Nadszedł maj, a w raz z nim najlepszy czas na zbieranie pokrzywy. Ta niesamowita roślina skrywa w sobie wiele nadzwyczajnych właściwości, jednocześnie będąc ciekawym urozmaiceniem dań. Jako wegański catering staramy się korzystać z dobrodziejstw natury, dlatego też w sezonie pokrzywa u nas często gości. Dziś przedstawimy Wam dwa przepisy na wykorzystanie pokrzywy zwyczajnej w swoim jadłospisie.

Na co pomaga pokrzywa – działanie pokrzywy

Pokrzywa to bogactwo składników odżywczych. Najlepiej zbierać ją wiosną, jeszcze zanim zakwitnie, aby skorzystać z jej cennych wartości odżywczych. Wtedy jej liście są miękkie i bardzo soczyste. Pokrzywa zwyczajna zawiera, m.in. kwas foliowy, wapń, krzem, witamina C, chlorofil. Ponadto jest także bogata w żelazo, dlatego włączenie jej do swojej diety jest szczególnie polecane osobom z anemią.

Ale to nie wszystko! Pokrzywę wykorzystuje się także, aby wzmocnić odporność i kości, wspomóc procesy związane z oczyszczeniem organizmu, np. po antybiotykoterapii, wspomóc regenerację wątroby czy leczenie stanów zapalnych jelit. Jak widać, nie bez powodu jej właściwości są wykorzystywane od wieków.

Pokrzywa – przeciwwskazania

Choć działanie pokrzywy jest imponujące i od razu chciałoby się zacząć ją stosować, należy mieć na uwadze, że nie jest to roślina dla każdego.

Z pewnością na pokrzywę powinny uważać osoby z niewydolnością nerek i obrzękami serca. Co więcej, spożywanie pokrzywy przez osoby z cukrzycą może nasilić działanie leków obniżających poziom cukru. Zakazane jest stosowanie pokrzywy przed i po zabiegach chirurgicznych ze względu na ryzyko krwotoku – pokrzywa rozrzedza krew. Przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych również nie powinno iść w parze z kuracjami pokrzywowymi.

Pokrzywa przepisy

Wegańskie kopytka z sosem pokrzywowym

Składniki na wegańskie kopytka: 

  • Ziemniaki – ok. pół kilo
  • 100 g mąki jaglanej
  • Sól Kłodawska

Składniki na sos pokrzywowy

  • Pęczek świeżej pokrzywy
  • Mleko roślinne (np. owsiane, ryżowe) – ok. 150 ml
  • Garść nerkowców
  • Płatki drożdżowe – kilka łyżek
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mała cebula
  • Oliwa z oliwek 
  • Sok z cytryny
  • Pieprz, sól i gałka muszkatołowa

Wegańskie kopytka z sosem pokrzywowym – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, rozgnieć na puree i odstaw do ostygnięcia.
  2. W czasie studzenia przygotuj sos. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, następnie podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem kilku łyżek wody przez kilka minut. Dodaj gałkę muszkatołową i pieprz.
  3. Zblenduj orzechy nerkowca, napój roślinny i płatki drożdżowe na sos.
  4. Na patelnię wrzuć liście pokrzywy i poczekaj aż zwiędną. Następnie dodaj przygotowaną śmietankę z nerkowców, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Wracamy do kopytek. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę oraz sól, po czym ugnieść na ciasto.
  6. Kolejnym krokiem jest wykrojenie kopytek! Przygotuj stolnicę, wysyp na nią troszkę mąki i podziel ciasto na kilka mniejszych części. Zrób z każdej z nich wałeczek i wytnij kopytka.
  7. Wrzucaj na wrzątek z dodatkiem oliwy. Będą gotowe, gdy pojawią się na powierzchni wody.
  8. Podawaj je z sosem pokrzywowym.

Wielowarzywna zupa z soczewicą i pokrzywą

Składniki:

  • Cukinia – 1 szt.
  • Marchew – 2 średniej wielkości
  • Czerwona soczewica – 100 g
  • Korzeń pietruszki – 1 szt.
  • Dwie duże garście świeżej pokrzywy
  • Cebula, czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Jak przygotować zupę z pokrzywy?

  1. Na oliwie połączonej z kilkoma łyżkami wody lekko zarumień pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę). Przemieszaj i zalej wrzącą wodą.
  3. Wsyp czerwoną soczewicę i dodaj sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Zupa gotowa.

Pokrzywa w Tu Kokoszka Dziobała – wegański catering

Jesteśmy zakochani w pokrzywie, jej właściwościach i smaku. W naszych daniach możecie ją znaleźć! Będą to m.in.

  • Kopytka z sosem pokrzywowym
  • Leczo z pokrzywą
  • Pierogi z bobem i pokrzywą
  • Zupa wielowarzywna z pokrzywą
  • Cukinia faszerowana szpinakiem i pokrzywą
  • Zupa pokrzywowa z pomidorami 

 Prawda, że brzmi pysznie?

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *