Czy znasz już przepis na pasztet z cukinii w wersji wegańskiej? Kokoszka wyDziobała coś niesamowitego i musi się z Wami tym podzielić. Pasztet z cukinii występuje w różnych opcjach. Może być pasztet z cukinii i pieczarek lub pasztet z cukinii i soczewicy. Co więcej, w wersji bezglutenowej lub z glutenem.

Znacie nas nie od dziś (a może?), więc wiecie, że naszym standardem jest wszystko, co wegańskie i bezglutenowe! I taką opcją Was dzisiaj poczęstujemy! Przygotujcie swoje piekarniki i przygotujcie się na najlepszy pasztet z cukinii!

Będziesz potrzebować:

  • cukinię (2 szt),
  • marchewkę (2 szt małe),
  • pora (1 korzeń),
  • olej (kokosowy/ rzepakowy),
  • kasza jaglana (200 g suchej),
  • czosnek (1 ząbek),
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną podpraż i wypłucz, żeby nie miała goryczy, a była słodka. Po czym ugotuj ją. Pokrój por w krążki podsmaż na oleju, dodaj liście laurowe wraz z zielem angielskim. Po zarumienieniu pora, dodaj do niego startą marchew i czosnek – uważaj, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Smaż przez kilka minut. Zetrzyj na tarce również cukinię, posól ją, wymieszaj i odstaw na 10 minut, po czym osącz z nadmiaru wody na sitku i dodaj na patelnię. Dodatkowo do mieszanki dołącz ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy oraz olej. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do foremki do pieczenia chleba. Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Gotowe!
Do pasztetu możesz też dodać bazylię i skórkę cytrynową, by nieco złagodzić smak pasztetu.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.