Ciąg dalszy dzielenia się z Wami przepisami na słodkości na wegański słodki stół. Dzisiaj wegańskie blondie z masłem orzechowym.

Wegańskie Blondie z masłem orzechowym – składniki:

  • 1/4 szklanki masła orzechowego,
  • ½ szklanki musu z daktyla lub innego naturalnego słodzika 😉,
  • 500 g ciecierzycy ugotowanej,
  • skórka z cytryny lub limonki opcjonalnie,
  • sok z ½ cytryny,
  • szklanka mąki kokosowej,
  • śmietana kokosowa – ważne, żeby była gęsta 150 g,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej, może być mix,
  • łyżeczka sody,
  • szklanka bakali.

Blondie z masłem orzechowym – jak przygotować?

Opłukaną ciecierzycę dokładnie zmiksuj, dodając śmietankę, część musu daktyla, sok z cytryny, skórkę, rozpuszczony olej kokosowy. Następnie oddzielnie przez sitko połącz mąki wraz z sodą, dodaj bakalie, po czym połącz z resztą i dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia posmaruj odrobiną oleju kokosowego, wylej masę i wyrównaj wierzch zwilżoną packą. Nastaw piekarnik na 180 C i piecz ok. 30 minut. Pokrój po wystygnięciu, a na wierz połóż polewę z musu z daktyla połączonego z masłem orzechowym.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *