Spożywamy za dużo cukru, a to przekłada się na nasz stan zdrowia. Mogłoby się wydawać, że jest on (cukier) czasem nie do zastąpienia, zwłaszcza w produktach takich, jak dżem. Nic bardziej mylnego! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na dżem bez cukru, z wykorzystaniem sezonowych owoców. Już teraz ciesz się zdrowymi przetworami.

dżem śliwkowy bez cukru

Jak zrobić dżem bez cukru?

Do przygotowania przetworów bez cukru trzeba wybrać owoce bez śladu nadpsucia. Powinny być one dojrzałe i słodkie, dzięki temu sam dżem będzie słodki. Zanim weźmiesz się do pracy, przygotuj słoiki do przetworów. Powinny być one wygotowane i suche, aby dżemy się nie zepsuły. Wybierz garnek, który nie jest uszkodzony, najlepiej z grubym dnem, aby owoce do niego nie przywierały, oraz drewnianą łyżkę. Szybkowar też się nada 😊

Jak zrobić dżem ze śliwek? Powidła śliwkowe z cynamonem.

Składniki na dżem ze śliwek bez cukru

  • 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
  • 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
  • 3 grube plastry świeżego imbiru. 

Jak przygotować powidła śliwkowe?

Umyj śliwki i oczyść je. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż sok wyparuje. Gorący dżem przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć porządnie nakrętkami i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut.

Powidła śliwkowe

Powidła gruszkowe – jak zrobić dżem z gruszek bez cukru?

Składniki na dżem gruszkowo-pietruszkowy

  • 1 kg słodkich gruszek,
  • łyżka zielonego kardamonu,
  • odrobina kurkumy,
  • kilka kostek korzenia pietruszki,
  • kilka plastrów cytryny,
  • kilka daktyli suszonych bez pestki. 

Jak przygotować powidła z gruszek?

Umyj i pokrój gruszki oraz przygotuj pozostałe składniki. Włóż wszystko do garnka wraz z przyprawami, gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Przełóż do słojów, następnie zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut. Gotowe!

śliwkowy dżem bez cukru

Śliwka w czekoladzie – czekoladowy dżem ze śliwek – jak zrobić?

Składniki na dżem ze śliwek z czekoladą

  • 1 kg bardzo dojrzałych śliwek bez pestek,
  • kilka daktyli,
  • 3 łyżki kakao,
  • łyżka korabu. 

Jak przygotować powidła śliwkowe z czekoladą?

Zagotuj śliwki z szklanką wody do czasu, kiedy puszczą sok. Cały czas mieszaj śliwki, po czym dodaj kakao oraz karob (lub sam karob) i gotuj dalej aż soki odparują. Zblenduj masę na gładko. Przełóż jeszcze gorący krem do słoików, po czym zakręć je porządnie. Na koniec zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut. Smacznego!

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy – jak zrobić powidła jabłkowe bez cukru?

Składniki na dżem bez cukru

  • 2 kg jabłek,
  • kilka daktyli,
  • skórka z połowy cytryny starta na świeżo. 

Jak przygotować?

Pokrój jabłka, a później usuń gniazda oraz dodaj cytrynę. Zagotuj jabłka i trzymaj przez 15 minut, na koniec zblenduj. Następnie nałóż mus do wyparzonych słoików, zakręć i zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut.

Jak zrobić korzenny dżem z jabłek bez cukru?

  • 2 kg jabłek,
  • kilka daktyli,
  • szczypta imbiru lub plastry,
  • kilka goździków w całości lub szczypta zmielonych. 
Dżem z jabłek

Jak przygotować powidła jabłkowe?

Gotuj jabłka z przyprawami pokrojone w duże kawałki bez gniazd, od czasu do czasu mieszając aż zaczną się rozpadać (ew. zdejmij z ognia wcześniej). Następnie przełóż masę do wyparzonych słoików, zakręć porządnie, zawekuj w piekarniku w temperaturze 125-150 °C przez 25 minut.

Przedstawiliśmy Wam kilka sprawdzonych pomysłów na zdrowe przetwory bez cukru. Koniecznie zróbcie je u siebie w domu!

A jeśli brak Wam czasu, skorzystajcie z opcji słodkich śniadań w naszym cateringu – tam często pojawiają się dżemy i musy owocowe bez cukru!

Przepisy na słodycze bez cukru znajdziecie tutaj

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *