Prosta i skuteczna dieta przeciwzapalna – czy taka istnieje? To pytanie zadaje sobie wiele osób borykających się z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie. Taki stan może osłabiać układ odpornościowy, a także prowadzić do rozwinięcia niektórych chorób. Z pomocą może przyjść dieta, składająca się z produktów mających wpływ na zmniejszenie markerów stanu zapalnego. O tym, jak taka dieta wygląda, co można jeść, a czego należy unikać oraz na inne pytania, tj. ziemniaki a dieta przeciwzapalna czy dieta przeciwzapalna Hashimoto postaramy się odpowiedzieć.
Stan zapalny w organizmie
Kiedy organizm w walce z różnymi wirusami, bakteriami czy patogenami uruchamia swój układ odpornościowy, można mówić o stanie zapalnym. To naturalny sposób ochrony organizmu. W podstawowych badaniach wskaźnikiem występowania stanu zapalnego jest podwyższony poziom białka CRP.
Długotrwale wysoki poziom tego białka wiąże się z występowaniem różnych chorób, tj. cukrzyca typu 2, depresja, nowotwory, insulinooporność, choroby sercowo-naczyniowe, otyłość czy choroby autoimmunizacyjne.
Czynnikami, które nasilają stany zapalne są:
- Wysokokaloryczna dieta bogata w wysoko przetworzone produkty, cukier, nasycone kwasy tłuszczowe
- Stres
- Alkohol i palenie papierosów
- Niska aktywność fizyczna
- Niedobory snu
Zła dieta i brak aktywności fizycznej sprzyjają rozwojowi nadmiernej tkanki tłuszczowej, a to z kolei, samo w sobie, przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie.
Do niefarmakologicznych metod wyciszania stanów zapalnych (i jako profilaktykę) można zaliczyć stosowanie odpowiedniej diety, tzw. diety przeciwzapalnej.
Dieta przeciwzapalna
O ile ostry stan zapalny często pełni ważną rolę, bo wspiera organizm w walce z zagrożeniem, o tyle przewlekły może zwiększać ryzyko wystąpienia innych chorób.
Dietę przeciwzapalną, jako sposób radzenia sobie ze stanem zapalnym, wybiera się w przypadku tego drugiego. Uzupełnieniem stosowanego leczenia, terapią uzupełniającą może być dieta przeciwzapalna w chorobach autoimmunologicznych.
Autoimmunologiczna dieta przeciwzapalna może być stosowana w takich schorzeniach, jak:
- Choroba Crohna
- Łuszczyca
- Toczeń
- Zapalenie tarczycy (Hashimoto)
- Zapalne choroby jelit i okrężnicy
Głównym celem diety przeciwzapalnej jest obniżanie poziomu białka CRP poprzez spożywanie produktów o charakterze przeciwzapalnym, przy jednoczesnym unikaniu tych, które ten poziom CRP zwiększają.
Co jeść na diecie przeciwzapalnej?
Dieta przeciwzapalna powinna opierać się na posiłkach o niskim ładunku glikemicznym, bogatych w błonnik i kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone. Ponadto bazuje na produktach pochodzenia roślinnego, z dużą ilością warzyw i owoców, które są źródłem witamin i polifenoli. Co ważne, nie powinna dostarczać nadmiernej ilości kalorii.
Przykładowymi produktami, które są zalecane na diecie przeciwzapalnej są:
- Oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, z awokado
- Wszystkie warzywa – ale! W niektórych chorobach (np. hashimoto) korzystne może okazać się ograniczenie roślin z rodziny psiankowatych – pomidory, bakłażan, ziemniaki, papryka
- Rośliny strączkowe
- Owoce
- Produkty zbożowe – pełnoziarniste, nieoczyszczone – ale! w niektórych przypadkach (nietolerancja, celiakia) należy wyeliminować gluten, który wywołuje reakcję zapalną w organizmie
- Przyprawy: kurkuma, imbir, czosnek
- Zielona herbata
- Orzechy – włoskie, migdały
- Nabiał o niskiej lub średniej zawartości tłuszczu
- Jaja – ograniczone ilości
Dodatkowo, że względu na dużą zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych często zaleca się również spożywanie tłustych ryb. My jednak, jako zwolennicy diet roślinnych, radzimy sobie z kwasami tłuszczowymi w inny sposób – siemię lniane, oleje tłoczone na zimno, awokado, orzechy, itp.
Dieta przeciwzapalna a nabiał
Często się mówi, że nabiał jest prozapalny, a my, w produktach zalecanych w diecie przeciwzapalnej go umieściliśmy. Jak to naprawdę jest?
Wiele zależy od tego, jaki nabiał jest spożywany i w jakiej ilości, a także to, w jakim stopniu jest przetworzony. Najlepszy i najzdrowszy jest ten ekologiczny i organiczny. Znaczenie ma także to, w jaki sposób go spożywamy. Jeśli mleko przegotujesz z kurkumą to stworzysz napój przeciwzapalny.
Czego unikać na diecie przeciwzapalnej?
Produkty, które zwiększają poziom białka CRP są wysokoprzetworzone, zawierają duże ilości soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych (zwierzęcego pochodzenia) i tłuszczów trans, a także charakteryzują się wysokim ładunkiem glikemicznym. Jakie to są konkretnie produkty?
- Dania typu fast food, większość (o ile nie wszystkie) dania gotowe
- Czerwone mięso
- Przekąski, tj. paluszki, chipsy, krakersy
- Słodycze
- Biały chleb, makarony, wypieki
- Alkohol
- Gluten – może się okazać konieczne ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie glutenu z diety.
Gluten jest złożony z różnych białek zapasowych zbóż, które nie są całkowicie trawione przez organizm. Niekompletnie strawione białka glutenu mogą nadmiernie obciążać układ odpornościowy. U niektórych osób występuje dodatkowo nietolerancja na gluten (nieceliakalna nietolerancja glutenu), która objawia się w sposób podobny do celiakii, jednakże przebiega dużo łagodniej.
Dieta przeciwzapalna a alkohol
Dziś wiemy, że każda dawka alkoholu jest szkodliwa dla zdrowia. Picie alkoholu jest znaczącym czynnikiem wystąpienia różnego rodzaju nowotworów, zwiększa ryzyko nadciśnienia i jest substancją zwiększającą stan zapalny w organizmie. Dodatkowo jest kaloryczny i dokłada nam ilość spożytych kalorii w ciągu dnia, których na diecie przeciwzapalnej nie powinno się przekraczać.
Alkoholowi zdecydowanie mówimy nie!
Dieta przeciwzapalna bezglutenowa
Tu Kokoszka Dziobała ma dla Was niespodziankę! Wszystkie nasze diety są skomponowane w taki sposób, by spełniały warunki diety przeciwzapalnej. Większą cześć z nich jest dodatkowo bezglutenowa (te z glutenem mają oznaczenie Rock&Roll). Bez względu na to, czy zdecydujesz się na dietę wegańską czy wegetariańską, możesz mieć pewność, że wykorzystane w nich składniki mają potencjał wyciszania stanów zapalnych w organizmie.
Dodatkowo, widząc liczne zapytania „dieta przeciwzapalna hashimoto„, skomponowaliśmy dietę znacznie ograniczającą warzywa psiankowate. Znajdziesz ją tutaj.
Nie musisz już dłużej szukać „dieta przeciwzapalna catering„, bo najlepsza roślinna i kompletna dieta przeciwzapalna to Tu Kokoszka Dziobała!
Przykładowa dieta przeciwzapalna – jadłospis
Skomponowany w oparciu o posiłki z naszego menu.
Śniadanie wytrawne: Omlet ze szpinakiem z awokado oraz pieczone warzywa
Śniadanie słodkie: Jabłkowe racuchy pieczone z musem owocowym i serkiem z nerkowców
Obiad: Dyniowe curry z komosą z surówką z kiszonej kapusty
Zupa: Krem z białych warzyw
Kolacja: Sałatka makaronowa z wiosennymi warzywami i sosem ziołowym
Dieta przeciwzapalna przepisy
Poniżej wybrane, przykładowe przepisy z powyższego menu.
Zupa krem z białych warzyw
Przygotuj białe warzywa: kalafior, seler, korzeń pietruszki i gotuj w wywarze z warzyw (lub w wodzie) do miękkości. Ilość wywaru/wody uzależnij od tego, jak gęsty krem chcesz otrzymać. Podczas gotowania dodaj przyprawy: czosnek, słodką mieloną paprykę, oregano, pieprz czarny oraz wybrany tłuszcz (np. olej rzepakowy). Gdy warzywa będą miękkie, odstaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na krem. Na koniec dodaj mleko kokosowe i koper.
Sałatka makaronowa z wiosennymi warzywami i sosem ziołowym
Ugotuj wybrany makaron – może być z fasoli mung albo z zielonego groszku czy ciecierzycy. Następnie pokrój w kostkę cukinię, ogórka zielonego, kalarepę, rzodkiewki. Dodatkowo możesz ugotować brokuła i dodać jego różyczki do sałatki. Wszystkie warzywa połącz z sałatą i makaronem. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem (oliwa z oliwek, świeża mięta i kolendra oraz ostra papryczka) i posyp pestkami słonecznika.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy