Pikantne przyprawy mogą poprawić smak dania lub uczynić je całkiem nie do zjedzenia. Jednak ostre przyprawy to nie tylko kwestia smaku, ponieważ posiadają one wiele cennych właściwości korzystnych dla zdrowia. Istnieją dane potwierdzające, że jedzenie przyprawionych na ostro potraw może pomóc schudnąć, poprawić zdrowie serca i – co nie jest oczywiste! – wspomóc układ pokarmowy. W Dzień Pikantnych Przypraw przedstawimy Wam 5 najważniejszych korzyści z jedzenia pikantnych przypraw.

Dzień Pikantnych Przypraw

1. Pikantne przyprawy kontra przeziębienia

Wiele pikantnych przypraw, tj. chili, pieprz cayenne, czosnek, chrzan, zawiera dużo witamin A i C, które wspierają układ odpornościowy. Dodatkowo posiadają działanie antybakteryjne i bakteriobójcze, dzięki czeku pomagają zwalczać infekcję u źródła. Ponadto okazują się skuteczne w oczyszczaniu górnych dróg oddechowych. Przykładowo, sproszkowana forma pieprzu cayenne jest dobrym źródłem witaminy A, w jednej łyżeczce znajduje się 15% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast w świeżej papryce cayenne będzie to aż 50% dziennego zapotrzebowania.

2. Ostre przyprawy to wsparcie dla mikrobiomu i poprawa trawienia

Pikantne przyprawy nie są polecane dla osób z wrażliwym żołądkiem, ale…. istnieją dowody na to, że kapsaicyna może mieć korzystny wpływ na mikrobiom w jelitach. Mikrobiom to bakterie i inne drobnoustroje, występujące w jelitach, które są ważne dla funkcji odpornościowych i innych aspektów zdrowia. Kapsaicyna może stymulować zdrową florę jelitową, tym samym pozytywnie wpływać na przewód pokarmowy. Ponadto, przyprawy, tj. pieprz cayenne poprawiają trawienie i produkcję soków trawiennych.

3. Pikantne dania to pomoc w odchudzaniu

Pikantne potrawy zawierające kapsaicynę mogą pomóc w utracie wagi. Papryka cayenne i inne ostre przyprawy mogą nieco przyspieszyć metabolizm, co wpływa na szybsze spalanie kalorii. Badania wykazują, że kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do rozkładania tłuszczu i spalania większej ilości energii. Ostrości zmniejszają także apetyt, wpływają na odczuwane poczucie sytości po posiłku. Obserwuje się, że ludzie, którzy stosują dietę bogatą w pikantne przyprawy zwykle jedzą mniej w ciągu dnia. A dodatkowo ci, którzy lubią aromatyczne zioła i przyprawy zazwyczaj ogólnie dobrze jedzą.

4. Pikantne przyprawy to źródło przeciwutleniaczy (ochrona przed nowotworami)

Pikantne przyprawy, a szczególnie papryczki cayenne, są fantastycznym źródłem przeciwutleniaczy i innych związków, które chronią nasze komórki przed zniszczeniem. Przeciwutleniacze, wraz z pokrewnymi związkami, takimi jak flawonoidy i karotenoidy, to związki, które neutralizują wolne rodniki. Tym samym zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników na organizm, chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez szkodliwe substancje w środowisku. Dzięki przeciwutleniaczom, np. wolniej się starzejemy. To także ochrona przed chorobami, tj. miażdżyca czy cukrzyca, zaćma, choroby serca, Alzheimer.

5. Kapsaicyna a stan zapalny

Ostre i pikantne potrawy mogą również działać przeciwzapalnie. Badania wskazują na to, że kapsaicyna może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w jelitach o niskim stopniu złośliwości – rodzaju zapalenia, które zostało powiązane z otyłością.

Zwalczające stany zapalne właściwości kapsaicyny rozciągają się również poza brzuch. Produkuje się kremy ​​z kapsaicyną, które mogą pomóc w leczeniu bólu, np. przy zapaleniu stawów.

    Smacznego!

    Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

    Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

    TuKokoszka Dziobała

    Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

    Kategorie: Dieta

    0 komentarzy

    Dodaj komentarz

    Avatar placeholder

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *