Wegańska kapustka wigilijna – wegańskie święta

Tu Kokoszka Dziobała przychodzi z nową serią „wegańskie święta”! Nadszedł grudzień, a co za tym idzie pomału rozpoczynamy przygotowania do świąt. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was świąteczne przepisy wegańskie. Na początek wybraliśmy wigilijną kapustkę – mogliście jej u nas w cateringu skosztować. Jest przepysznym pomysłem na wigilijny stół, jak i na kolejne dni świętowania. Można spożywać z pieczywem lub ulubionymi warzywnymi kotlecikami🙂 To, co? Jesteście ciekawi?

Wegańska kapustka wigilijna – składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • Suszone grzybki – im więcej, tym kapusta będzie miała bardziej intensywny smak,
  • Suszona śliwka do smaku,
  • Kilka suszonych jabłek,
  • ½ kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ½ szklanki wywaru z warzyw,
  • 2 łyżki musu z daktyla (opcjonalnie).

Przyprawy:

  • 3 liście laurowe,
  • kilka sztuk ziela angielskiego (można zmielić i dawać szczyptę, np. do cebulki),
  • kilka ziaren jałowca,
  • szczypta cząbru, tymianku, majeranku – na lepsze trawienie,
  • sól kłodawska i pieprz grubiej mielony do smaku

Wigilijna kapusta w wersji wegańskiej – jak przygotować?

Na rozgrzaną patelnię przełóż drobno posiekaną cebulkę, pieczarki, a po chwili startą marchew. Warzywa przypraw wszystkimi przyprawami i ziołami, a następnie usmaż je, zeszklij. Kapustkę kiszoną warto sprawdzić, czy nie jest za słona. Jeśli jest, możesz ją opłukać, a następnie możesz kapustkę przed duszeniem podsmażyć na oliwie lub oleju kokosowym bezzapachowym. Po podsmażeniu przełóż do garnka – najlepiej z grubym dnem. Następnie, dodaj do kapustki warzywa z patelni, zalej wywarem i dodaj bardzo drobno posiekaną śliwkę i czosnek, suszone jabłka i grzyby pokruszone. Kapustkę należy dusić kilka godzin na minimalnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Na koniec odparuj z wywaru. Wszystkiego Pysznego!

Przydatne informacje

  • Nie przesadzaj z ilością soli dodanej do kapusty. Ta, w zależności od użytej soli do kiszenia, może puścić sól i będzie za słona po kilku dniach 😊
  • Do duszenia kapustki możesz dodać czerwone wino 😊

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Dieta

Wegańska dieta Hashimoto catering – czy istnieją produkty zakazane? Przykładowy jadłospis

Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Nazywana przewlekłym zapaleniem tarczycy, w której tarczyca jest atakowana przez układ odpornościowy. Zaburzone funkcjonowanie pracy tarczycy w Hashimoto wiąże się z jej niedoczynnością. Niedoczynność ta polega na niewystarczającej produkcji hormonów odpowiedzialnych za metabolizm i gospodarkę wapniowo-fosforową. Częstymi objawami Hashimoto są, m.in: Właściwa dieta może pomóc w

Więcej »
Dieta

Naturalne elektrolity – jak zrobić elektrolity domowej roboty? Przepisy.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu gospodarki elektrolitowej. Elektrolity wspierają pracę układu nerwowego – przewodzenie impulsów nerwowych, pracę mięśni – także serca. Do zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej może dojść, np. podczas biegunki, gorączki, upałów czy po intensywnym wysiłku, a także gdy jest zbyt mała podaż płynów. W takiej

Więcej »
Aktualności

Dieta wegetariańska – jadłospis i przepisy

Dieta wegetariańska – jak już wiemy – ma zadatki na bardzo zdrową dietę. Dietę, która nie dość, że nas odżywia, to może uleczyć! Brzmi niewiarygodnie? Może! Należy jednak pamiętać, że za wiele chorób odpowiada właśnie dieta. Należą do nich, m.in. nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, itp. Jedząc roślinnie możemy skutecznie zapobiegać takim przypadłościom!

Więcej »