Kolejną naszą propozycją na słodki stół w wersji wegańskiej jest szarlotka. Pomyśleliśmy, że ciekawą alternatywą na dzisiejsze czasy będzie opcja bez cukru, tzw. szarlotka dla cukrzyka.Obserwujemy coraz więcej zapytań o dietę z niskim indeksem glikemicznym, wydaje się, że jest coraz większe zapotrzebowanie na wyroby niskocukrowe. Nasza opcja będzie dodatkowo niskotłuszczowa, co w przypadku problemów z glukozą, także ma znaczenie.

O szarlotce

Szarlotka jest francuskim wyrobem cukierniczym, składającym się z kruchego ciasta oraz owoców. Mogą to być jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele i śliwki. W potocznym rozumieniu jednak w szarlotce występują głównie jabłka. Taka typowa polska szarlotka składa się właśnie z surowych lub przetworzonych jabłek i ciasta kruchego, a jako dodatek stosuje się bitą śmietanę, gruboziarnisty cukier lub cukier puder.

Jest to niewątpliwie smaczna kompozycja, jednak może budzić wątpliwości pod względem zdrowotnym. Właśnie dlatego przygotowaliśmy swoją, bezglutenową, wegańską szarlotkę.

Szarlotka dla cukrzyka – składniki:

250 g komosa ryżowa, 150 g kaszy jaglanej, 3 łyżki nasion chia, mleko kokosowe bio – puszka, cynamon, imbir, kardamon, ksylitol/erytrylol, sok z cytryny, 8 jabłek, i 2 gruszki, wiórki kokosowe, 2 szklanki wody do gotowania komosy i kaszy, maką gryczana 2 łyżki

Jak zrobić wegańską szarlotkę?

Kaszę jaglaną podprażyć i przepłukać wrzątkiem, gotować na połowie mleka kokosowego i 1 szklance wody. Komosę dokładnie wypłucz i gotuj na reszcie mleka i wody. Do gotujących się komosy i kaszy dodaj cynamon, imbir i kardamon. Gotuj do czasu rozgotowania się kaszy. W czasie, gdy kasze się gotują, przygotuj jabłka i gruszki. Pokrój drobno i przypraw cynamonem, kardamonem i dodaj ksylitol lub erytrytol. Ugotowane kasze zblenduj razem z sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi i na koniec dodaj nasiona chia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Wyłóż połowę masy z kaszy na blachę, następnie wyłóż owoce i zakryj pozostałą częścią masy. Piecz przez ok. 40 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu pokrój na małe kwadraciki i podawaj na papierowych mini tackach🙂 Voila!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *