Wegańska nutella domowa
Wegańska nutella domowa to niesamowicie przepyszny czekoladowo-orzechowy krem. Można go używać do smarowania chleba, naleśników, dodawać do płatków owsianych czy kaszy jaglanej. Można go także wyjadać prosto ze słoika! I to bez wyrzutów sumienia! Jeśli w Twoich noworocznych postanowieniach jest ograniczenie cukru, z pewnością polubisz ten przepis. Może być ratunkiem na trudniejsze chwile.
Wegański krem czekoladowy bez cukru składa się jedynie z czterech składników. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, zwłaszcza jeśli pominiesz punkt 2, czyli prażenie orzechów. My robiliśmy krem także bez prażenia i wyszedł podobnie smaczny.
Wegański krem czekoladowy z orzechami laskowymi – składniki
- 120 gramów orzechów laskowych,
- 80 gramów daktyli
- 3 łyżki kakao,
- Mleko roślinne/ woda.
Jak zrobić wegańską Nutellę?
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę, by zmiękły.
- Ustaw piekarnik na ok. 180 stopni C. Orzechy przełóż na blachę i piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu, przerzuć je na czystą ściereczkę. Gdy będziesz pocierać orzechami o siebie, łupiny orzechów powinny odpaść. Nie przejmuj się, jeśli nie wszystkie orzechy będą całkowicie obrane.
- Orzechy przełóż do blendera i zmiksuj na pył. Następnie dodaj daktyle, kakao i płyn (mleko roślinne lub wodę), by uzyskać pożądaną konsystencję.
- Gotowy krem przełóż do słoika, przechowuj go w lodówce.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy