Bezglutenowe wegańskie placki dyniowe

Wegańskie placki dyniowe to nasz kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w kuchni. Są puszyste i smaczne, leciutko słodkie i mogą być świetną przystawką lub przekąską na imprezy.

Czy jesteście ciekawi, jak je zrobić?

Przepis na wegańskie placuszki

Składniki na wegańskie placki dyniowe – 2 porcje:

  • 1/2 dyni hokaido – startej na grubych oczkach,
  • 2 łyżki tahini,
  • śmietanka wegańska do polewania z tahini,
  • cebulka – bardzo drobno pokrojona,
  • 4 łyżeczki maki mix bezglutenowej,
  • 2 łyżki siemienia zmielonego – połączonego z wodą na glutka zamiast jajka,
  • 3 łyżki oliwy do masy do placków,
  • sól i pierz do smaku,
  • oliwa do smażenia.
Dyniowe muffinki

Placki dyniowe wegańskie – jak zrobić?

Dynię obierz i zetrzyj na grubej tarce, a następnie dodaj przyprawy. Dalej przygotuj glutka z siemienia lnianego – zmielone siemię zalej wrzątkiem i poczekaj aż zrobi się glutek. Do glutka dodaj mąkę i odrobinę wody lub napoju roślinnego, a także oliwę.

Następnie do dyni dodaj drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko wymieszaj i przejdź do smażenia placków. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, ale nie przypalonym. Placki powinny się prawie rozpadać, tak dużo dyni w niej jest. Są wtedy najsmaczniejsze❤️ Mama takie robiła🙂. Gotowe placki odsącz z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Możesz podawać ze świeżymi warzywami i śmietanką roślinną.

#pomysłnadynię

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *