Jakie właściwości morela ma i dlaczego warto ją jeść? Morela to owoc, należący do rodziny roślin morelowych. Przybyła do nas z Armenii, gdzie uprawia się ponad 50 odmian moreli. W Europie morela rośnie na jej południowych terenach, we Włoszech pojawiła się około I wieku n.e.
Choć morela to owoc letni, a nie zimowy, to właśnie dziś, w dniu moreli, chcemy Wam ją bliżej przedstawić – a uwierzcie nam, są powody.

Morela właściwości

M jak morela – co to za owoc

Morele to jasnopomarańczowe owoce, posiadające dużą (niejadalną) pestkę. Owoce te możemy jeść w różnych postaciach: na surowo, suszone, jako dżem czy konfitura, a nawet robi się z nich alkoholowe nalewki.

Morele są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Są również niskokaloryczne (50 kcal w 100 g świeżej moreli) i posiadają niski (lub średni) indeks glikemiczny w zależności od spożywanej postaci. Oznacza to, że z powodzeniem można wcinać je na diecie odchudzającej oraz, że nie trzeba z nich rezygnować przy cukrzycy czy insulinooporności.

Morela

Właściwości moreli – odżywcze i lecznicze

Jedną z głównych właściwości moreli jest ich wysoka zawartość witamin. Morele są bogate w witaminy z grupy B, takie jak witamina B1, B2 i B3. Witaminy z grupy B odpowiadają, m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Owoce moreli są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu (witamina A), witaminy C i E. Dzięki obecności przeciwutleniaczy, morela chroni organizm, m.in. przed rozrostem komórek nowotworowych. Dodatkowo opóźniania procesy starzenia i chroni skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV. Ponadto, witamina C jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pomaga w leczeniu chorób skóry, a witamina A pełni ważną rolę w procesie widzenia.

Morele są również bogate w minerały, takie jak potas, fosfor, magnez i wapń. Potas jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi i dba o właściwą pracę nerek. Fosfor i wapń wspierają pracę układu kostnego i zębów, są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Z kolei magnez jest istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni.

Dodatkowe właściwości zdrowotne moreli

Morele są również źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i jelit, wspiera oczyszczanie organizmu, zapobiega zaparciom oraz pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

Owoce te, dzięki sporej zawartości żelaza zapobiegają anemii. Zwłaszcza suszone morele posiadają zasadowy odczyn, dzięki czemu pomagają w nadkwasocie.

Zastosowanie moreli

Zastosowanie moreli

Morele znajdują swoje zastosowanie w kuchni – można je jeść jako przekąskę, dodawać do różnych potraw, np. owsianek, koktajli, sałatek czy wypełnienie pierogów.

Dodatkowo docenia się właściwości moreli w kosmetyce – preparaty z jej wykorzystaniem mają działanie nawilżające, wspomagające odbudowę naskórka i funkcje obronne skóry.

Wegańskie przepisy z morelą w roli głównej

Wegańskie i bezglutenowe pierogi z morelami

Wersja pierogów na słodko z farszem owocowym spodoba się każdemu! Zwłaszcza tym, którzy kochają pierogi z truskawkami czy jagodami. Przepis inspirowany przepisem z 1910 roku autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowa, zmodyfikowany w nasz, zdrowy, bezcukrowy sposób. Gotowi?

Składniki:

  • Morele świeże (ok. 500 g),
  • Cynamon, kardamon, laska wanilii,
  • Starta skórka pomarańczowa,
  • *Opcjonalnie mus daktylowy
  • Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi znajdziesz tutaj
Pierogi z morelami

Przygotowywanie:

Przygotuj ciasto na pierogi wg tego przepisu.

Następnie umyj morele, przekrój i wyjmij pestkę, następnie pokrój na mniejsze części. Przerzuć je na patelnię i duś razem z przyprawami ok. 20 minut. Aby farsz był bardziej słodki dodaj łyżkę lub dwie musu daktylowego – niech będą takie, jakie lubisz.

Odstaw morele do ostygnięcia, a w międzyczasie rozwałkuj ciasto i wycinaj kółka. Ostudzone owoce wykładają na ciasto i formuj w pierogi. Gotowe pierogi możesz ugotować albo zamrozić na później.

Ważne:

  1. Mus daktylowy to nic innego, jak zblendowane na mus daktyle. Wcześniej namaczamy je w gorącej wodzie, następnie blendujemy z częścią tej wody. W ten sposób powstaje nam mus do słodzenia🙂
  2. Pierogi można też zrobić z suszonymi morelami. Gotujemy je w przyprawach dłużej niż świeże. Po ugotowaniu siekamy drobno morele.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *