Był przepis na bezglutenowe pączki, a teraz mamy dla Was wegańskie, bezglutenowe faworki! Ten przepis pozwala uczynić tłusty czwartek jeszcze bardziej wyjątkowym dniem! Jesteście gotowi? Będzie szybko i konkretnie!
Wegańskie, bezglutenowe faworki
Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej (może być mix, np. bezglutenowej owsianej, sorgo, amarantusowej, jaglanej, z komosy, kukurydzianej),
- 100 g mąki tapioki/ziemniaczanej/ może być mix (ze skrobią),
- 20g babki płesznik, można zastąpić siemieniem lnianym zmielonym i zrobionym na glutka (zalewamy ciepłą wodą),
- 50-60 ml oleju roślinnego plus olej do smażenia,
- 2 łyżki śmietanki kokosowej,
- 3 łyżki musu owocowego (może być jabłkowy lub bananowy),
- 250 ml gorącej wody (w zależności od rodzaju mąk, każda ma inną wchłanialność),
- poł łyżeczki sody,
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- laska wanilii
Jak przygotować bezglutenowe faworki?
Do sypkich produktów dodaj olej, gluta z siemienia lnianego lub babki płesznik, mus owocowy, śmietankę kokosową oraz wnętrze wanilii, a następnie porządnie wymieszaj. Kolejno dolewaj powoli ciepłą wodę, po czym wyrabiaj aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Przykryj je folią i dodatkowo odłóż na chwilę, by wystygło.
W międzyczasie przygotuj garnek z olejem, zacznij go rozgrzewać. Wyłóż kawałek ciasta na stolnicę i wałkuj je na płaski placek, następnie wycinaj paski, zrób nożem w nich dziurkę. Po wycięciu wszystkich pasków z tego kawałka, wywiń faworki i wrzucaj na rozgrzany olej. Podczas smażenia możesz przygotować ”cukier puder” poprzez zmielenie stewii, erytrytolu albo ksylitolu. Smaż faworki przez kilka minut, ale uważaj, żeby ich nie spalić. Gorące faworki kładź na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy