Czekoladowy budyń jaglany to bezglutenowa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. W naszym cateringu budyń pojawia się na słodkie śniadania – podajemy go z owocami. Anonimowi dziobacze potwierdzają – obok tego smaku nie da się przejść obojętnie! Nie można go też zapomnieć!
Znany w terminologii gastronomicznej budyń to gotowana na parze przyrządzona na bazie jajek, ubitej piany z białek, masła i cukru lekka potrawa, przypominająca suflet – z tą różnicą, że suflet jest pieczony. Typowy budyń może występować także w formie wytrawnej! Powszechnie jednak budyń kojarzy nam się ze słodkim puddingiem, który gotuje się na mleku. My właśnie przepis na taki pudding chcemy Wam dziś przedstawić.
Ten wegański czekoladowy budyń jest tak pyszny, że może służyć za inspirację deseru do słodkiego stołu na weselu. Budyń można podawać w małych szklaneczkach albo słoiczkach wraz z owocami albo orzechami.
Czekoladowy budyń jaglany
Składniki: mleko roślinne (polecamy kokosowe), kasza jaglana, czekolada gorzka, olej lniany tłoczony na zimno, daktyle suszone, kakao + wybrane owoce
Jak zrobić czekoladowy budyń bez glutenu?
Kaszę jaglaną podpraż i wypłucz, aby była słodsza. Gotuj ją na mleku kokosowym przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania wrzucić czekoladę, kakao, daktyle oraz olej. Dokładnie wymieszaj do całego rozpuszczenia czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.
Budyń przekładaj do szklaneczek, na wierzch dodaj ulubione dodatki.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy