Opakowania ekologiczne z pulpy już są!

Kokoszka zawalczyła o jeszcze lepsze opakowania ekologiczne! Od teraz korzystamy z opakowań MAPTIPACK firmy GUILLIN. Stworzone z pulpy powstałej podczas procesu ekstrakcji cukru z trzciny cukrowej. Są w 100% biodegradowalne i kompostowalne. 

Pulpa z trzciny cukrowej

Sama trzcina cukrowa to roślina jadalna, wykorzystywanym do produkcji cukru. Elementem ubocznym takiej produkcji są zmiażdżone łodygi trzciny (pulpa), które można przekształcać w inne produkty, np. opakowania jednorazowego użytku: miseczki, pojemniki, talerze. Opakowania te charakteryzuje wysoka wytrzymałość i odporność na wilgoć. 

Zdjęcie pochodzi z katalogu firmy GUILLIN POLSKA

Jakie są nasze opakowania ekologiczne?

Opakowania z pulpy pochodzenia roślinnego to najbezpieczniejsza i najbardziej ekologiczna forma wykorzystywana do podawania dań w cateringach dietetycznych. Pudełka z trzciny cukrowej idealnie sprawdzają się przy różnego rodzaju posiłkach: przy daniach tłustych, o wodnistej konsystencji. Są wyjątkowo odporne na wilgoć i bezpieczne dla żywności. Co więcej, można podgrzewać w nich posiłki zarówno w mikrofali, jak i w piekarniku przez krótki czas (ok. 2 minut).

Rozkładają się w ciągu 45-60 dni – w zależności od temperatury i wilgotności kompostownika. Nie zaleca się kompostowania opakowań w warunkach domowych ze względu na ograniczone możliwości stworzenia warunków potrzebnych do przeprowadzenia tego procesu. Produkty te rozpadają się na CO2, wodę, związki nieorganiczne i biomasę – ponadto nie zostawiają widocznych zanieczyszczeń lub toksycznych odpadów.  

Gdzie wyrzucać opakowania ekologiczne z pulpy z trzciny cukrowej?

Pudełka z pulpy są całkowicie biodegradowalne i kompostowalne. Powinno się je wyrzucać do pojemnika (brązowego) z odpadkami BIO. Dopuszcza się również do wyrzucania do śmieci zmieszanych.

TOP 5 – poznaj nasze najpopularniejsze diety

  1. Pełnowartościowa to podstawowy wariant diety wegańskiej dla każdego, kto ogranicza lub eliminuje ze swojej diety mięso oraz produkty odzwierzęce. Dodatkowo dieta jest w wersji bez glutenu, soi oraz cukru i sztucznych barwników. 
  2. Hashimotko to dieta zaprojektowana z myślą o osobach z problemami tarczycy. To opcja wegańska, bez glutenu, soi oraz cukru. W związku z tym wykluczamy z diety warzywa psiankowate, ryż, ziemniaki i kukurydzę oraz kładziemy nacisk na dobre węglowodany.  
  3. Sportowa „Ruszam Tyłek” to odpowiednio zbilansowana dieta wegańska z dodatkową ilością białka, dla tych, którzy potrzebują go więcej. Ponadto to smaczne i bogate w produkty o wysokiej zawartości białka posiłki, bez glutenu, soi, cukru oraz sztucznych dodatków. 
  4. Post warzywno-owocowy: dieta ta ma charakter postu i głodówki leczniczej. Oparta jest głównie na świeżych i gotowanych warzywach oraz niewielkich ilościach owoców. Głównym jej celem jest rewitalizacja, przywrócenie równowagi oraz oczyszczenie organizmu, pomocna przy różnych schorzeniach i chorobach cywilizacyjnych. Kokoszka proponuje trzy etapy postu.
  5. Lunch Kokoszki: zestaw lunchowy, składający się z zupy i dania głównego. Przygotowany z myślą o osobach, które chciałyby jeść smaczne, zdrowe, wegańskie obiady, bez cukru, glutenu i soi.

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Przepisy

Wegańskie placki dyniowe

Bezglutenowe wegańskie placki dyniowe Wegańskie placki dyniowe to nasz kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w kuchni. Są puszyste i smaczne, leciutko słodkie i mogą być świetną przystawką lub przekąską na imprezy. Czy jesteście ciekawi, jak je zrobić? Przepis na wegańskie placuszki Składniki na wegańskie placki dyniowe – 2 porcje: Placki

Więcej »
Przepisy

Pomysł na wegańskie śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Szukasz pomysłu na wegańskie śniadanie? Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – w tym zakresie panuje zgodność, zarówno wśród lekarzy, jak i dietetyków. To główne źródło energii do całodziennej aktywności, element zdrowego trybu życia, paliwo dla mózgu. Śniadanie powinno dostarczać organizmowi ok. 20% energii (zapotrzebowanie kaloryczne), przy nawet ok.

Więcej »
Dieta

Nowotwory a dieta roślinna – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Nowotwory, jak w styczniu 2021 pokazał Krajowy Rejestr Nowotworów, dotykają wielu tysięcy osób rocznie. Dane mówią, że w Polsce diagnozuje się ok. 170 tys. chorych na raka, a osób, których choroba pokonała jest ponad 100 tys. Około milion Polaków żyje ze zdiagnozowanym nowotworem. Czy można coś zrobić, by te dane

Więcej »