Wegański snickers – najlepszy przepis

Wegański snickers – ciasto inspirowane popularnym batonem, w wegańskiej, zdrowszej wersji🙂 Alternatywa dla tych, co nie spożywają glutenu, jaj, mleka. Ciasto bez cukru, słodzone daktylem🙂 Poznaj przepis!

Składniki – wegańskie ciasto snickers

Spód:

  • Szklanka daktyli namoczonych na noc (namocz szklankę więcej na polewę),
  • ½ szklanki wiórek kokosowych,
  • ½ szklanki migdałów w płatkach delikatnie zmielonych,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • ½ łyżki masła orzechowego.

Masa:

  • 125 g surowej kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka roślinnego,
  • sok z ½ cytryny lub limonki,
  • 125 g mix orzechów nerkowca ze słonecznikiem (namoczonych przez noc).

Polewa:

  • masa z daktyla i masła orzechowego,
  • nie do końca zblendowane orzeszki do podprażenia na wierzch (u nas wierzch to polewa, około ½ cm słonego karmelu 😊)

Wegańskie ciasto snickers – jak przygotować?

Zacznij od przygotowania spodu. Na początek zblenduj namoczone daktyle z odrobiną wody z namoczenia (resztę słodkiej wody możesz dolać do gotującej się kaszy). Dodaj suche składniki tak, aby masa miała konsystencje plasteliny. Wyłóż na małą formę i wstaw do lodówki, spód musi być schłodzony.

Zabierz się za masę. Upraż na bardzo małym ogniu kaszę w garnku, w którym możesz ją potem ugotować. Często mieszaj kaszę podczas prażenia, a gdy poczujesz jej słodki zapach, przejdź do płukania. Płucz kaszę aż woda będzie leciała bez osadu. Następnie gotuj kaszę w proporcji 1/3,5. Zamiast części wody dodaj wodę z daktyli i szklankę mleka roślinnego. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem. Kasza musi się rozgotować, wówczas będzie wyglądać, jak gęsty budyń, a w garnku nie może zostać ani odrobina płynu, cały musi wyparować. W trakcie gotowania kaszy, zblenduj namoczone nasiona w wodzie z namaczania na gęsta śmietankę, dodaj sok z cytryny(nie powinny pozostać grudki).Gorącą kaszę (żeby nie zrobił się kożuch), zblenduj dokładnie ze śmietanką, po czym tak powstałą masę wylej na schłodzony spód. Całość przykryj folią aluminiową, żeby kasza nie wyschła. Na wystygnięte ciasto połóż polewę, a na wierzch posyp pokruszonymi i podprażonymi orzeszkami.


Na imprezę pokrój na małe kawałki i podawaj na małych tackach 😊 pycha!

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Przepisy

Poznaj nasz przepis na bezglutenowe pierogi z batatem, dynią i serkiem z fasoli

Wegańskie bezglutenowe pierogi z dynią Dynia przepisy to zbiór naszych receptur, które z powodzeniem wykorzystujemy w naszym wegańskim i wegetariańskim cateringu. W poprzednim artykule pisaliśmy, dlaczego warto dynię jeść, a dziś chcemy się z Tobą podzielić jednym z naszych przepisów. Tym samym rozpoczynamy krótki cykl #pomysłnadynię, w którym będziemy przedstawiać

Więcej »
Przepisy

Wegańskie święta wielkanocne przepisy

Wegańskie święta wielkanocne mogą się okazać nie lada wyzwaniem, kiedy na tradycyjnym świątecznym stole dominują jaja i białe kiełbasy. My jednak mamy na to swoje sposoby – dania wegańskie na święta. Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią gotowanie świątecznych przysmaków. Czy jesteście gotowi? Wegańskie święta przepisy Przygotowaliśmy dla

Więcej »
obiad bez mięsa, obiad wegetariański, makaron z sosem z soczystych pomidorów z parmezanem
Przepisy

5 pomysłów na szybki obiad bez mięsa – przepisy

Szybki obiad bez mięsa od Kokoszki – w dzisiejszym artykule przedstawimy kilka pomysłów na wegańskie i wegetariańskie obiady. Zachęcamy Cię do ich wypróbowania, niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, weganinem czy chcesz wprowadzić więcej roślin do swojej diety. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na zmniejszenie spożycia mięsa

Więcej »