Wegańska szarlotka dla cukrzyka

Kolejną naszą propozycją na słodki stół w wersji wegańskiej jest szarlotka. Pomyśleliśmy, że ciekawą alternatywą na dzisiejsze czasy będzie opcja bez cukru, tzw. szarlotka dla cukrzyka.Obserwujemy coraz więcej zapytań o dietę z niskim indeksem glikemicznym, wydaje się, że jest coraz większe zapotrzebowanie na wyroby niskocukrowe. Nasza opcja będzie dodatkowo niskotłuszczowa, co w przypadku problemów z glukozą, także ma znaczenie.

O szarlotce

Szarlotka jest francuskim wyrobem cukierniczym, składającym się z kruchego ciasta oraz owoców. Mogą to być jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele i śliwki. W potocznym rozumieniu jednak w szarlotce występują głównie jabłka. Taka typowa polska szarlotka składa się właśnie z surowych lub przetworzonych jabłek i ciasta kruchego, a jako dodatek stosuje się bitą śmietanę, gruboziarnisty cukier lub cukier puder.

Jest to niewątpliwie smaczna kompozycja, jednak może budzić wątpliwości pod względem zdrowotnym. Właśnie dlatego przygotowaliśmy swoją, bezglutenową, wegańską szarlotkę.

Szarlotka dla cukrzyka – składniki:

300g komosa ryżowa, 150 g mąki sorgo, 3 łyżki nasion chia, mleko kokosowe bio – puszka, cynamon, imbir, kardamon, ksylitol/erytrylol, sok z cytryny, 8 jabłek, i 2 gruszki, wiórki kokosowe, 2 szklanki wody do gotowania komosy, mąka gryczana 2 łyżki

Jak zrobić wegańską szarlotkę?

Kaszę przepłukać wrzątkiem, gotować na połowie mleka kokosowego i 2 szklankach wody. . Do gotujących się komosy dodaj cynamon, imbir i kardamon. Gotuj do czasu rozgotowania się kaszy wsyp rozcięczone mąki z reszta wody(żeby nie było grudek. W czasie, gdy kasza się gotuję, przygotuj jabłka i gruszki. Pokrój drobno i przypraw cynamonem, kardamonem i dodaj ksylitol lub erytrytol. Ugotowaną kasze zblenduj razem z sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi i na koniec dodaj nasiona chia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Wyłóż połowę masy z kaszy na blachę, następnie wyłóż owoce i zakryj pozostałą częścią masy. Piecz przez ok. 40 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu pokrój na małe kwadraciki i podawaj na papierowych mini tackach🙂 Voila!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Dieta

Wartości odżywcze i właściwości ciecierzycy + ciekawostki i przepis na hummus

Właściwości ciecierzycy są na tyle wartościowe, że to warzywo często uznawane jest za podstawę diet roślinnych. Ciecierzyca jest niesamowitym źródłem białka i błonnika, a także szeregu składników odżywczych, tj. kwas foliowy czy żelazo. O tym, dlaczego warto jeść cieciorkę piszemy w dzisiejszym poście. Ciecierzyca – wartości odżywcze Szklanka (ok. 164

Więcej »
Przepisy

Shot na odporność z kurkumą – naturalna broń przeciwko wirusom

Jakiś czas temu wspominaliśmy, że kurkuma świetnie radzi sobie ze stanami zapalnymi występującymi w naszym organizmie, ma działanie antybakteryjne i oczyszczające, dlatego też pojawił się pomysł na to, by przedstawić Wam dziś wyjątkowy przepis – niesamowity shot na odporność z kurkumą. Kurkuma przede wszystkim wspiera odporność organizmu, a w połączeniu

Więcej »
Dieta

6 powodów, dla których warto jeść oliwki – właściwości oliwek

OLIWKI – FENOMEN NAJZDROWSZEJ KUCHNI ŚWIATA Czy to dzięki oliwkom kuchnię śródziemnomorską uznaje się za najzdrowszą kuchnię świata? Populacja basenu Morza Śródziemnego, ze względu na właściwości oliwek, codziennie sięga po nie, a do każdego głównego posiłku stosuje oliwę z oliwek (wg śródziemnomorskiej piramidy żywienia). Te bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Więcej »