Spożywamy za dużo cukru, a to przekłada się na nasz stan zdrowia. Mogłoby się wydawać, że jest on (cukier) czasem nie do zastąpienia, zwłaszcza w produktach takich, jak dżem. Nic bardziej mylnego! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na dżem bez cukru, z wykorzystaniem sezonowych owoców. Już teraz ciesz się zdrowymi przetworami.
Jak zrobić dżem bez cukru?
Do przygotowania przetworów bez cukru trzeba wybrać owoce bez śladu nadpsucia. Powinny być one dojrzałe i słodkie, dzięki temu sam dżem będzie słodki. Zanim weźmiesz się do pracy, przygotuj słoiki do przetworów. Powinny być one wygotowane i suche, aby dżemy się nie zepsuły. Wybierz garnek, który nie jest uszkodzony, najlepiej z grubym dnem, aby owoce do niego nie przywierały, oraz drewnianą łyżkę. Szybkowar też się nada 😊
Jak zrobić dżem ze śliwek? Powidła śliwkowe z cynamonem.
Składniki na dżem ze śliwek bez cukru
- 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
- 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
- 3 grube plastry świeżego imbiru.
Jak przygotować powidła śliwkowe?
Umyj śliwki i oczyść je. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż sok wyparuje. Gorący dżem przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć porządnie nakrętkami i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut.
Powidła gruszkowe – jak zrobić dżem z gruszek bez cukru?
Składniki na dżem gruszkowo-pietruszkowy
- 1 kg słodkich gruszek,
- łyżka zielonego kardamonu,
- odrobina kurkumy,
- kilka kostek korzenia pietruszki,
- kilka plastrów cytryny,
- kilka daktyli suszonych bez pestki.
Jak przygotować powidła z gruszek?
Umyj i pokrój gruszki oraz przygotuj pozostałe składniki. Włóż wszystko do garnka wraz z przyprawami, gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Przełóż do słojów, następnie zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut. Gotowe!
Śliwka w czekoladzie – czekoladowy dżem ze śliwek – jak zrobić?
Składniki na dżem ze śliwek z czekoladą
- 1 kg bardzo dojrzałych śliwek bez pestek,
- kilka daktyli,
- 3 łyżki kakao,
- łyżka korabu.
Jak przygotować powidła śliwkowe z czekoladą?
Zagotuj śliwki z szklanką wody do czasu, kiedy puszczą sok. Cały czas mieszaj śliwki, po czym dodaj kakao oraz karob (lub sam karob) i gotuj dalej aż soki odparują. Zblenduj masę na gładko. Przełóż jeszcze gorący krem do słoików, po czym zakręć je porządnie. Na koniec zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut. Smacznego!
Mus jabłkowy – jak zrobić powidła jabłkowe bez cukru?
Składniki na dżem bez cukru
- 2 kg jabłek,
- kilka daktyli,
- skórka z połowy cytryny starta na świeżo.
Jak przygotować?
Pokrój jabłka, a później usuń gniazda oraz dodaj cytrynę. Zagotuj jabłka i trzymaj przez 15 minut, na koniec zblenduj. Następnie nałóż mus do wyparzonych słoików, zakręć i zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut.
Jak zrobić korzenny dżem z jabłek bez cukru?
- 2 kg jabłek,
- kilka daktyli,
- szczypta imbiru lub plastry,
- kilka goździków w całości lub szczypta zmielonych.
Jak przygotować powidła jabłkowe?
Gotuj jabłka z przyprawami pokrojone w duże kawałki bez gniazd, od czasu do czasu mieszając aż zaczną się rozpadać (ew. zdejmij z ognia wcześniej). Następnie przełóż masę do wyparzonych słoików, zakręć porządnie, zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut.
Przedstawiliśmy Wam kilka sprawdzonych pomysłów na zdrowe przetwory bez cukru. Koniecznie zróbcie je u siebie w domu!
A jeśli brak Wam czasu, skorzystajcie z opcji słodkich śniadań w naszym cateringu – tam często pojawiają się dżemy i musy owocowe bez cukru!
Przepisy na słodycze bez cukru znajdziecie tutaj
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy