Jakie wegańskie przekąski można przygotować na imprezę? W tym karnawałowym okresie kilka inspiracji może się przydać każdemu imprezowiczowi. Zostańcie z nami, będzie warto.

Tortille z warzywami

Wegańskie przekąski – co podać na imprezę?

Chlebki, pity, pokrojone warzywa i różne sosy/pasty zawsze się sprawdzają. Ciekawym pomysłem mogą się okazać także koreczki, szaszłyki, placki z warzywami i domowe sushi. 🙂 Dodatkowo, ostatnio modną przekąską są tortille. Te można kupić lub zrobić samemu – przepis na tortille niedługo na blogu🙂 Można zrobić dobre tortille bezglutenowe – chleby z kaszy, chlebki naan. Opcji jest wiele. A chlebki i tortille można podać z hummusem – przepis na blogu. Tradycyjny hummus warto urozmaicić i stworzyć wersję buraczkową, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem, jarmużem, z natką i pestkami dyni, dyniowy, cukiniowy albo paprykowy. Do tak przygotowanej tortilli można wsadzić ulubione pieczone warzywa z ziołami i oliwą. Całość można posypać świeżym szpinakiem, posiekaną cykorią albo sumakiem.

Poniżej kilka przepisów na inne przekąski.

Tortilla z marchewką bezrybną

Będziesz potrzebować:

  • placki tortilli,
  • serek z nerkowców,
  • kilka sztuk suszonych pomidorów,
  • świeże kiełki,
  • rukola,
  • marchewkę o smaku bezrybnym – zrób wcześniej powinna postać w lodówce, żeby nabrać smaku – przepis na marynatę niżej

Przygotowanie:

Placek tortilli posmaruj serkiem z nerkowców, a następnie dodaj resztę składników i zawiń, jak lubisz.

Marchewka o smaku bezrybnym

Składniki:

  • 2 marchewki ścięte na paski-plastry,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli,
  • ocet jabłkowy,
  • 2 łyżki oleju do pieczenia,
  • pieprz ziołowy i kolendra,
  • 1,5 łyżeczki wędzonej soli i wrzątku do rozpuszczenia,
  • 80 ml oleju lnianego toczonego na zimno,
  • kawałek nori, 1 pergamin pocięty na paseczki,
  • sos sojowy do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Pokrojoną w paski marchew zamarynuj w w wędzonej soli i oleju. Następnie wyłóż marchew do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez ok. 5-10 minut do miękkości. Ważne jest to, by marchwi nie przypalić. Po upieczeniu wyjmij marchew z pieca i zostaw do ostygnięcia. Gdy marchew ostygnie, ponownie ją zamarynuj. Marynata powinna się składać z soli wędzonej z olejem lnianym, a także dodatkowo do marynaty dodaj kolendrę, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, opcjonalnie sos sojowy. Marchew w marynacie przełóż płatkami nori i wstaw do lodówki na min. 24h.

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Będziesz potrzebować:

  • patyczki do szaszłyków,
  • ulubione warzywa – cebula czerwona, cukinia, cykoria, mix papryk, bakłażan, dynia, kabaczek, pieczarki, boczniaki, batat, marchew, brukselka, liście kapusty, kalafior, brokuł,
  • ulubione przyprawy,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ulubione warzywa pokrój w większe kawałki, tak, aby nadziać je później na patyczki. Przygotuj marynatę z oliwą z oliwek, pieprzem ziołowym, rozmarynem, papryką słodką i imbirem. Możesz dodać też swoje ulubione przyprawy. Z dynią świetnie komponuje się cynamon i chilli, a do słodkich ziemniaków pasuje tymianek, kmin rzymski. Warzywa nadziewamy na patyczki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Można je podawać z domowymi pastami.

Chipsy z jarmużu

Będziesz potrzebować:

  • liście jarmużu bez łodyg, które są łykowate myjemy i osuszamy obrany porwany jarmuż
  • oliwę z oliwek,

Przyprawy:

  • do smaku serowego: płatki drożdżowe nieaktywne, sól
  • do smaku barbeque: wędzona papryka, słodka papryka, sól i pieprz

Przygotowanie:

Umyty i osuszony jarmuż wymieszaj z przyprawami i oliwą z oliwek. Zamarynowane liście wykłóż na papier do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, by chipsy doszły i doschły.

Chipsy z jarmużu

Placki leczo

Składniki:

  • cukinia,
  • mix papryk,
  • cebula,
  • czosnek,
  • posiekane zioła: bazylia, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn
  • passata pomidorowa/przecier
  • sól i pieprz
  • siemię lniane,
  • mąka bezglutenowa lub z ciecierzycy,
  • woda,
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka z przyprawami oraz ziołami i duś do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj przecier i jeszcze chwilkę gotuj. Leczo powinno być gęste. Do gotowego leczo dodaj mąkę i glutek z siemienia lnianego, by powstało ciasto na placki. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju. Gotowe placki o smaku 'leczo’ podawaj z pastami i dipami.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *