fbpx
wegetariańskie i wegańskie w Vege

Kuchnia roślinna rządzi się swoimi prawami, każdy lubi co innego, a w mojej kuchni jest prostota, którą uwielbiam. To często w prostych kombinacjach tkwi sekret – takie dania smakują mi najlepiej. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na dania, które znalazły się w kwietniowym magazynie Vege. Zaproponowane tutaj przepisy wegańskie to tylko zapowiedź pyszności, jakie serwuje catering dietetyczny Tu Kokoszka Dziobała.

Kęs na zdrowie?

W magazynie VEGE podzieliliśmy się przepisami na kartoflankę, paszteciki korzenne oraz postne ratatouille – zanim jednak przejdziemy do ich omawiania, kilka słów na temat wartości, jaka płynie z tych dań.

Na pierwszy rzut weźmy kartoflankę – jej główny składnik to oczywiście ziemniaki. A te, choć przez wielu znienawidzone, są bogactwem minerałów – obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości. Wbrew ogólnej opinii, poprawiają przemianę materii, łagodzą stany zmęczenia i stres. Praktycznie nie zawierają tłuszczu, a co za tym idzie mają stosunkowo niedużą kaloryczność (na 100 g, 77 kcal). W ziemniaku najwięcej jest witaminy C, jednakże obok niej występują również A, B1, B2, B3, B6 oraz spora ilość błonnika, który wspiera układ trawienny. 

Naszej kartoflanki nie byłoby bez aromatycznych przypraw i ziół – dodawane przez nas majeranek i tymianek – choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy – również zaskakują swoimi właściwościami. Majeranek pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz jest przeciwzapalny – świetnie sprawdzi się w przypadku bólów brzucha czy trudności z trawieniem. Jeśli chodzi o tymianek – ten skutecznie wspiera układ oddechowy, dzięki swojemu antybakteryjnemu działaniu.  

Paszteciki to przekąska pełna zdrowia – zawiera w sobie kurkumę i czosnek, imbir oraz oregano czy curry – przyprawy wykazujące przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe właściwości. Mieszanka curry okazuje się być pomocna przy anemii, a nawet wspomaga układ krążenia oraz układ kostny. Wszystkie z wymienionych przypraw są przeciwzapalne. 

Kolejna propozycja to postne ratatouille, szybkie w przygotowaniu i dla każdego. Opcja postna to inspiracja dla osób, chcących oczyścić i zrewitalizować swój organizm, a post warzywno-owocowy w tym pomaga. Do postu należy się odpowiednio przygotować, spożywając potrawy niskokaloryczne lub zmniejszyć porcję i wykluczając z diety cukier. Poniżej moje przepisy wegańskie, propozycje na zdrowe i smaczne dania bez dodatku cukru, glutenu oraz produktów odzwierzęcych.

Przepisy

Kartoflanka? Czemu nie? Poznaj składniki na najlepszą zupę świata!
  • kilogram ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • 2 litry wywaru warzywnego.

Przygotowanie: Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w małą kostkę, a następnie podgotuj przez 5 minut i odstaw. Później weź się za cebulę – pokrój ją w piórka i podsmaż przez chwilę na suchej patelni. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj olej, czosnek, majeranek, tymianek i smaż przez 2 minuty. Następnie do wywaru dodaj wszystkie składniki (cebulę i czosnek z patelni, przenieś do garnka wraz z olejem i przyprawami) gotuj przez 5/10 minut i dopraw solą oraz pieprzem. Teraz możesz się cieszyć gotową zupą! Smacznego!

Przepyszne paszteciki korzenne z marchewki – spróbuj i się zakochaj bez opamiętania!

Składniki:

  • 800 g marchwi,
  • pęczek natki pietruszki –posiekany,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 cm imbiru, obranego,
  • trzy łyżki nasion chia, zmielone i zalane 80 ml przegotowanej wody,
  •  sucha kasza jaglana (ok. 100 g),
  • 100 g soczewicy brązowej lub czerwonej,
  • 10 dag uprażonego słonecznika,
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru,
  • olej roślinny do smażenia,
  • papier do pieczenia muffinów.

