Właściwości lecznicze awokado znane i doceniane są od wielu lat przez mieszkańców Meksyku. To właśnie stamtąd pochodzi owoc (tak, awokado to owoc) niezwykle bogaty w wartości odżywcze. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść!

Ciekawostka: nazwa awokado wzięła się od azteckiego słowa Ahuacuatl, które oznacza drzewo, na którym rosną jądra. Awokado określa się też jako gruszkę aligatora lub smaczliwkę. 

Awokado kcal kalorie, awokado wartości odżywcze 

Owoc w 100 g posiada ok. 160 kcal, a więc jest dosyć kalorycznym owocem. Dzieje się tak, dlatego, że obfituje w zdrowe tłuszcze, zarówno nasycone, jak i nienasycone. Ma ich aż ok. 15 g w 100 g.  Jego głównym składnikiem jest woda, stanowiąca nawet do ok. 80% miąższu. Posiada także sporo błonnika. Ponadto awokado jest źródłem wielu minerałów i witamin. Spożywany dostarczy organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, a nawet cynk oraz sód. Owoc awokado posiada witaminy z grupy B, kwas foliowy, a co więcej, zawiera witaminy A, E i K oraz C. 

Awokado właściwości zdrowotne, właściwości lecznicze

Powszechnie uważa się, że awokado jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Posiada kwasy omega-9 (nawet do 30% owocu), omega -3 i omega -6, które wspomagają wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie. Obecność tłuszczów w awokado wspiera przyswajanie składników z innych pokarmów, które razem spożywamy. Jako król potasu powszechnie uważany jest banan, jednak to awokado ma go znacznie więcej. Oznacza to, że ten owoc czuwa nad naszym układem nerwowym oraz prawidłową pracą serca. Ponadto reguluje ciśnienie krwi. Dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy, chroni organizm przed nowotworami, a luteina z zeaksantyna dba o nasze oczy. 

W medycynie naturalnej awokado wykorzystywane było w leczeniu biegunki, wrzodów żołądka i wątroby, bólach brzucha, itp. Jest lekkostrawny i polecany osobom w okresach rekonwalescencji, kobietom karmiącym oraz dzieciom. Ponadto wspiera profilaktykę cukrzycy czy chorób związanych z wysokim cholesterolem. 

Awokado a odchudzanie

Może się wydawać, że awokado jako kaloryczny owoc nie sprawdzi się podczas redukcyjnej diety. Kalifornijscy badacze odkryli coś podważającego tę opinię. Okazało się, że właściwości awokado sprawiają, że owoc ten pomaga regulować apetyt i zwiększa satysfakcję odczuwaną po posiłku. Badani, którzy dodawali do swojego posiłku awokado, dłużej odczuwali sytość, a także nie mieli potrzeby podjadania nawet do kilku godzin po posiłku. Oznacza to, że po awokado z powodzeniem mogą sięgać osoby na diecie. Sugerujemy jednak, by także z awokado zachowywać umiar.

Awokado a karmienie piersią

Kobiety karmiące piersią często zastanawiają się, co mogą, a czego nie powinny jeść, aby prawidłowo wspierać rozwój swojego dziecka. Wiele produktów może budzić wątpliwość, ale z pewnością nie jest to awokado. Awokado to superfood! Wspiera układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, ma wiele zdrowych tłuszczów. Jest po prostu super! 

Awokado a cukrzyca

Awokado posiada niesamowitą cząsteczkę tłuszczu, zwaną awokatyną B (AvoB), która pomaga utlenić kwasy tłuszczowe. A to z kolei zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Oznacza to, że jedzenie awokado może być pomocne w profilaktyce cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Zwłaszcza, że posiada niewielkie ilości cukrów prostych. 

Awokado a wątroba

Wątroba uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Ma duże znaczenie w oczyszczaniu organizmu z toksyn i niekorzystnych produktów przemiany materii. Wiedząc, jaką wartość ma prawidłowo funkcjonująca wątroba, warto o nią zadbać. Czy awokado może tu pomóc? Zdaniem specjalistów, awokado jest źródłem L-asparaginianu (aminokwas), który jest niezbędny w wielu cyklach metabolicznych zachodzących w wątrobie.

Awokado a refluks

Jak wcześniej wspominaliśmy, awokado wykorzystywane było (i jest) przy trudnościach związanych z układem pokarmowym. Czy refluks do nich należy? Choroba refluksowa przełyku polega na cofaniu się treści z żołądka do przełyku. Powoduje to charakterystyczne i nieprzyjemne pieczenie w przełyku i żołądku, wzdęcia, a nawet suchy kaszel czy świst w klatce piersiowej. Awokado jest bogate w tłuszcze, a takie produkty mogą przy refluksie szkodzić, zwłaszcza jedzone w dużej ilości. Nie musi tak być w każdym przypadku – sprawdź, jak jest u Ciebie. Być może niewielkie ilości awokado nie zadziałają refluksogennie. 

Awokado przepisy i inspiracje

Awokado warto jeść, ale może się pojawić pytanie: jak jeść awokado? 
Owoc z powodzeniem zastąpi masło, ale musi być już odpowiednio dojrzałe (miękkie). Wystarczy je wtedy przyprawić (posolić) i jest pycha! Awokado to nieodłączny składnik guacamole, a także świetny dodatek do sałatek, roladek czy grzanek. 

Guacamole 

Składniki: 

  • dojrzałe awokado,
  • połowa cebuli czerwonej,
  • pomidorki koktajlowe,
  • cytryna lub limonka (wyciśnięty sok),
  • sól, pieprz, czosnek

Wydobądź miąższ z awokado i ugnieć widelcem na pastę. Pokrój drobniutko cebulę i pomidorki koktajlowe. Dopraw do smaku, wymieszaj z sokiem z limonki lub cytryny. Voila! Pastę możesz wykorzystać do nachosów lub na kanapki 🙂

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *