Jedną z propozycji w naszym cateringu dietetycznym jest post warzywno-owocowy. Inspiracją jest post Daniela. To bardzo wymagająca pozycja ze względu na eliminację wielu składników. Post warzywno-owocowy opiera się na niektórych warzywach i owocach. Charakteryzują się one, m.in. niskim indeksem glikemicznym, niską zawartością skrobi oraz niewielką podażą energetyczną. Wiemy, jak trudno jest zaplanować różnorodny jadłospis diety, korzystając z tak okrojonej listy składników. Stąd pomysł, by udostępnić Wam jadłospis oraz przepisy na cały dzień na poście.

Po co stosować post warzywno-owocowy?
Post warzywno-owocowy to dieta przeznaczona za osób, które chciałyby oczyścić organizm, wzmocnić odporność, a nawet uchronić się przed różnymi chorobami, tj. cukrzyca czy otyłość. Post działa na zasadzie aktywacji procesu autofagii. Autofagia to biologiczny proces oczyszczania, polegający na tzw. samo zjadaniu uszkodzonych elementów komórek, który w zależności od okoliczności jest nasilany lub hamowany. Zaburzony proces autofagii doprowadza do sytuacji, w której w organizmie gromadzą się, tzw. odpady komórkowe, które mogą prowadzić do zaburzenia homeostazy. To z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, metabolicznych oraz nowotworów.
Aktywacja autofagii
Pomocne w aktywowaniu procesu oczyszczania są, m.in. okresy niższej podaży energetycznej lub głodu, ale nie tylko! Badania pokazują, że regulacji autofagii sprzyja także aktywność fizyczna, spożywanie produktów bogatych w spermidynę (kiełki pszenicy, grzyby shitake, soja fermentowana, grejpfruty), a nawet prawidłowy sen. W zależności od wybranego sposobu regulowania procesu autofagii, osiąga się różne jej poziomy. Ważne jest, by i tu stosować regułę stanowiącą o umiarze – gdyż zarówno brak oczyszczania, jak i jego nadmiar może prowadzić do niekorzystnych zdrowotnie skutków.
Dwoma najlepiej poznanymi sposobami są: poszczenie oraz działanie spermidyny. Jako, że specjalizujemy się w przygotowywaniu postu warzywno-owocowego, mamy dla Was motywację pod postacią jadłospisu z przepisami!

Dozwolone produkty
Dla przypomnienia, poniżej lista warzyw i owoców, które są dozwolone na poście.
Dozwolone warzywa: seler, korzeń pietruszki, rzepa, rzodkiew, marchew, buraki, kapusta (różne rodzaje), kalafior, brokuł, jarmuż, kapusta pekińska, rukola, kalarepa, szparagi, chrzan, sałata (różne rodzaje), szpinak, botwinka, seler naciowy, natka pietruszki, mniszek, pokrzywa, szczaw, cebula, szczypior, por, czosnek, dynia, cukinia, kabaczek, bakłażan, ogórki, pomidor, papryka, cykoria, rzeżucha, koper, kiełki, topinambur, rabarbar
Dozwolone owoce: jabłko, cytryna, grejpfrut
oraz w nowych odsłonach postu: granat, kiwi, pomarańcze, owoce sezonowe: porzeczki, maliny, wiśnie, jagody, truskawki. Zaznaczmy, że indeks glikemiczny nie powinien przekraczać 30, a ilość owoców w diecie powinna być śladowa. W innym razie z postu nici.
W naszym cateringu nie korzystamy z nowej listy owoców ze względu na częsty spadek motywacji do kontynuowania diety (chcemy więcej cukru, pogarsza się samopoczucie). Również z podjadaniem jabłek i grejpfrutów zalecamy ostrożność!
Dozwolone napoje: woda, napary ziołowe, soki warzywne

Jadłospis postu warzywno-owocowego, przepisy
Śniadanie: Sałatka z filetami grejpfruta
Składniki: 1/3 grejpfruta, mix papryk, kalafior, 1/5 cukinii, szpinak świeży, rukola, kiełki lucerny, marchew kolorowa, rzodkiewka, kalarepa, ogórek małosolny, świeża bazylia, sok z cytryny, ocet jabłkowy bio, ulubione zioła i przyprawy: sól (Kłodawska), oregano, pieprz, czosnek
Przygotowanie: Wszystkie (ulubione) warzywa należy dokładnie umyć, można obrać. Kalafiora podziel na drobne różyczki i gotuj na parze przez kilka minut. Pokrój wszystko tak, jak lubisz. My marchew i cukinię paskujemy, rzodkiew i kalarepa ścieramy, a ogórka kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną. Po pokrojeniu wszystkich warzyw, mieszamy je, a na wierzch dodajemy liście szpinaku, rukoli oraz kiełki. W osobnym naczyniu razem z octem jabłkowym blendujemy bazylię na pesto. Na koniec przyprawiamy sałatkę, ostrym nożem filetujemy grejpfruta i kładziemy go na wierzch.

Drugie śniadanie: Koktajl krwawa Merry
Składniki: sok pomidorowy bio, seler naciowy, cytryna, sól, pieprz, marchew, trochę wody oraz opcjonalnie: kilka liści szpinaku i natki oraz pieprz cayenne
Przygotowanie: Warzywa obierz umyj i blenduj razem z przyprawami. Pamiętaj, aby wykorzystywane składniki były jak najwyższej jakości, najlepiej bio.
Obiad: Makaron RAW z sosem z pieczonej papryki z surówką z ogórka kiszonego z czerwoną cebulką
Składniki: cukinia, marchew, ogórek długi, cytryna, rzepa, cebula, czosnek, 1 lub 2 papryki w zbliżonym kolorze, świeża natka lub bazylia, zioła, sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie: Umytą paprykę umieszczamy piekarniku nastawionym na 180 ° i pieczemy aż do miękkości. Obieramy ją ze skóry, kiedy jest jeszcze ciepła, blendujemy. Do papryki dodajemy przyprawy oraz czosnek. Makaron stworzymy z warzyw obranych za pomocą obieraczki lub specjalnej maszynki do warzywnego makaronu. W tym celu weź cukinię oraz marchew i rzepę, a następnie przygotowany makaron skrop sokiem z cytryny. Warzywne nitki podawaj z wcześniej przygotowanym sosem. Jako dodatek proponujemy surówkę z ogórka oraz niewielkiej ilości cebuli do smaku.

Zupa: Wielowarzywna
Składniki: wywar z warzyw, marchew, Pietruszka, seler, brokuł, kalafior, cebula, ulubione przyprawy: lubczyk, natka, sól, pieprz, papryka słodka, imbir, kurkuma, bazylia, suszona włoszczyzna
Przygotowanie: Wywar z warzyw zalecamy robić odpowiednio wcześniej, na zapas. Do garnka z wywarem dodajemy starte warzywa oraz drobno pokrojoną cebulkę. Dodatkowo przyprawiamy ulubionymi ziołami, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości warzyw. Smacznego!
Kolacja: Sałatka jarzynowa
Składniki: wywar z warzyw, marchew, kalafior, korzeń pietruszki, odrobina jabłka, ogórek kiszony, czerwona cebula, czarna sól, pieprz oraz natka pietruszki
Przygotowanie: Warzywa gotujemy na parze do miękkości, można je również upiec. Gdy warzywa będą gotowe, kroimy je na drobną kostkę razem z ogórkiem cebulą i jabłkiem. Upieczonego kalafiora blendujemy razem wywarem z warzyw, doprawiamy czarną solą, pieprzem. Na koniec wszystko mieszamy wraz z czterema łyżkami zamiennika majonezu i według uznania doprawiamy!
Sprawdź nasze przykładowe menu na każdym etapie
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
1 komentarz
Best Text - tłumaczenia specjalistyczne · 18 lutego 2023 o 15:56
Pestki z grapefruita mają silne działanie przeciwwirusowe, pestki winogron cyjanek niszczący komórki rakowe, a pestki z jabłek zawierają amigdalinę, tj. wit. B17 także o działaniu antynowotworowym. Warto je rozgryzać i zjadać dla poprawy zdrowia. 10 dzień Postu Daniela wg Ewy Dąbrowskiej i jakieś pzytywne efekty już widać. Do finiszu 42 dnia wciąż jednak daleko. Najgłębsze zmiany na poziomie DNA zachodzą pod koniec tego okresu, tj. w okolicach 6 tygodnia postu 800 kcal/dobę.