Przygotowanie: Obrane marchewki upiecz do miękkości aż będą lekko rumiane. Nastaw do gotowania kaszę i soczewicę, a w między czasie upraż słonecznik. Gotową kaszę i soczewicę odstaw do ostudzenia. Następnie drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir i podsmaż te składniki na oleju do momentu zarumienienia (w takiej ilości, aby warzywa były całkowicie zanurzone w tłuszczu). W tym czasie możesz nastawić piekarnik na 180 C i przygotować papier do muffinów.

Do miski włóż upieczoną marchewkę, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, imbirem oraz całym olejem, po czym dodaj chia, ugotowaną kaszę, ugotowaną soczewicę, słonecznik, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Teraz wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, a całość dopraw do smaku solą, tak, jak lubisz. Nadszedł czas na to, by przełożyć masę do foremki! Paszteciki powinny piec się około 45 minut, do momentu zarumienienia. Ta daaam! Przepis gotowy – możesz śmiało zapraszać gości na począstunek.

Paszteciki z marchewką
Nadszedł czas na postne ratatouille, przedstawione składniki wystarczą na 3-4 porcje. Oto, czego potrzebujesz:
  • 2 papryki,
  • 1 cukinia,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3/4 pomidory,
  • ostra papryczka,
  • łyżeczka oregano,
  • bazylia (1 łyżeczka),
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta soli,
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia cukinii i papryki w grubą kostkę, po czym wrzuć na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i przypraw ziołami. Następnie przyprawione warzywa można wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30 minut aż warzywa zaczną delikatnie zapiekać. Podczas pieczenia warto kilka razy zamieszać warzywa, żeby opiekły się z każdej strony. Podczas pieczenia, obierz cebulę i czosnek, sparz i obierz ze skórki pomidory i pokrój wszystko w kostkę, posiekaj papryczkę. Później smaż cebulę w dużym garnku bez oleju do zarumienienia, po czym podlewając wodą, doprowadź do miękkości. Do cebuli dodaj pomidory oraz papryczkę i czosnek, mieszaj i podgrzewaj pod przykryciem przez około 5/10 minut. Na koniec dodaj upieczone warzywa, sól i pieprz do smaku i mieszaj, do uzyskania warzyw al dente. Smacznego!

Ratatuj wegańskie

To już wszystko na dziś, a jeśli zaciekawiły Cię nasze przepisy, zostań z nami na dłużej – od czasu do czasu będziemy wrzucać tutaj smaczne dania. Sprawdź też naszą ofertę, zapoznaj się z naszymi dietami  i zajrzyj na https://vege.com.pl/ – daj nam znać, co sądzisz o daniach i czy chcesz więcej wpisów pod hasłem przepisy wegańskie!


4 Komentarze

Ewinga · 21 lutego 2019 o 18:32

Jesteśmy ekologicznym przedszkolem Montessori w nadmorskiej Gdyni.
Od lat promujemy dobre jakościowo jedzenie przyuczające kolejne firmy kateringowe, ostatnie firma „Razem przy stole „po tym jak wybraliśmy ja do przyuczenia i naszej obsługi zaczęła wydawać 1000 obiadów dziennie tracąc na jakości i oszukując nas na produktach. Szukamy uczciwej , wykształconej w dobrym odżywianiu firmy do współpracy, do przejęcia jest prawie cały Trójmiejski rynek kateringu przedszkolnego i szkolnego…
Ewinga Piekos
Ewingapiekos@gmail.com

Łukasz · 20 maja 2018 o 19:50

Nic tylko rozkoszować się zdrowym jedzeniem.

Skarlok · 15 maja 2018 o 21:01

Pyszota 🙂 najlepsi w Warszawie i nie tylko <3

TuKokoszka Dziobała · 12 maja 2018 o 11:08

Dziękujemy!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *