Bezglutenowe wegańskie placki dyniowe
Wegańskie placki dyniowe to nasz kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w kuchni. Są puszyste i smaczne, leciutko słodkie i mogą być świetną przystawką lub przekąską na imprezy.
Czy jesteście ciekawi, jak je zrobić?
Przepis na wegańskie placuszki
Składniki na wegańskie placki dyniowe – 2 porcje:
- 1/2 dyni hokaido – startej na grubych oczkach,
- 2 łyżki tahini,
- śmietanka wegańska do polewania z tahini,
- cebulka – bardzo drobno pokrojona,
- 4 łyżeczki maki mix bezglutenowej,
- 2 łyżki siemienia zmielonego – połączonego z wodą na glutka zamiast jajka,
- 3 łyżki oliwy do masy do placków,
- sól i pierz do smaku,
- oliwa do smażenia.
Placki dyniowe wegańskie – jak zrobić?
Dynię obierz i zetrzyj na grubej tarce, a następnie dodaj przyprawy. Dalej przygotuj glutka z siemienia lnianego – zmielone siemię zalej wrzątkiem i poczekaj aż zrobi się glutek. Do glutka dodaj mąkę i odrobinę wody lub napoju roślinnego, a także oliwę.
Następnie do dyni dodaj drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko wymieszaj i przejdź do smażenia placków. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, ale nie przypalonym. Placki powinny się prawie rozpadać, tak dużo dyni w niej jest. Są wtedy najsmaczniejsze❤️ Mama takie robiła🙂. Gotowe placki odsącz z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Możesz podawać ze świeżymi warzywami i śmietanką roślinną.
#pomysłnadynię
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy