Jedną z propozycji w naszym cateringu dietetycznym jest post warzywno-owocowy. Inspiracją jest post Daniela. To bardzo wymagająca pozycja ze względu na eliminację wielu składników. Post warzywno-owocowy opiera się na niektórych warzywach i owocach. Charakteryzują się one, m.in. niskim indeksem glikemicznym, niską zawartością skrobi oraz niewielką podażą energetyczną. Wiemy, jak trudno jest zaplanować różnorodny jadłospis diety, korzystając z tak okrojonej listy składników. Stąd pomysł, by udostępnić Wam jadłospis oraz przepisy na cały dzień na poście.
Hej! Wypróbuj nasz post warzywno-owocowy w formie diety pudełkowej 😉
Zapraszamy do skorzystania z naszej trzyetapowej kuracji, która skutecznie wykorzystuje naturalne zdolności organizmu do regeneracji.
- możliwość skorzystania z 3 etapów
- 5 posiłków
- Wegańska
- Bezglutenowa
- możliwość wykluczenia 3 składników w diecie
Po co stosować post warzywno-owocowy?
Post warzywno-owocowy to dieta przeznaczona dla osób, które chciałyby oczyścić organizm, wzmocnić odporność, a nawet uchronić się przed różnymi chorobami, tj. cukrzyca czy otyłość. Post działa na zasadzie aktywacji procesu autofagii. Autofagia to biologiczny proces oczyszczania, polegający na tzw. samo zjadaniu uszkodzonych elementów komórek, który w zależności od okoliczności jest nasilany lub hamowany. Zaburzony proces autofagii doprowadza do sytuacji, w której w organizmie gromadzą się odpady komórkowe, co może prowadzić do zaburzenia homeostazy i zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, metabolicznych oraz nowotworów.
Aktywacja autofagii
Pomocne w aktywowaniu procesu oczyszczania są m.in. okresy niższej podaży energetycznej lub głodu, aktywność fizyczna, spożywanie produktów bogatych w spermidynę (kiełki pszenicy, grzyby shiitake, soja fermentowana, grejpfruty), a także prawidłowy sen. Ważne jest zachowanie umiaru – zarówno brak oczyszczania, jak i jego nadmiar może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych.
Dwoma najlepiej poznanymi sposobami są: poszczenie oraz działanie spermidyny. Jako specjaliści od postu warzywno-owocowego, przygotowaliśmy dla Was motywację pod postacią jadłospisu z przepisami!

Dozwolone produkty
Dozwolone warzywa: seler, korzeń pietruszki, rzepa, rzodkiew, marchew, buraki, kapusta (różne rodzaje), kalafior, brokuł, jarmuż, kapusta pekińska, rukola, kalarepa, szparagi, chrzan, sałata (różne rodzaje), szpinak, botwinka, seler naciowy, natka pietruszki, mniszek, pokrzywa, szczaw, cebula, szczypior, por, czosnek, dynia, cukinia, kabaczek, bakłażan, ogórki, pomidor, papryka, cykoria, rzeżucha, koper, kiełki, topinambur, rabarbar
Dozwolone owoce: jabłko, cytryna, grejpfrut
W nowych odsłonach postu: granat, kiwi, pomarańcze, porzeczki, maliny, wiśnie, jagody, truskawki – przy czym indeks glikemiczny nie powinien przekraczać 30, a ilość owoców powinna być śladowa.
W naszym cateringu nie korzystamy z rozszerzonej listy owoców, ze względu na częsty spadek motywacji (chęć na cukier, pogorszenie samopoczucia). Nawet z jabłkami i grejpfrutami zalecamy ostrożność.
Dozwolone napoje: woda, napary ziołowe, soki warzywne

Jadłospis postu warzywno-owocowego, przepisy
Śniadanie: Sałatka z filetami grejpfruta
Składniki: 1/3 grejpfruta, mix papryk, kalafior, 1/5 cukinii, szpinak świeży, rukola, kiełki lucerny, marchew kolorowa, rzodkiewka, kalarepa, ogórek małosolny, świeża bazylia, sok z cytryny, ocet jabłkowy bio, sól (Kłodawska), oregano, pieprz, czosnek
Przygotowanie: Warzywa umyj, ewentualnie obierz. Kalafiora ugotuj na parze. Pokrój warzywa – marchew i cukinię w paski, rzodkiew i kalarepę zetrzyj, ogórka pokrój w kostkę i skrop cytryną. Wszystko wymieszaj, na wierzch dodaj rukolę, szpinak i kiełki. Bazylię zmiksuj z octem jabłkowym – powstanie pesto. Filetuj grejpfruta i ułóż na wierzchu.

Drugie śniadanie: Koktajl krwawa Merry
Składniki: sok pomidorowy bio, seler naciowy, cytryna, sól, pieprz, marchew, trochę wody, opcjonalnie liście szpinaku i natki, pieprz cayenne
Przygotowanie: Warzywa umyj, obierz i zblenduj z przyprawami.
Obiad: Makaron RAW z sosem z pieczonej papryki i surówką z ogórka kiszonego
Składniki: cukinia, marchew, ogórek, cytryna, rzepa, cebula, czosnek, papryka, natka/bazylia, zioła, przyprawy
Przygotowanie: Paprykę piecz w 180°C do miękkości, obierz i zmiksuj z przyprawami oraz czosnkiem. Warzywny makaron zrób obieraczką lub spiralizerem. Skrop sokiem z cytryny. Surówkę przygotuj z ogórka i cebuli.

Zupa: Wielowarzywna
Składniki: wywar warzywny, marchew, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, cebula, przyprawy: lubczyk, natka, sól, pieprz, papryka, imbir, kurkuma, bazylia, suszona włoszczyzna
Przygotowanie: Dodaj warzywa do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuj do miękkości z ulubionymi przyprawami.
Kolacja: Sałatka jarzynowa
Składniki: marchew, kalafior, pietruszka, jabłko, ogórek kiszony, czerwona cebula, czarna sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie: Warzywa ugotuj lub upiecz, następnie pokrój w kostkę razem z ogórkiem, cebulą i jabłkiem. Kalafiora zblenduj z wywarem warzywnym i przyprawami jako zamiennik majonezu. Wszystko wymieszaj.
Sprawdź nasze przykładowe menu na każdym etapie
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała