Bezglutenowe ciasto marchewkowe – najlepszy wegański przepis

W dzisiejszym menu na słodkie śniadanie zaserwowaliśmy ciasto marchewkowe z okazji Dnia Ciasta Marchewkowego.

To ciasto ma wielu ulubieńców, bo jest proste, dosyć szybkie w przygotowaniu i zawsze się udaje! Dlatego też chcemy się z Wami podzielić naszym najlepszym przepisem na marchewkowe ciasto. Zapraszamy!

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – składniki

  • 250 g marchewki startej,
  • 250 g mąki bezglutenowej,
  • Imbir (łyżeczka),
  • Łyżeczka cynamonu,
  • Szczypta zmielonego goździka,
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej,
  • 1 ½ łyżeczki sody,
  • Garść ulubionych owoców suszonych i kilka orzechów posiekanych (włoskie, migdały lub laskowe),
  • Siemię lniane (wegetarianie mogą dodać jajko) – zmielone 3 łyżki z dodatkiem 170 ml wody,
  • Odrobina soli,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 150-200 g musu z daktyla lub zamiennik cukru erytrol, ksylitol lub agawa – pamiętaj, że marchew będzie słodziutka, ale są przyprawy korzenne, które pozbawią ciasto słodkości,
  • Szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Krem do ciasta marchewkowego – składniki:

Teraz zajmiemy się kremem, którym smaruje się ciasto z wierzchu lub dodatkowo przekłada warstwy, można przygotować z nerkowców lub śmietanki kremowej kokosowej.

Bezglutenowe, wegańskie ciasto marchewkowe

Opcja 1: Krem z nerkowców:

  • 150 g nerkowca namoczonych na noc,
  • 120 ml mleka roślinnego lub wody,
  • 3 łyżki czegoś do słodzenia,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Opcja 2: Krem ze śmietanki kokosowej:

  • 400 ml śmietanki kokosowej (mocno schłodzona, min. 24 h),
  • Ksylitol zmielony na puder (indywidualnie, aby było tak słodko, jak lubicie)

Jak zrobić ciasto marchewkowe 🍰?

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Niech się nagrzewa, a w międzyczasie przygotuj ciasto. Zetrzyj marchew na grubych oczkach. Namocz siemię lniane i mieszaj dokładnie, następnie odstaw na chwilę, aby powstał glutek. Wymieszaj suche składniki, oddzielnie połącz olej, zamiennik cukru oraz siemię lniane. Kolejno połącz suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając.  Na koniec dodaj marchew, owoce i orzechy. Przelej masę do brytfanki wyłożonej papierem i piecz ok. 40 minut. Podgladaj ciasto i sprawdzaj, bo jeśli piekarnik był bardzo dobrze rozgrzany, ciasto może upiec się szybciej.

Podczas pieczenia, przygotuj krem.

Jeśli zdecydowałeś/łaś się na krem z nerkowców, wrzuć do kielicha blendera namoczone wcześniej orzechy, dodaj napój roślinny lub wodę oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj na gładko i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Jeśli wolisz przygotować krem ze śmietanki kokosowej, za pomocą miksera ubij stopniowo masę, łącząc śmietankę z ksylitolem w formie pudru.

Krem nakładaj na wystygnięte ciasto. Możesz nim posmarować sam wierzch lub przełożyć dodatkowo środek ciasta – to jest opcja dla odważnych 😁

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram

Podobne wpisy

Dieta

Domowa woda smakowa – 3 pomysły na wodę

Woda smakowa to dobry sposób na zachęcenie się do picia wody. Ostatnio pisaliśmy o tym, jak ważne jest picie wody dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy lubi smak wody – zwłaszcza, jeśli jest przyzwyczajony do słodkich napojów. Aby takie osoby zachęcić do picia wody,

Więcej »
Dieta

Dieta FODMAP – dieta na jelito drażliwe, zasady i lista

Dieta FODMAP to sposób żywienia, który ma ograniczyć lub wyeliminować produkty nasilające nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Dietetycy nazywają ją dietą low FODMAP albo dietą o małej zawartości FODMAP. Co ważne, nie jest to dieta, którą można stosować przez całe życie. Ze względu na eliminację dużej ilości produktów, naukowcy

Więcej »