Wegańskie bezglutenowe risotto dyniowe

Risotto to wbrew pozorom szybkie i proste danie na posiłek. Aby zrobić je naprawdę dobrze, trzeba się przyzwyczaić do pewnych kroków, takich jak prażenie ryżu oraz użycia przypraw i wywaru do gotowania. W dzisiejszym risotto wykorzystujemy dary jesieni – dynię! Zostańcie z nami – będzie po naszemu, tj. wegańsko, bezglutenowo i zdrowo! #pomysłnadynię

Przepis na risotto z dynią

Składniki na wegańskie risotto dyniowe:

  • ryż do risotto – proporcja (400 g na 250 g dyni),
  • 2 l wywaru  warzywnego lub mix warzyw suszonych, zmielonych w młynku plus wrzątek,
  • dynia- najlepiej hokaido – upieczona i zmielona na gęsty mus,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula czerwona – drobno pokrojona do podsmażenia osobno,
  • garść jarmużu – porwana i oczyszczona z włókienek,
  • garść szpinaku i kilka sztuk suszonych pomidorów,
  • opcjonalnie kilka kaparów i oliwek,
  • 100 g orzechów nerkowca – namoczone i zmielone na śmietankę lub śmietanka kokosowa
  • przyprawy, jak lubisz. My dajemy cynamon, kmin rzymski, chili, kolendrę, gałkę muszkatołową,  na wierzch czarnuszkę,
  • sól kłodawska i pieprz grubo zmielony do smaku,
  • łyżeczka płatków drożdżowych.
Risotto z dynią

Jak zrobić risotto z dynią – wykonanie

Ryż prażymy na patelni lub w garnku na oliwie przez około 1,5 minuty, a potem gotujemy w wywarze lub w wodzie z przyprawami. U nas sprawdza się taki tip: zawsze w spiżarce mamy włoszczyznę suszoną dobrej jakości, zmieloną na proszek, dzięki czemu możemy szybko zrobić warzywny 'wywar’.

Stopniowe wlewanie wywaru pozwala na uwolnienie się skrobi, która powoduje, że risotto będzie bardziej kremowe. Wlewamy gorącą wodę lub bulion, tak, aby ryż był zakryty i się gotował, ale nie pływał. Mieszamy, aby równomiernie się gotował.  W międzyczasie szykujemy śmietankę z nerkowca i łączymy z musem z dyni i ulubionymi przyprawami. Do ryżu dodajemy szpinak, jarmuż, pomidory i oliwki, a następnie mieszamy.  Kiedy ryż będzie prawie gotowy i wchłonie cały wywar, dodaj podgrzany i wymieszany mus dyniowy ze śmietanką roślinną, a na koniec wymieszaj wszystko. Wyłącz i przykryj risotto, aby doszło pod przykryciem. Podawaj ciepłe, posypane czarnuszką i płatkami drożdżowymi <3

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *