Sezon grillowy w pełni. Standardowo z grilem kojarzy się kiełbasa albo kawał karkówki. Czy jest jakaś alternatywa dla osób, które mięsa nie jedzą? No oczywiście, że tak. Praktycznie wszystkie warzywa, pieczywo, a nawet produkty bazujące na soi można ugrilować! Zobaczcie, jakie pomysły na grila ma Kokoszka.
Wegański grill. Szaszłyki lub warzywa solo
Na grilla, jak i na szaszłyki można przygotować wiele warzyw. Mogą to być: kalafior, brokuł, kukurydza, grzyby, papryka, chilli, cukinia, bakłażan, patison, kabaczek, dynia, cebula, czosnek, oliwki, a dla osób kochających słodko-wytrawnie można dołożyć owoce🙂. Jabłka pieczone są pycha!
Dla fanów soi można dodatkowo posiekać tempeh w kostkę lub kostki tofu i marynować tak, jak warzywa i odstawić do lodówki. W sklepach są różne zamienniki kiełbasek albo kotletów gotowców, ale my nie jesteśmy fanami mocno przetworzonego jedzenia.
Jeśli mają to być szaszłyki nadziewamy na patyczki warzywa drobniej pokrojone, na grilla warto kroić większe kawałki.
Wegański grill. Marynata.
Marynata z octu balsamicznego
łyżkę octu balsamicznego, soku z połówki cytryny lub limonki-kilka łyżek oliwy, świeża bazylia, świeży tymianek, świeży rozmaryn, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, można doda cayenne na ostro🙂
Marynata teriyaki:
sos teriyaki, lub sos sojowy ( można zrobić słony wywar z warzyw z przyprawą rosołową, aby redukować soję). Sos teriyaki można już kupić praktycznie w każdym sklepie, można go zastąpić sosem sojowym, z przyprawami, papryka słodka, tymianek, bazylia tajska, czosnek, sól, pieprz najlepiej świeżo zmielony
Przygotowujemy marynatę .
Czosnek zgnieć i posiekaj bardzo drobno, dodaj oliwę, 2 łyżki octu balsamicznego (można zastąpić octem jabłkowym), drobno posiekane zioła oraz przyprawy. Całość wymieszaj bardzo dokładnie i pozostaw na 2 godziny, najlepiej w lodówce.
Można też warzywa skarmelizować, np. nasmarować musem z daktyla, posolić i popieprzyć🙂
Wegański grill. Tzatzyki.
Potrzebne będą:
- nerkowce,
- ogórki zielone gruntowe 4-5 szt,
- czosnek, sól, sok z limonki, koper świeży,
- odrobina świeżej mięty dla chętnych.
Jak zrobić?
- Namaczamy 1/2 szklanki nerkowców na noc,
- Rano blendujemy z wodą i odrobiną limonki,
- 4 ogórki zielone obieramy i ścieramy na grubych oczkach, zasalamy, w tym czasie zgniatamy i siekamy czosnek, po kilku minutach wylewamy z nich wodę,
- Dodajemy śmietankę z nerkowców, posiekany drobno koper, miętę i czosnek, mieszamy aż konsystencja będzie jak gęsty jogurt.
- Sól i pieprz do smaku i smacznego🙂
Pieczarki marynowane na wegańskiego grilla.
Potrzebne będą:
- pieczarki (wybieramy te większe),
- serek z nerkowców (robimy, jak na tzatzyki, tylko blendujemy z mniejszą ilością wody i dodajemy płatki drożdżowe dla chętnych (1 łyżka) i sól) czosnek, papryka słodka, cebulka albo ostra papryka,
Do pieczarek dodajemy posiekany czosnek, paprykę słodką sól pieprz i serek z nerkowców. Można dodać chilli albo cebulkę czerwoną posiekana w kostkę. Następnie zawijamy w folię i wrzucamy na grilla. Można też robić w naczyniu żaroodpornym, aby pieczarki nie obeschły i były soczyste🙂 Mniam!
Salsa pomidorowa – dodatek na grilla bez mięsa.
Potrzebne będą:
- pachnące pomidory malinowe,
- czosnek, cebulka, sok z limonki, oliwa, świeża kolendra, świeża bazylia, posiekane chilli
Najlepsze malinowe pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy cebulkę w bardzo drobną kostkę, zgniatamy, siekamy czosnek i zioła wszystko łączymy, sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy