Poznaj właściwości odżywcze dyni. Dynia to jesienny przysmak, bogaty w wartości odżywcze i zdrowotne. Powszechnie uważana jest za warzywo, ale pod względem botanicznym jest to owoc ze względu na posiadane nasiona.
Jest wiele powodów, by jeść dynię, ale my dziś skupimy się na 5 z nich. Gotowi?
Właściwości odżywcze dyni
Dynia – kulinarny symbol jesieni – to niesamowity owoc – jest całkowicie jadalny po ugotowaniu. Zjeść można skórkę (w dyni hokkaido), nasiona oraz środek, czyli pulpę. To wspaniała wiadomość, bo w każdej części znajduje się mnóstwo wartości odżywczych.
W dyni znajdują się błonnik, karoteny, witaminy antyoksydacyjne, kwas foliowy, niacyny, a także wapń, selen, potas, cynk i magnez. Dodatkowymi zaletami dyni jest to, że jest niskokaloryczna oraz jest źródłem białka, idealnie sprawdzi się podczas odchudzania. Niestety, charakteryzuje ją również dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego ostrożnie z nią powinny się obchodzić osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność. Nie muszą jednak z niej rezygnować – mądre zbilansowanie z innymi produktami pozwala na jej spożywanie.
Poza miąższem, owoc ten może nam dać nam także pestki i olej, a te z kolei dostarczą nam również cennych tłuszczy bogatych, np. w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe.
5 zdrowotnych powodów, dla których warto jeść dynię
#1 Jedz dynię, by mieć ładną cerę
Dynie są wypełnione przyjaznymi dla skóry substancjami odżywczymi, w tym witaminami C i E, a także beta-karotenem, które odgrywają ważną rolę w zdrowiu naszej skóry. Witamina C odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu, który utrzymuje jędrność skóry. Witamina C pomaga również zapobiegać powstawaniu siniaków i przyspiesza gojenie się ran. Z kolei witamina E jest doskonałym przeciwutleniaczem i współpracuje z witaminą C, aby chronić przed uszkodzeniami słonecznymi i wysuszeniem. Witamina A, czyli beta-karoten, również bierze udział w ochronie skóry przed promieniami UVB i może pomóc w ochronie przed oparzeniami słonecznymi.
#2 Jedz dynię dla zdrowych oczu
Niski poziom witaminy A wiąże się z osłabieniem wzroku, a nawet ślepotą. Beta-karoten oraz witaminy C i E chronią oczy i zmniejszają ryzyko chorób oczu związanych z wiekiem. Dynia jest także doskonałym źródłem dwóch karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), których poziom został powiązany ze zmniejszonym ryzykiem zaćmy.
#3 Spożywaj dynię, by mieć silną odporność
Bogata w beta-karoten (witamina A) i w witaminę C dynia wspiera układ odpornościowy. Obie te witaminy, według badań, odgrywają ważną rolę w budowaniu odporności, m.in. poprzez zwiększenie liczby białych krwinek.
#4 Jedz dynię, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór
Badania potwierdzają, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Dodatkowo, właściwości przeciwutleniające karotenoidów, witamin A i E, które znajdują się w dyni, mogą chronić przed niektórymi nowotworami, takimi jak rak piersi.
#5 Zajadaj się dynią i zmniejsz ryzyko zachorowania na zespół metaboliczny
Badanie przeprowadzone w 2015 roku w Japonii wykazało, że dieta bogata w karotenoidy może pomóc w zapobieganiu rozwojowi zespołu metabolicznego: kombinacji stanów, w tym cukrzycy, otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Łącznie te stany zwiększają ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu.
W kolejnym wpisie podzielimy się z Wami naszymi pomysłami na wykorzystanie dyni w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Te dania znajdziecie także w naszym cateringu!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy