Przepis na bezglutenowe, wegańskie pączki pojawia się teraz nie bez powodu! Wszyscy dobrze wiemy, że przed nami tłusty czwartek, a to oznacza jedno: rozpustę! My, co prawda, nie rezygnujemy ze zdrowego odżywiania, a dodajemy przepyszne i słodkie akcenty.

Tłusty czwartek

Co, ciekawe, początkowo tłusty czwartek był po prostu tłustym dniem, gdzie pozwalano sobie na objadanie się z okazji nadejścia wiosny. Na stół wówczas wjeżdżały tłuste potrawy, głównie mięsa, wino oraz pączki przygotowane z ciasta chlebowego z nadzieniem ze słoniny.
Bez obaw! U nas słoniny nie będzie. My inspirujemy się tradycją, która pojawiła się około XVI wieku i trwa do dziś, tj. pączki w słodkiej wersji. Nasze pączki są bezglutenowe, wegańskie, a mogą być nawet bez cukru – zależy, co wybierzecie. Jesteście gotowi?

Bezglutenowe pączki

Pieczone wegańskie bezglutenowe pączki

Podstawą bezglutenowych wypieków jest odpowiednia mąka, my polecamy mix mąk bezglutenowych lub mąkę owsianą bezglutenową. Do przygotowania bezglutenowych pączków będą potrzebne następujące składniki:

Miska 1
  • paczka drożdży instant lub 30 g świeżych (trzeba je odstawić na chwilę, by wyrosły),
  • 1 łyżka zamiennika cukru – daktyl, agawa, cukier kokosowy,
  • 2 łyżki mąki ryżowej/ tapioki,
  • 100 ml ciepłego mleka roślinnego lub ciepłej wody,
Miska 2
  • 400 g mąki – proporcje np. 250 g mieszanki bezglutenowej lub owsianej bezglutenowej, 100g mąki z tapioki (ziemniaczanej lub ryżowej) i kilka łyżek (50 g) mąki kokosowej (będą delikatniejsze) lub mix mąki ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, jaglanej i amarantusowej.
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki (ok. 20 g) łupin babki jajowatej,
  • pół szklanki cukru lub erytrolu, ksylitolu my wolimy daktyla
  • około szklanka zamiennika mleka lub wody ciepłej
  • szczypta soli,
  • sok z ¼ cytyny, bez pestek,
  • można dodać też pół szklanki musu jabłkowego, gładkiego, wtedy dosypujemy więcej mąki (nie skrobi)
Nadzienie
  • około pół szklanki bardzo gęstego dżemora albo konfitury np. daktyl porzeczka, wiśnia i chia 😊
  • Można dodać kilka łyżek aquafaby ze słoika lub gotowanej, ubitej na sztywno z cukrem, lub śmietanki kokosowej rozpuszczonej, wtedy dosypujemy więcej mąki, nie bójcie się delikatnie improwizować ciasto będzie pulchniejsze (wydaje nam się to lepszym pomysłem)
Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru, ale można użyć też (polecamy) zmielonego na puder erytrolu, ksylitolu lub stewii.
  • sok z wiśni i limonki (ewentualnie sok z limonki/cytryny i burak w proszku – dla pięknego różowego koloru) mieszamy na lukier.
Bezglutenowe pączki

Jak przygotować pączki bezglutenowe?

Wymieszaj składniki z „miski 1” z drożdżami i pozostaw w ciepłym miejscu przez około 20 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąki przez sito i dodaj resztę składników z „miski 2”. Olej powinien być rozpuszczony, można to zrobić poprzez umieszczenie słoika z olejem w ciepłej wodzie. Opcjonalnie można dodać śmietankę kokosową rozpuszczoną lub aquafaba ubitą. Ciasto można wyrabiać drewnianą łyżką lub rękami posmarowanymi olejem, dzięki czemu ciasto nie będzie się przyklejać do rąk. Początkowo ciasto będzie rzadsze, ale mieszaj dalej aż zgęstnieje. Możesz także dodać trochę mąki lub mleka kokosowego.

Następnie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny, a po tym czasie podziel ciasto na kulki rozwałkowuje je, a w środek nałóż odrobinę musu, dżemu lub konfitury. Na koniec zaklej pączka. Pączki ułóż na blaszce posmarowanej olejem lub na papierze. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni, po chwili wstaw pączki i piecz przez 25-30 minut.  Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni.

W trakcie pieczenia przygotuj lukier lub puder, którymi możesz ozdobić wystygnięte pączki. Gotowe bezglutenowe pączki możesz także posypać różą.

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *