Dieta FODMAP to sposób żywienia, który ma ograniczyć lub wyeliminować produkty nasilające nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Dietetycy nazywają ją dietą low FODMAP albo dietą o małej zawartości FODMAP. Co ważne, nie jest to dieta, którą można stosować przez całe życie. Ze względu na eliminację dużej ilości produktów, naukowcy dostrzegają ryzyko zmiany w mikrobiocie jelitowej chorego przy długotrwałym stosowaniu tej diety.
Hej! Wypróbuj nasz wegański catering w protokole FODMAP 😉
to nasza specjalnie opracowana dieta pudełkowa przeznaczona dla osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego (IBS) i innymi problemami trawiennymi.
- od 1200 kcal
- 3, 4 lub 5 posiłków
- Wegańska
- Bezglutenowa
- Protokół FODMAP
- Bez cukru
- możliwość wykluczenia 3 składników w diecie
Co to jest FODMAP?
Nazwa FODMAP pochodzi od słów z języka angielskiego „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols”. A FODMAP po polsku to „Fermentujące Oligo- Di i Monosacharydy i Poliole.”
Innymi słowy, to jest bardziej zrozumiale, to krótkołańcuchowe, szybko fermentujące węglowodany o słabym wchłanianiu i wysokim ciśnieniu osmotycznym.
Należą do nich: fruktoza, laktoza, fruktany, galaktany i poliole, tj. substancje słodzące, np. ksylitol.

Jakie są zasady diety FODMAP?
Dieta polega przede wszystkim na ograniczeniu wyżej wymienionych węglowodanów.
Artykuły bogate w FODMAP przechodzą przez układ pokarmowy w niezmienionej formie, co prowadzi do nagromadzenia się płynów w jelicie z powodu ich właściwości osmotycznych. To z kolei przyspiesza ruchy jelit. Po dotarciu do jelita grubego substancje te ulegają fermentacji, co prowadzi do zwiększonej produkcji gazów. Te procesy są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w okolicach brzucha (takie jak ból i uczucie przelewania), biegunki lub zaparcia oraz wzdęcia.
Identyfikacja produktów, które nasilają te objawy i ich ograniczenie są głównym celem tej diety. Składa się ona z trzech etapów.
- Etap 1 – trwa od 2 do 6 tygodni i polega na ograniczeniu produktów FODMAP
- Etap 2 – trwa od 8 do 12 tygodni. Polega na stopniowym wprowadzaniu produktów FODMAP do swojej diety i obserwacja swojego samopoczucia (wskazane prowadzenie dzienniczka obserwacji). Na tym etapie proponuje się wprowadzanie jednego produktu na trzy dni.
- Etap 3 – docelowy sposób odżywiania. Po wielu tygodniach obserwacji wiesz, co intensyfikuje Twoje objawy i właśnie te produkty ograniczasz. Warto jednak co jakiś czas sprawdzać, czy Twoja tolerancja na nie się nie zmieniła i próbować ponownie włączać je w niewielkiej ilości do diety.
Należy pamiętać, że dieta FODMAP jest dietą indywidualną i najlepiej prowadzić dzienniczek żywieniowy, aby śledzić reakcje organizmu. Poleca się tę dietę ustalać razem z dietetykiem.
Dieta FODMAP – dla kogo?
Dieta FODMAP jest często stosowana jako terapia żywieniowa dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS), nadmierne namnażanie bakterii jelitowych (SIBO), a także w innych chorobach i zapaleniach jelit (np. choroba Leśniewskiego Crohna).
W tych dwóch ostatnich jest zalecana szczególna ostrożność. Pacjenci z tymi chorobami są wyjątkowo narażeni na niedobory, dlatego ewentualną chęć leczenia dietą FODMAP powinni skonsultować z lekarzem.
Warto jednak zaznaczyć, że dieta FODMAP nie jest przeznaczona dla wszystkich, a jej długotrwałe stosowanie może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Nie zaleca się tej diety kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę i bardzo aktywnym fizycznie.

Dieta FODMAP – jakie produkty są bogate w składniki FODMAP? Lista niewskazanych produktów.
Warzywa i strączkowe | Owoce | Zboża |
---|---|---|
cebula, czosnek, szalotka, seler, buraki, karczochy, szparagi, brukselka, kalafior, brokuł, grzyby, strączki (ciecierzyca, fasola, soczewica, soja) | jabłka, gruszki, morele, mango, czarne jagody, wiśnie, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, arbuz, suszone owoce | pszenica, jęczmień, rogaliki drożdżowe |
Nabiał | Orzechy i nasiona | Inne |
---|---|---|
mleko krowie, kozie, owcze, sojowe, jogurty, śmietana, twaróg, ricotta | pistacje, orzechy nerkowca | sorbitol, mannitol, ksylitol, miód, cukier brązowy, słodziki, sos sojowy, musztarda |
Jakie produkty są wskazane na diecie FODMAP?
Podczas diety FODMAP zaleca się spożywanie produktów niskofodmapowych. Oto kilka przykładów:
- Warzywa: marchew, bakłażan, papryka, pomidory, ziemniaki, szpinak, dynia, cukinia, ogórek, sałata, fasolka szparagowa, kukurydza
- Owoce: truskawki, maliny, winogrona, ananas, mandarynki, banany, kiwi, grejpfruty, borówki
- Zboża: ryż, owsianka bez dodatków, bezglutenowe produkty, mąka kukurydziana, komosa ryżowa, orkisz, kasza jaglana
- Nabiał: mleko bez laktozy, mozzarella, brie, cheddar, feta (w umiarkowanych ilościach)
- Jaja
- Orzechy: włoskie, makadamia, pekan, pini, migdały, orzeszki ziemne, pestki dyni, słonecznika, sezamu
Czy bataty są low FODMAP?
Tak, bataty są dozwolone, ale w umiarkowanych ilościach. Dobrze je wypłukać, aby zmniejszyć ilość skrobi.
Czy na diecie FODMAP możesz jeść frytki?
Tak, z ziemniaków lub batatów – najlepiej moczyć je w wodzie przed pieczeniem.
Czy kasza jaglana jest low FODMAP?
Tak, jest dobrze tolerowana.

Jakie zupy są low FODMAP?
Zupy z niskofodmapowych warzyw: krem cukiniowy, dyniowy, pomidorowy, z batatów czy ziemniaków – bez cebuli i czosnku.
Jaka sałatka jest low FODMAP?
Sałatka grecka (bez cebuli), ze szpinakiem i pomidorami, oliwkami, z oliwą z oliwek.
Jakie słodycze i desery są low FODMAP?
Domowe wypieki słodzone bananami, syropem klonowym, orzechy, gorzka czekolada (bez mleka), lody kokosowe, sorbety, bezglutenowe krakersy i ciasteczka.
Dieta pudełkowa FODMAP – czy to ma sens?
Tak, szczególnie na pierwszym etapie eliminacji – gotowe diety mogą być wsparciem. Warto dopytać o możliwość diety indywidualnej.
W Tu Kokoszka Dziobała jesteśmy na etapie przygotowania diety FODMAP – śledź nasze media!
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała