Idą Święta, a wraz z nimi na stół wjeżdża… Poznaj przepis na pyszny wegański żurek – wielkanocny specjał Kokoszki! Co więcej, możecie go skosztować w dzisiejszym menu!
Czym jest żurek?
Nazwa zupy żur pochodzi od niemieckiego słowa „kwaśny”, co rzecz jasna, odzwierciedla jej smak (ponieważ wszyscy wiedzą, że żurek jest kwaśny). 🙂 Choć nazwa „niemiecka”, to zupa typowo polska – taka nasza chluba 😄 Żurek czasem może być nazywany białym barszczem – choć teorii różnicujących te zupy jest kilka, ale nie będziemy się nimi dzisiaj zajmować. Żur, o którym mowa, to zakwaszona zupa mączna, tradycyjnie przygotowywana na bazie mięsnego wywaru, zagęszczonego zakwasem – najczęściej z mąki żytniej. Do zupy dodaje się ziemniaki, białą kiełbasę, jajko, śmietanę. Jak widzicie – nie za bardzo wegańska propozycja 😛 Na szczęście mamy swój sposób na przygotowanie pysznej wielkanocnej potrawy w wersji wegan. Poza wyciągnięciem z niej mięsa, zastosowaliśmy zakwas bezglutenowy! Jesteście ciekawi?
Składniki na wegański żurek
- 2 l wody
- włoszczyzna: seler, korzeń pietruszki, marchew po 1 szt,
- cebula – 1 szt,
- czosnek – 4 ząbki
- ziemniaki – 4-5 szt.
- suszone grzyby: podgrzybek brunatny
- pieczarki
- ok. 500 ml zakwasu – u nas gryczanego, ale bardzo fajnie sprawdza się też jaglany
- 2 łyżki oleju (u nas słonecznikowy)
- sok z kiszonego ogórka, kilka kropli soku z cytryny – aby podkręcić kwaśny smak zupy
oraz przyprawy:
- sól Kłodawska
- majeranek
- lubczyk
- kurkuma
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka mielona wędzona
- zachęcamy do dodania także natki pietruszki
Przygotowanie:
- Na dnie garnka podpraż na odrobinie oleju czosnek przez ok. 60 sekund, następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i ziarna pieprzu i praż kolejne kilka sekund.
- Dołóż do garnka obrane pieczarki, dodaj pozostałe przyprawy i niekrojone warzywa (bez ziemniaków), zalej wodą i gotuj ok. 2 godziny pod przykryciem.
- Kiedy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito.
- Następnie do czystego bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości.
- Do gotującej się zupy stopniowo dodawaj zakwas.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przydatne wskazówki
- Jeśli żur nie jest wystarczająco kwaśny, możesz dodać soku z kiszonego ogórka albo cytryny. Ze względu na ich kwaśny smak, zakwaszenie żuru można fajnie podkręcić.
- Ugotowane warzywa możesz wykorzystać do innego dania lub pokroić i dodać do żurku.
- Możesz podawać żurek z pieczonymi ziemniakami – u nas są gotowane.
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy