OLIWKI – FENOMEN NAJZDROWSZEJ KUCHNI ŚWIATA
Czy to dzięki oliwkom kuchnię śródziemnomorską uznaje się za najzdrowszą kuchnię świata? Populacja basenu Morza Śródziemnego, ze względu na właściwości oliwek, codziennie sięga po nie, a do każdego głównego posiłku stosuje oliwę z oliwek (wg śródziemnomorskiej piramidy żywienia). Te bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe produkty wspomagają m.in. profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. Sprawdźmy, co jeszcze możemy zyskać, wprowadzając oliwki na stałe do swojego jadłospisu!
KOLOR MA ZNACZENIE
Oliwki to owoce rosnące na drzewach oliwnych (Olea europea L.), występujących głównie w basenie Morza Śródziemnego (Grecja, Włochy, Francja, Hiszpania, Maroko) oraz w cieplejszych rejonach klimatu umiarkowanego (np. na Wyspach Kanaryjskich czy w Azji). Przybierają różne kolory, uzależnione od stopnia dojrzałości. Oliwki zielone zbiera się tuż przed dojrzeniem i przed zmianą koloru. Oliwki zmieniające kolor – to takie, które zostały zebrane w trakcie dojrzewania. Natomiast oliwki czarne są całkowicie dojrzałe. Dodatkowo owoce z oliwnych drzew można spożywać w tzw. formie stołowej lub jako olej (oliwę).
EFEKT KOŃCOWY
Oliwki bezpośrednio po zerwaniu posiadają nieprzyjemny, gorzki smak, dlatego zanim trafią na nasze stoły, muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce. Najczęściej jest to – znane i lubiane przez nas – kiszenie! Poza niesamowitym smakiem, proces ten nadaje oliwkom wiele zdrowotnych właściwości.
ULUBIEŃCY KOKOSZKI
Na rynku jest wiele kombinacji oliwek: z pestką, bez pestki, z serkiem w środku albo z papryczką. Wyróżniają się różnymi zalewami i dodatkami. Do naszych ulubieńców należą oliwki królewskie w specjalnie przygotowywanej zalewie, nazwaną zalewą babuni. Dzięki niej oliwki nabierają delikatnego posmaku ogórków kiszonych! Od niedawna współpracujemy z dystrybutorem tych niesamowicie mięsistych i wyjątkowo smacznych oliwek – możesz je kupić, jako dodatek do diety 😉
OLIWKI SPRAWIEDLIWE
Drugim produktem oliwek jest oliwa! Bardzo ważnym momencie w procesie jej produkcji jest sam zbiór owoców. To od wyboru odpowiedniego momentu zebrania oliwek z drzew, zależy jakość, smak i zapach oliwy. Intensywny smak oliwy pochodzi od nie do końca dojrzałych owoców, natomiast łagodny i delikatny smak uzyskuje się z oliwek dojrzałych. Sam proces powstawania oliwy jest bardzo ciekawy, ale nie będziemy się tutaj na nim skupiać – zainteresowanych odsyłamy do źródła: https://extenda.pl/produkty-spozywcze/oliwa-z-oliwek/
KORZYŚCI BEZ LIKU – WŁAŚCIWOŚCI OLIWEK
Oliwki – jak wiele kiszonek – to tzw. super food! Warto je podjadać w ramach przekąski, dodawać do posiłków, stosować oliwę. Co niektórzy nawet twierdzą, że wystarczy 7 oliwek dziennie, by cieszyć się dobrym zdrowiem! Kończąc, pragniemy przedstawić 6 powodów, dla których warto jeść oliwki!
- Są kiszonkami: to pierwsza i podstawowa wartość dodana do ich obłędnego smaku! Dla szybkiego przypomnienia, kiszonki usprawniają perystaltykę jelit (naturalne probiotyki), przyspieszają metabolizm, ponadto są pełne witamin, wzmacniają organizm i odporność!
- To kopalnia antyoksydantów, które zapobiegają chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia.
- Z oliwkami szybciej schudniesz – oliwki są niskokaloryczne, pełne błonnika, a do tego nie obciążają znacząco układu trawiennego – gdyż są lekkostrawne. Są odpowiedzialne za powodowanie uczucia sytości, dzięki czemu mamy mniejszy apetyt (nawet na słodycze!).
- Koją nerwy! Dzięki fosfolipidom chroni nasz włókna nerwowe, działa przeciwbólowo. Ich regularne spożywanie, to naturalny sposób na migreny!
- Zawierają witaminę młodości (witaminę A) oraz wiele innych witamin – przede wszystkim obiecują długowieczność 😊
- Dzięki estronom (żeńskie hormony płciowe), nasze oliwki stają się naturalnym afrodyzjakiem!
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy