Tu Kokoszka Dziobała przychodzi z nową serią „wegańskie święta”! Nadszedł grudzień, a co za tym idzie pomału rozpoczynamy przygotowania do świąt. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was świąteczne przepisy wegańskie. Na początek wybraliśmy wigilijną kapustkę – mogliście jej u nas w cateringu skosztować. Jest przepysznym pomysłem na wigilijny stół, jak i na kolejne dni świętowania. Można spożywać z pieczywem lub ulubionymi warzywnymi kotlecikami🙂 To, co? Jesteście ciekawi?

Wegańska kapustka wigilijna – składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • Suszone grzybki – im więcej, tym kapusta będzie miała bardziej intensywny smak,
  • Suszona śliwka do smaku,
  • Kilka suszonych jabłek,
  • ½ kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ½ szklanki wywaru z warzyw,
  • 2 łyżki musu z daktyla (opcjonalnie).

Przyprawy:

  • 3 liście laurowe,
  • kilka sztuk ziela angielskiego (można zmielić i dawać szczyptę, np. do cebulki),
  • kilka ziaren jałowca,
  • szczypta cząbru, tymianku, majeranku – na lepsze trawienie,
  • sól kłodawska i pieprz grubiej mielony do smaku

Wigilijna kapusta w wersji wegańskiej – jak przygotować?

Na rozgrzaną patelnię przełóż drobno posiekaną cebulkę, pieczarki, a po chwili startą marchew. Warzywa przypraw wszystkimi przyprawami i ziołami, a następnie usmaż je, zeszklij. Kapustkę kiszoną warto sprawdzić, czy nie jest za słona. Jeśli jest, możesz ją opłukać, a następnie możesz kapustkę przed duszeniem podsmażyć na oliwie lub oleju kokosowym bezzapachowym. Po podsmażeniu przełóż do garnka – najlepiej z grubym dnem. Następnie, dodaj do kapustki warzywa z patelni, zalej wywarem i dodaj bardzo drobno posiekaną śliwkę i czosnek, suszone jabłka i grzyby pokruszone. Kapustkę należy dusić kilka godzin na minimalnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Na koniec odparuj z wywaru. Wszystkiego Pysznego!

Przydatne informacje

  • Nie przesadzaj z ilością soli dodanej do kapusty. Ta, w zależności od użytej soli do kiszenia, może puścić sól i będzie za słona po kilku dniach 😊
  • Do duszenia kapustki możesz dodać czerwone wino 😊

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *