W dzisiejszym menu na słodkie śniadanie zaserwowaliśmy ciasto marchewkowe z okazji Dnia Ciasta Marchewkowego.
To ciasto ma wielu ulubieńców, bo jest proste, dosyć szybkie w przygotowaniu i zawsze się udaje! Dlatego też chcemy się z Wami podzielić naszym najlepszym przepisem na marchewkowe ciasto. Zapraszamy!

Ciasto marchewkowe – składniki
- 250 g marchewki startej,
- 250 g mąki bezglutenowej,
- Imbir (łyżeczka),
- Łyżeczka cynamonu,
- Szczypta zmielonego goździka,
- 2 szczypty gałki muszkatołowej,
- 1 ½ łyżeczki sody,
- Garść ulubionych owoców suszonych i kilka orzechów posiekanych (włoskie, migdały lub laskowe),
- Siemię lniane (wegetarianie mogą dodać jajko) – zmielone 3 łyżki z dodatkiem 170 ml wody,
- Odrobina soli,
- 200 ml oleju roślinnego,
- 150-200 g musu z daktyla lub zamiennik cukru erytrol, ksylitol lub agawa – pamiętaj, że marchew będzie słodziutka, ale są przyprawy korzenne, które pozbawią ciasto słodkości,
- Szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Krem do ciasta marchewkowego – składniki:
Teraz zajmiemy się kremem, którym smaruje się ciasto z wierzchu lub dodatkowo przekłada warstwy, można przygotować z nerkowców lub śmietanki kremowej kokosowej.

Opcja 1: Krem z nerkowców:
- 150 g nerkowca namoczonych na noc,
- 120 ml mleka roślinnego lub wody,
- 3 łyżki czegoś do słodzenia,
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Opcja 2: Krem ze śmietanki kokosowej:
- 400 ml śmietanki kokosowej (mocno schłodzona, min. 24 h),
- Ksylitol zmielony na puder (indywidualnie, aby było tak słodko, jak lubicie)
Jak zrobić ciasto marchewkowe 🍰?
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Niech się nagrzewa, a w międzyczasie przygotuj ciasto. Zetrzyj marchew na grubych oczkach. Namocz siemię lniane i mieszaj dokładnie, następnie odstaw na chwilę, aby powstał glutek. Wymieszaj suche składniki, oddzielnie połącz olej, zamiennik cukru oraz siemię lniane. Kolejno połącz suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając. Na koniec dodaj marchew, owoce i orzechy. Przelej masę do brytfanki wyłożonej papierem i piecz ok. 40 minut. Podgladaj ciasto i sprawdzaj, bo jeśli piekarnik był bardzo dobrze rozgrzany, ciasto może upiec się szybciej.
Podczas pieczenia, przygotuj krem.
Jeśli zdecydowałeś/łaś się na krem z nerkowców, wrzuć do kielicha blendera namoczone wcześniej orzechy, dodaj napój roślinny lub wodę oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj na gładko i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Jeśli wolisz przygotować krem ze śmietanki kokosowej, za pomocą miksera ubij stopniowo masę, łącząc śmietankę z ksylitolem w formie pudru.
Krem nakładaj na wystygnięte ciasto. Możesz nim posmarować sam wierzch lub przełożyć dodatkowo środek ciasta – to jest opcja dla odważnych 😁
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram