Nadszedł maj, a w raz z nim najlepszy czas na zbieranie pokrzywy. Ta niesamowita roślina skrywa w sobie wiele nadzwyczajnych właściwości, jednocześnie będąc ciekawym urozmaiceniem dań. Jako wegański catering staramy się korzystać z dobrodziejstw natury, dlatego też w sezonie pokrzywa u nas często gości. Dziś przedstawimy Wam dwa przepisy na wykorzystanie pokrzywy zwyczajnej w swoim jadłospisie.
Na co pomaga pokrzywa – działanie pokrzywy
Pokrzywa to bogactwo składników odżywczych. Najlepiej zbierać ją wiosną, jeszcze zanim zakwitnie, aby skorzystać z jej cennych wartości odżywczych. Wtedy jej liście są miękkie i bardzo soczyste. Pokrzywa zwyczajna zawiera, m.in. kwas foliowy, wapń, krzem, witamina C, chlorofil. Ponadto jest także bogata w żelazo, dlatego włączenie jej do swojej diety jest szczególnie polecane osobom z anemią.
Ale to nie wszystko! Pokrzywę wykorzystuje się także, aby wzmocnić odporność i kości, wspomóc procesy związane z oczyszczeniem organizmu, np. po antybiotykoterapii, wspomóc regenerację wątroby czy leczenie stanów zapalnych jelit. Jak widać, nie bez powodu jej właściwości są wykorzystywane od wieków.
Pokrzywa – przeciwwskazania
Choć działanie pokrzywy jest imponujące i od razu chciałoby się zacząć ją stosować, należy mieć na uwadze, że nie jest to roślina dla każdego.
Z pewnością na pokrzywę powinny uważać osoby z niewydolnością nerek i obrzękami serca. Co więcej, spożywanie pokrzywy przez osoby z cukrzycą może nasilić działanie leków obniżających poziom cukru. Zakazane jest stosowanie pokrzywy przed i po zabiegach chirurgicznych ze względu na ryzyko krwotoku – pokrzywa rozrzedza krew. Przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych również nie powinno iść w parze z kuracjami pokrzywowymi.
Pokrzywa przepisy
Wegańskie kopytka z sosem pokrzywowym
Składniki na wegańskie kopytka:
- Ziemniaki – ok. pół kilo
- 100 g mąki jaglanej
- Sól Kłodawska
Składniki na sos pokrzywowy
- Pęczek świeżej pokrzywy
- Mleko roślinne (np. owsiane, ryżowe) – ok. 150 ml
- Garść nerkowców
- Płatki drożdżowe – kilka łyżek
- Czosnek – 2 ząbki
- Mała cebula
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Pieprz, sól i gałka muszkatołowa
Wegańskie kopytka z sosem pokrzywowym – jak zrobić?
- Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, rozgnieć na puree i odstaw do ostygnięcia.
- W czasie studzenia przygotuj sos. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, następnie podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem kilku łyżek wody przez kilka minut. Dodaj gałkę muszkatołową i pieprz.
- Zblenduj orzechy nerkowca, napój roślinny i płatki drożdżowe na sos.
- Na patelnię wrzuć liście pokrzywy i poczekaj aż zwiędną. Następnie dodaj przygotowaną śmietankę z nerkowców, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wracamy do kopytek. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę oraz sól, po czym ugnieść na ciasto.
- Kolejnym krokiem jest wykrojenie kopytek! Przygotuj stolnicę, wysyp na nią troszkę mąki i podziel ciasto na kilka mniejszych części. Zrób z każdej z nich wałeczek i wytnij kopytka.
- Wrzucaj na wrzątek z dodatkiem oliwy. Będą gotowe, gdy pojawią się na powierzchni wody.
- Podawaj je z sosem pokrzywowym.
Wielowarzywna zupa z soczewicą i pokrzywą
Składniki:
- Cukinia – 1 szt.
- Marchew – 2 średniej wielkości
- Czerwona soczewica – 100 g
- Korzeń pietruszki – 1 szt.
- Dwie duże garście świeżej pokrzywy
- Cebula, czosnek
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Jak przygotować zupę z pokrzywy?
- Na oliwie połączonej z kilkoma łyżkami wody lekko zarumień pokrojoną cebulę i czosnek.
- Następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę). Przemieszaj i zalej wrzącą wodą.
- Wsyp czerwoną soczewicę i dodaj sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Zupa gotowa.
Pokrzywa w Tu Kokoszka Dziobała – wegański catering
Jesteśmy zakochani w pokrzywie, jej właściwościach i smaku. W naszych daniach możecie ją znaleźć! Będą to m.in.
- Kopytka z sosem pokrzywowym
- Leczo z pokrzywą
- Pierogi z bobem i pokrzywą
- Zupa wielowarzywna z pokrzywą
- Cukinia faszerowana szpinakiem i pokrzywą
- Zupa pokrzywowa z pomidorami
Prawda, że brzmi pysznie?
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy