Pokrzywa Majowa

Za dzieciaka słychać było krzyki „ałaaaaaa! o nie, pokrzywa!” zazwyczaj przy robieniu bazy lub po przegranym zakładzie wchodzenie w pokrzywy po pas. Mama mówiła: ,,Pokrzywa majowa dobra na krążenie, nic Ci nie będzie”. 

Właściwości: pokrzywa majowa zdrowia doda

Liście pokrzywy zawierają w znacznej ilości flawonoidy, garbniki, karotenoidy, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i krzem), chlorofil, acetylocholinę, serotoninę, histaminę, fitosterole, śluzy, kwasy organiczne, witaminy (A, B2, C, E i K). W korzeniach natomiast stwierdzono liczne kwasy organiczne, fitosterol, lecytynę, lignany, substancje woskowe i śluzowe, sole mineralne (m. in. rozpuszczalna krzemionkę).

Co tu dużo pisać o składzie? Najlepiej zrywać (ścinać nożyczkami w rękawicach;)) w maju, kiedy jest młoda. Pokrzywa jest super! Oczyszcza organizm, wzmacnia skórę, włosy, paznokcie, a także krew! Pamiętajcie, że trzeba pić z nią dużo wody, działa moczopędnie.

Pokrzywa zwyczajna w swoim działaniu jest nadzwyczajna głównie dlatego, iż wykorzystywana do leczenia wielu chorób. Stosowana jest zarówno w medycynie, jak i przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Szerokie uznanie zdobyła także w przemyśle tekstylnym, ponieważ z pokrzyw można uzyskać włókna, z których tworzy się tkaniny i odzież. Silne działanie i właściwości pokrzywy zwyczajnej wykorzystywane są również do tworzenia barwników.

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najbardziej znanych zastosowań i działań wymienia się:
– leczenie chorób przewodów moczowych,
– wspomagająco w leczeniu układu oddechowego,
– zapobiegawczo w nieżytach żołądkowo – jelitowych,
– jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy,
– poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk,
– oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego,
– wpływa dodatnio na procesy przemiany materii,
– wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe,
– pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego,
– liście mają działanie przeciwalergiczne i oczyszczają zatoki,
– wpływa na emisję enzymów z trzustki, przez co obniża poziom cukru we krwi,
– zwiększa ilość krwinek czerwonych,
– zapobieganie tworzenia się piasku nerkowego,
– ma działanie przeciwgrzybicze.

Więcej o pokrzywie możesz przeczytać tutaj.

Catering wegański

TuKokoszka Dziobała

Podobne wpisy

Dieta

Choroby cywilizacyjne XXI wieku a żywienie – NOWY CYKL

Choroby cywilizacyjne związane są z rozwojem cywilizacji, wiele z nich swą przyczynę upatruje w złych nawykach żywieniowych i siedzącym trybie życia. Do tego dochodzi zanieczyszczona gleba, woda, powietrze oraz produkcja wysoko przetworzonej żywności. Jemy szybko, w pędzie, często gotowe posiłki pełne chemii, sztucznych konserwantów, wypchane po brzegi cukrem i litrami

Więcej »
Dieta

Wegańska dieta Hashimoto catering – czy istnieją produkty zakazane? Przykładowy jadłospis

Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Nazywana przewlekłym zapaleniem tarczycy, w której tarczyca jest atakowana przez układ odpornościowy. Zaburzone funkcjonowanie pracy tarczycy w Hashimoto wiąże się z jej niedoczynnością. Niedoczynność ta polega na niewystarczającej produkcji hormonów odpowiedzialnych za metabolizm i gospodarkę wapniowo-fosforową. Częstymi objawami Hashimoto są, m.in: Właściwa dieta może pomóc w

Więcej »
Przepisy

Wegańskie ciastka czekoladowo-fasolowe – przepis na mini deser

Dzisiaj przepis na wegańskie ciastka czekoladowo-fasolowe. Świetnie sprawdzą się, jako mini deser na imprezę! Ciastka mogą w smaku przypominać brownie, jednakże w tej formie zaskoczą niejednego łasucha. Wegańskie ciastka czekoladowo-fasolowe – przepis na około 15 ciastek Dwie szklanki ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej (my wolimy z czarnej 😊), 3 łyżki

Więcej »