Dieta wegetariańska – jak już wiemy – ma zadatki na bardzo zdrową dietę. Dietę, która nie dość, że nas odżywia, to może uleczyć! Brzmi niewiarygodnie? Może! Należy jednak pamiętać, że za wiele chorób odpowiada właśnie dieta. Należą do nich, m.in. nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, itp. Jedząc roślinnie możemy skutecznie zapobiegać takim przypadłościom! Aby Wam pomóc, przygotowaliśmy jednodniowy jadłospis inspiracyjny z przepisami! Wszystkie przepisy są wykorzystywane w Tu Kokoszka Dziobała – wegański i wegetariański catering dietetyczny.

Jadłospis na dzień | dieta wegetariańska menu

Śniadanie: Szakszuka z boczniakami szarpanymi (dieta wegetariańska)

Przepis na szakszukę

Składniki: jaja, szczypior, mielona papryka chilii, oliwa z oliwek, pomidor, tymianek, majeranek, czosnek, sól Kłodawska, natka pietruszki, pieprz czarny
Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę dojrzałego, obranego ze skóry pomidora razem ze sprasowanym czosnkiem. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Kiedy pomidorki będą już miękkie, zrób miejsce na jajka i wbij je. Przykryj pokrywką i smaż na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia się białka. Na wierzch posyp posiekanymi szczypiorkiem i natką pietruszki. Szakszukę można podać ze zrobionymi wcześniej szarpanymi boczniakami.

Przepis na szarpane boczniaki

Składniki: płatki drożdżowe, oliwa z oliwek lub olej, pieprz cayenne, pieprz czarny, majeranek, czosnek, cebula czerwona, papryka słodka (wędzona), sól Kłodawska, boczniaki
Zeszklij na patelni pokrojoną drobno cebulę czerwoną z czosnkiem, dodaj trochę wody i podduś. Gdy wyparuje, dodaj porwane w dłoniach boczniaki, wsyp przyprawy (paprykę, zioła, sól, pieprz). Dokładnie wymieszaj. I voila! 

Lunch do pracy: Makaron z sosem serowym i grillowaną cukinią (dieta wegetariańska)

Składniki: Ciecierzyca, płatki drożdżowe, nasiona słonecznika, śmietana, słodka papryka mielona, papryka wędzona, majeranek, cukinia, tymianek, czosnek, makaron z zielonego groszku, pieprz, sól, olej
Grillujemy lub podsmażamy cukinię pokrojoną w plasterki. Gotujemy makaron. Osobno na patelni podsmażamy ugotowaną wcześniej (lub z puszki) ciecierzycę, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę i płatki drożdżowe. Pozwolą one uzyskać serowy smak. Aby go podkręcić można dodać odrobinę startego parmezanu. Łączymy ciecierzycę w sosie z grillowaną cukinią i podajemy z makaronem. Na wierzch zalecamy posypać nasionami słonecznika.

Przekąska: Koktajl szpinerski (dieta wegańska)

Składniki: Seler naciowy, awokado, jabłko, cytryna, szpinak, spirulina w proszku.

Obieramy awokado i cytrynę ze skóry. Przygotowujemy seler. Wszystkie składniki blendujemy na super zdrowego smoothiesa.

Obiad: Tajska Fasolka z pieczonym batatem i z surówką z pak choi z posiekanymi warzywami i olejem sezamowym (dieta wegańska)

Składniki: fasolka szparagowa, batat, pak choi, olej sezamowy, mleko kokosowe bio, cebula, cukinia, kolendra świeża, sezam, limonka, mus z daktylaPrzyprawy: kafir w liściach, trawa cytrynowa, kurkuma, galangal, imbir, czosnek, chili w płatkach, papryka słodka, kmin rzymski, cynamon, sól czarna
Mieszanka curry: mus z daktyla, sok z limonki, liść kafiru, kumin, cynamon, kolendra, kurkuma, trawa cytrynowa, liście kafiru, galangal, imbir, czosnek, chilli, papryka słodka

Bataty, cukinię i fasolkę szparagową przygotowujemy w następujący sposób: obieramy, odcinamy końcówki (fasolka) i dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w półplastry, a bataty w kostkę lub w paski. Bataty obtaczamy w oleju i przyprawach: cynamon, kmin rzymski, sól, kolendra. Fasolkę i cukinię również w oleju i w mieszance curry (bez daktyla).

W żeliwnym garnku smażymy na oleju pokrojoną w piórka cebulę na złoto. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy do niej mieszankę curry (info niżej), przesmażamy i dolewamy mleko kokosowe. Upieczoną cukinię i fasolkę dodajemy do gotowego sosu. Całość dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty. Fasolka powinna być chrupka, a cukinia nie powinna się rozpadać na talerzu. Przyprawy użyte do pieczenia, sprawią, że warzywa będą niezwykle aromatyczne.

Gotową potrawę przekładamy do głębokiego talerza, obok układamy pieczone bataty. Wszystko można posypać sezamem. Danie podajemy z sałatką z pak choi. Sałatę myjemy i dokładnie osuszamy. Dodajemy kiełki z fasoli mung, pokrojone warzywa: ogórek, kolorowe marchewki. Polewamy olejem sezamowym, posypujemy sezamem. 

Kolacja: Gulasz węgierski (dieta wegetariańska)

Składniki: kasza gryczana, ogórki kiszone, cebula, pieczarki, marchew, pietruszka, olej, masło klarowane, słodka papryka, wędzona papryka, ostra papryka, kminek, sól, pieprz, szklanka czerwonego wina 
Na patelni lub w garnku z grubszym dnem, podsmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut cebulę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli, dodajemy przyprawy: papryki i kminek. Po chwili dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę i pieczarki i wrzuć na 200 stopni do piekarnika przyprawione solą i skropione olejem. Niech siedzą w piecu do momentu zarumienienia. Ostudzoną cebulę zblenduj na gładką masę. Przełóż miękkie warzywa z pieca do garnka, dodaj do nich pastę, szklankę wina i odrobinę wody. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Porady i uwagi

Nie podajemy w przepisach ilości – możesz dowolnie je ustalać, zwiększając lub zmniejszając ilość porcji. Posiłki możesz zrobić na kilka dni lub pomrozić na kiedy indziej. 

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.