Wegańska szarlotka dla cukrzyka

Kolejną naszą propozycją na słodki stół w wersji wegańskiej jest szarlotka. Pomyśleliśmy, że ciekawą alternatywą na dzisiejsze czasy będzie opcja bez cukru, tzw. szarlotka dla cukrzyka.Obserwujemy coraz więcej zapytań o dietę z niskim indeksem glikemicznym, wydaje się, że jest coraz większe zapotrzebowanie na wyroby niskocukrowe. Nasza opcja będzie dodatkowo niskotłuszczowa, co w przypadku problemów z glukozą, także ma znaczenie.

O szarlotce

Szarlotka jest francuskim wyrobem cukierniczym, składającym się z kruchego ciasta oraz owoców. Mogą to być jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele i śliwki. W potocznym rozumieniu jednak w szarlotce występują głównie jabłka. Taka typowa polska szarlotka składa się właśnie z surowych lub przetworzonych jabłek i ciasta kruchego, a jako dodatek stosuje się bitą śmietanę, gruboziarnisty cukier lub cukier puder.

Jest to niewątpliwie smaczna kompozycja, jednak może budzić wątpliwości pod względem zdrowotnym. Właśnie dlatego przygotowaliśmy swoją, bezglutenową, wegańską szarlotkę.

Szarlotka dla cukrzyka – składniki:

300g komosa ryżowa, 150 g mąki sorgo, 3 łyżki nasion chia, mleko kokosowe bio – puszka, cynamon, imbir, kardamon, ksylitol/erytrylol, sok z cytryny, 8 jabłek, i 2 gruszki, wiórki kokosowe, 2 szklanki wody do gotowania komosy, mąka gryczana 2 łyżki

Jak zrobić wegańską szarlotkę?

Kaszę przepłukać wrzątkiem, gotować na połowie mleka kokosowego i 2 szklankach wody. . Do gotujących się komosy dodaj cynamon, imbir i kardamon. Gotuj do czasu rozgotowania się kaszy wsyp rozcięczone mąki z reszta wody(żeby nie było grudek. W czasie, gdy kasza się gotuję, przygotuj jabłka i gruszki. Pokrój drobno i przypraw cynamonem, kardamonem i dodaj ksylitol lub erytrytol. Ugotowaną kasze zblenduj razem z sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi i na koniec dodaj nasiona chia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Wyłóż połowę masy z kaszy na blachę, następnie wyłóż owoce i zakryj pozostałą częścią masy. Piecz przez ok. 40 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu pokrój na małe kwadraciki i podawaj na papierowych mini tackach🙂 Voila!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Dieta

Poznaj zamienniki cukru czyli jak NIE płacić 8 zł za kilo?!

Obecne ceny cukru zniechęcają do zakupu! I dobrze!  Statystyczny Polak zjada go aż 40 kg rocznie wg danych GUS. Inne dane donoszą (lekarze z PPOZ), że jemy 24 łyżeczki cukru dziennie (dorośli), a polskie dzieci zjadają go najwięcej w Europie! Aż 19 łyżeczek na dzień!  Puste kalorie w cukrze Mowa tu o

Więcej »
Przepisy

Bezglutenowe muffiny czekoladowo-gruszkowe

Dzisiaj przepis na wegańskie muffiny czekoladowo-gruszkowe. To już ostatni przepis z serii propozycji deserów na słodki stół w wegańskim wydaniu. Mamy nadzieję, że podobała Wam się ta seria i udało Wam się co nieco upiec. Bezglutenowe muffiny czekoladowo-gruszkowe – przepis na 8-10 sztuk 2 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej – polecamy

Więcej »
Dieta

Celiakia – co to? Objawy nietolerancji glutenu, diagnostyka i dieta.

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób staje się świadomych wpływu diety na zdrowie i samopoczucie. Dla wielu z nas wybór odpowiednich produktów spożywczych może być wyzwaniem. Szczególnie, gdy mamy do czynienia z nietolerancjami pokarmowymi. Kontynuując serię dotyczącą glutenu, dziś chcemy Wam opowiedzieć o celiakii. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, której głównym

Więcej »