukier. Co zatem zabrać ze sobą na majówkowego grilla lub piknik, aby było wegańskie lub wegetariańskie, a do tego zdrowe? Kokoszka ma kilka pomysłów na wege grilla bez mięsa – sprawdź przepisy!
Warzywno-owocowe wegańskie szaszłyki na grilla w sosie BBQ
Na początek niezastąpione szaszłyki! Nikogo już raczej nie zaskoczą szaszłyki z pieczarkami czy z cukinią. Tak naprawdę to przygotowując szaszłyki wegetariańskie czy wegańskie na grilla możesz nadziać na patyczki każde warzywo, a nawet owoc.
Kokoszka dzisiaj prezentuje soczyste szaszłyki z ananasem, batatami i marynowanym wędzonym tofu w sosie BBQ.
Szaszłyki z ananasem, batatami i marynowanym wędzonym tofu z sosem BBQ – składniki na ok. 10 sztuk:
- Domowy sos BBQ bez cukru
- Wędzone tofu – 3 opakowania
- 1 duży batat
- 1 cebula
- 1 1/2 papryki czerwonej
- Ananas – 3 plastry
Wege szaszłyki na grilla – przygotowanie:
- Przygotuj warzywa – umyj, obierz i pokrój w kostkę. Bataty podgotuj przez ok. 5 minut – nie mogą się rozpadać!
- Pokrój w kostkę tofu, a następnie zamarynuj wszystkie składniki w sosie BBQ. Czas marynowania to min. 15 minut, ale im dłużej, tym lepiej.
- Zamarynowane warzywa, ananasa i tofu nadziewaj na patyczki od szaszłyków i grilluj. Wegańskie szaszłyki będą gotowe do zjedzenia, gdy wszystkie składniki zarumienią się.
Wegański sos BBQ bez cukru – składniki:
- Passata pomidorowa 200 g
- 1 mała czerwona cebula
- Mus daktylowy (zblendowane daktyle z wodą na gęsty mus)
- Kilka łyżek octu balsamicznego (3-4)
- Ocet jabłkowy, ocet winny lub sok z cytryny ok. 50 ml
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Dobrej jakości musztarda – pół łyżeczki
- Łyżka dobrego oleju
- Czosnek – 2 ząbki
- Przyprawy: mielona papryka wędzona, sól, pieprz, mielony imbir
- Opcjonalnie: chilii, jeśli lubisz ostrzejsze smaki
Przygotuj wegański sos BBQ
- Pokrój cebulę i czosnek, a następnie wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju i wędzonej papryki. Po lekkim zarumienieniu dodaj dwie łyżki wody i duś pod przykryciem.
- Następnie wrzuć na patelnię mus daktylowy, passatę pomidorową oraz pozostałe składniki.
- Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Duś na niewielkim ogniu jeszcze przez kilkanaście minut.
- Odstaw sos do ostygnięcia, a na koniec zblenduj go na gładką masę.
Roladki z bakłażana z serkiem z nerkowców
Kolejną propozycją na wege przekąski na grilla są roladki z bakłażana. Z powodzeniem można bakłażana również zastąpić cukinią. Ugrillowane plastry wybranego warzywa nadziane przepysznym serkiem z nerkowców podbiją serca wszystkich znajomych. Do serka możesz dodać ulubione przyprawy, np. paprykę słodką / ostrą lub jakieś zioła w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. My w tym przepisie stawiamy na serowy posmak.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- Oliwa z oliwek
- Szklanka orzechów nerkowców (ok. 150 g)
- Czosnek (ząbek)
- Sok z cytryny
- Napój roślinny lub woda
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: płatki drożdżowe, jeśli zależy Ci na serowym posmaku
Roladki z bakłażana na wegańskiego grilla – przygotowanie:
- Namocz orzechy (najlepiej na całą noc) w wodzie lub wybranym mleku roślinnym, dzięki czemu będą łatwiej się blendowały.
- Dokładnie umyj i osusz bakłażana. Następnie pokrój go wzdłuż na plastry, delikatnie osyp solą i odstaw na bok. Gdy bakłażan zacznie oddawać wodę, ponownie go osusz, posmaruj oliwą z obu stron i wrzuć na grilla.
- Namoczone orzechy wraz z płynem zmiksuj na gładką masę. Do powstającego serka dodaj czosnek, sok z cytryny i przyprawy wg uznania. Dodając płatków drożdżowych nadasz serkowi posmak sera.
- Po zdjęciu z grilla, poczekaj aż ugrillowane plastry bakłażana ostygną. Kolejnym krokiem jest nałożenie serka na plastry i zawinięcie ich w ruloniki. Na koniec zepnij ruloniki wykałaczką.
Skrzydełka z kalafiora – przepis
Kokoszka bardzo lubi swoje skrzydełka, dlatego na grilla dla wegan i wegetarian zaproponuje skrzydełka z kalafiora. Pomysłów na ich przygotowanie jest wiele, a ten Kokoszkowy przepis jest prosty i dodatkowo bezglutenowy.
Kalafior jak skrzydełka można serwować z różnymi sosami, my proponujemy podawać z salsą pomidorową lub sosem BBQ.
Kalafior skrzydełka – składniki:
- Kalafior
- Mąka z ciecierzycy
- Woda lub wybrany napój roślinny
- Przyprawy: czosnek, chilii, papryka słodka, wędzona, sól
Skrzydełka z kalafiora – przygotowanie:
- Przygotuj gładkie ciasto z mąki, wybranego płynu i przypraw.
- Obierz, umyj i podziel kalafiora na mniejsze kawałki, łatwe do zjedzenia. Podgotuj go do stanu al dente.
- Następnie zanurz kawałki kalafiora w cieście i piecz na blaszce na papierze do pieczenia w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
- Tak przygotowane skrzydełka można zabrać ze sobą na piknik lub grilla. Koniecznie w towarzystwie ulubionego sosu.
Burgery z soczewicy – przepis na wegańskiego grilla
W sklepach kotletów i burgerów wegańskich jest pod dostatkiem. Gdyby jednak pojawiła się u Ciebie ochota na zrobienie własnych burgerów to korzystaj do woli. Ten przepis jest wegański (ale może być też wegetariański, jeśli dodasz jajko).
Burgery z soczewicy na grilla – składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- Oliwa z oliwek
- Cebula
- Marchewka
- Czosnek
- Glut z siemienia lnianego / jajko
- Przyprawy: czosnek, paprykę wędzoną, chili, sól i pieprz
- Opcjonalnie i dodatkowo: ulubiony sos
Burgery z soczewicy na grilla – przygotowanie:
- Ugotuj kaszę i soczewicę według instrukcji na opakowaniu.
- Pokrój drobno cebulę oraz czosnek, a obraną marchew zetrzyj na tarce.
- Na oliwie skarmelizuj cebulkę wraz z przyprawami i czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i delikatnie podsmażaj całość ok. 2 minuty.
- Ugotowaną soczewicę, kaszę, warzywa z patelni, a także gluta z siemienia lnianego lub jajko połącz ze sobą. Opcjonalnie możesz dodać sos BBQ, chili lub inny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na zwartą masę.
- Uformuj burgery i piecz na grillu.
- Gotowe wege burgery możesz wsadzić w bułkę z ulubionymi dodatkami lub zjeść z wybranym sosem.
Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi
Ostatni, ale nie najgorszy przepis na prostą sałatkę z grillowanymi warzywami. Możesz dodać do niej swoje ulubione warzywa. Poniżej Kokoszkowa inspiracja.
Sałatka z grillowanych warzyw z halloumi – składniki:
- Bakłażan
- Cebula czerwona
- Mix papryk
- Cukinia
- Halloumi
- Pieczarki
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny
- Przyprawy: czosnek, sól, pieprz
- Świeża bazylia
Jak przygotować sałatkę z grillowanymi warzywami?
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój na plastry lub cząstki, a następnie włóż je do sporej miski. Do warzyw dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Hallumi pokrój na grube paski.
- Następnie warzywa i halloumi połóż na grillu. Smaż z dwóch stron.
- Gdy składniki będą gotowe, połącz je i skrop jeszcze odrobiną oliwy. Na wierzch dodaj świeżo posiekanej bazylii.
Mamy nadzieję, że z takimi przepisami Wasze majówkowe spotkania nie będą nudne! Życzymy wszystkiego smacznego!
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy