Brownie z fasoli to smaczna i zdrowa alternatywa dla typowego dla amerykańskiej kuchni ciasta. Tradycyjnie ciasto jest bardzo czekoladowe i jego nazwa całkowicie odzwierciedla jego wygląd – jest brązowe😄 Ciekawostka: amerykańska cukiernia Something Sweet upiekła największe na świecie brownie, tym samym pobijając rekord Guinnessa. Rekordowe brownie ważyło a 106,23 kg i mierzyło 3,35 m wysokości i 1,8 m szerokości – zostało rozkrojone na 1200 kawałków!

Klasyczne brownie

Klasyczny przepis składa się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła oraz niewielkiej ilości mąki. Nasze brownie jest bez jaj i bez masła. Nasze brownie jest w 100% wegańskie. Nie będziemy dłużej zanudzać – poznajcie najlepszy przepis na wegańskie brownie z fasoli, który świetnie nada się na wegański słodki stół na wesele.Jeśli zamawiacie u nas dietę, mogliście już je jeść!

Brownie z fasoli – składniki na małą formę

  • 240 g ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej,
  • 45 g zmielonego siemienia do 90 ml wrzątku,
  • 200 g mąki z migdała,
  • 60 g kakao,
  • 220 g musu z daktyla,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • wanilia do smaku, lub startą skórka z pomarańczy (pomarańcze dobrze wymoczyć w wodzie z sodą i octem jabłkowym,
  • opcjonalnie naturalne olejki np. pomarańcza dodajemy na koniec pieczenia,
  • garść posiekanych orzechów, pestek, co znajdziecie w szafkach,
  • tabliczka gorzkiej czekolady pokruszonej.

Wegańskie brownie z fasoli – jak je zrobić?

Nastaw piekarnik na 180°C, formę nasmaruj olejem i wyłóż papierem. Następnie, siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw aż zrobi się glutek. Przepłukaną fasolę, glut z siemienia, mąkę migdałową (można samemu zmielić płatki), kakao, olej, daktyle oraz wanilię lub skórkę z pomarańczy umieść w naczyniu blendera i dokładnie zmiksuj na gładką pastę (ważne, żeby nie było grudek, szczególnie fasoli). Do masy dodaj pokruszoną czekoladę i znaleziska z szafki, w postaci posiekanych nasion. Masę przełóż na blachę, możesz ją wygładzić zwilżoną łopatką. Piecz około 40-50 minut, przed końcem pieczenia (sprawdź patyczkiem, czy nie jest za wilgotne) możesz skropić ciasto olejkami naturalnymi o cytrusowym aromacie 🙂. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na kosteczki i podawaj, np. na małych papierowych tackach.

Ponadto do brownie polecamy podać słony karmel – u nas to połączenie masła orzechowego, pokruszonych orzechów, musu z daktyla i odrobiny soli.

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


2 komentarze

Antena · 15 sierpnia 2021 o 22:50

Czy można zamienić mąkę migdałową na kokosową?

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *