Ciąg dalszy dzielenia się z Wami przepisami na słodkości na wegański słodki stół. Dzisiaj wegańskie blondie z masłem orzechowym.
Wegańskie Blondie z masłem orzechowym – składniki:
- 1/4 szklanki masła orzechowego,
- ½ szklanki musu z daktyla lub innego naturalnego słodzika 😉,
- 500 g ciecierzycy ugotowanej,
- skórka z cytryny lub limonki opcjonalnie,
- sok z ½ cytryny,
- szklanka mąki kokosowej,
- śmietana kokosowa – ważne, żeby była gęsta 150 g,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej, może być mix,
- łyżeczka sody,
- szklanka bakali.
Blondie z masłem orzechowym – jak przygotować?
Opłukaną ciecierzycę dokładnie zmiksuj, dodając śmietankę, część musu daktyla, sok z cytryny, skórkę, rozpuszczony olej kokosowy. Następnie oddzielnie przez sitko połącz mąki wraz z sodą, dodaj bakalie, po czym połącz z resztą i dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia posmaruj odrobiną oleju kokosowego, wylej masę i wyrównaj wierzch zwilżoną packą. Nastaw piekarnik na 180 C i piecz ok. 30 minut. Pokrój po wystygnięciu, a na wierz połóż polewę z musu z daktyla połączonego z masłem orzechowym.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy