Dieta FODMAP – dieta na jelito drażliwe, zasady i lista

Dieta FODMAP to sposób żywienia, który ma ograniczyć lub wyeliminować produkty nasilające nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Dietetycy nazywają ją dietą low FODMAP albo dietą o małej zawartości FODMAP. Co ważne, nie jest to dieta, którą można stosować przez całe życie. Ze względu na eliminację dużej ilości produktów, naukowcy dostrzegają ryzyko zmiany w mikrobiocie jelitowej chorego przy długotrwałym stosowaniu tej diety.

Hej! Wypróbuj nasz wegański catering w protokole FODMAP 😉

to nasza specjalnie opracowana dieta pudełkowa przeznaczona dla osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego (IBS) i innymi problemami trawiennymi.

Co to jest FODMAP?

Nazwa FODMAP pochodzi od słów z języka angielskiego „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols”. A FODMAP po polsku to „Fermentujące Oligo- Di i Monosacharydy i Poliole.”

Innymi słowy, to jest bardziej zrozumiale, to krótkołańcuchowe, szybko fermentujące węglowodany o słabym wchłanianiu i wysokim ciśnieniu osmotycznym.

Należą do nich: fruktoza, laktoza, fruktany, galaktany i poliole, tj. substancje słodzące, np. ksylitol.

batatowe frytki w diecie FODMAP

Jakie są zasady diety FODMAP?

Dieta polega przede wszystkim na ograniczeniu wyżej wymienionych węglowodanów.

Artykuły bogate w FODMAP przechodzą przez układ pokarmowy w niezmienionej formie, co prowadzi do nagromadzenia się płynów w jelicie z powodu ich właściwości osmotycznych. To z kolei przyspiesza ruchy jelit. Po dotarciu do jelita grubego substancje te ulegają fermentacji, co prowadzi do zwiększonej produkcji gazów. Te procesy są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w okolicach brzucha (takie jak ból i uczucie przelewania), biegunki lub zaparcia oraz wzdęcia.

Identyfikacja produktów, które nasilają te objawy i ich ograniczenie są głównym celem tej diety. Składa się ona z trzech etapów.

  • Etap 1 – trwa od 2 do 6 tygodni i polega na ograniczeniu produktów FODMAP
  • Etap 2 – trwa od 8 do 12 tygodni. Polega na stopniowym wprowadzaniu produktów FODMAP do swojej diety i obserwacja swojego samopoczucia (wskazane prowadzenie dzienniczka obserwacji). Na tym etapie proponuje się wprowadzanie jednego produktu na trzy dni.
  • Etap 3 – docelowy sposób odżywiania. Po wielu tygodniach obserwacji wiesz, co intensyfikuje Twoje objawy i właśnie te produkty ograniczasz. Warto jednak co jakiś czas sprawdzać, czy Twoja tolerancja na nie się nie zmieniła i próbować ponownie włączać je w niewielkiej ilości do diety.

Należy pamiętać, że dieta FODMAP jest dietą indywidualną i najlepiej prowadzić dzienniczek żywieniowy, aby śledzić reakcje organizmu. Poleca się tę dietę ustalać razem z dietetykiem.

Dieta FODMAP – dla kogo?

Dieta FODMAP jest często stosowana jako terapia żywieniowa dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS), nadmierne namnażanie bakterii jelitowych (SIBO), a także w innych chorobach i zapaleniach jelit (np. choroba Leśniewskiego Crohna).

W tych dwóch ostatnich jest zalecana szczególna ostrożność. Pacjenci z tymi chorobami są wyjątkowo narażeni na niedobory, dlatego ewentualną chęć leczenia dietą FODMAP powinni skonsultować z lekarzem.

Warto jednak zaznaczyć, że dieta FODMAP nie jest przeznaczona dla wszystkich, a jej długotrwałe stosowanie może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Nie zaleca się tej diety kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę i bardzo aktywnym fizycznie.

przykładowy posiłek w diecie FODMAP

Dieta FODMAP – jakie produkty są bogate w składniki FODMAP? Lista niewskazanych produktów.

Warzywa i strączkowe Owoce Zboża
cebula, czosnek, szalotka, seler, buraki, karczochy, szparagi, brukselka, kalafior, brokuł, grzyby, strączki (ciecierzyca, fasola, soczewica, soja) jabłka, gruszki, morele, mango, czarne jagody, wiśnie, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, arbuz, suszone owoce pszenica, jęczmień, rogaliki drożdżowe
Nabiał Orzechy i nasiona Inne
mleko krowie, kozie, owcze, sojowe, jogurty, śmietana, twaróg, ricotta pistacje, orzechy nerkowca sorbitol, mannitol, ksylitol, miód, cukier brązowy, słodziki, sos sojowy, musztarda
Niewskazane produkty w diecie FODMAP

Jakie produkty są wskazane na diecie FODMAP?

Podczas diety FODMAP zaleca się spożywanie produktów niskofodmapowych. Oto kilka przykładów:

  • Warzywa: marchew, bakłażan, papryka, pomidory, ziemniaki, szpinak, dynia, cukinia, ogórek, sałata, fasolka szparagowa, kukurydza
  • Owoce: truskawki, maliny, winogrona, ananas, mandarynki, banany, kiwi, grejpfruty, borówki
  • Zboża: ryż, owsianka bez dodatków, bezglutenowe produkty, mąka kukurydziana, komosa ryżowa, orkisz, kasza jaglana
  • Nabiał: mleko bez laktozy, mozzarella, brie, cheddar, feta (w umiarkowanych ilościach)
  • Jaja
  • Orzechy: włoskie, makadamia, pekan, pini, migdały, orzeszki ziemne, pestki dyni, słonecznika, sezamu

Czy bataty są low FODMAP?

Tak, bataty są dozwolone, ale w umiarkowanych ilościach. Dobrze je wypłukać, aby zmniejszyć ilość skrobi.

Czy na diecie FODMAP możesz jeść frytki?

Tak, z ziemniaków lub batatów – najlepiej moczyć je w wodzie przed pieczeniem.

Czy kasza jaglana jest low FODMAP?

Tak, jest dobrze tolerowana.

Jakie zupy są low FODMAP?

Zupy z niskofodmapowych warzyw: krem cukiniowy, dyniowy, pomidorowy, z batatów czy ziemniaków – bez cebuli i czosnku.

Jaka sałatka jest low FODMAP?

Sałatka grecka (bez cebuli), ze szpinakiem i pomidorami, oliwkami, z oliwą z oliwek.

Jakie słodycze i desery są low FODMAP?

Domowe wypieki słodzone bananami, syropem klonowym, orzechy, gorzka czekolada (bez mleka), lody kokosowe, sorbety, bezglutenowe krakersy i ciasteczka.

Dieta pudełkowa FODMAP – czy to ma sens?

Tak, szczególnie na pierwszym etapie eliminacji – gotowe diety mogą być wsparciem. Warto dopytać o możliwość diety indywidualnej.

W Tu Kokoszka Dziobała jesteśmy na etapie przygotowania diety FODMAP – śledź nasze media!

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | Facebook | Instagram

Podobne wpisy

Przepisy

Przepis na 130 wegańskich, bezglutenowych uszek

Wegańskie bezglutenowe uszka Wegańskie, bezglutenowe uszka to popularny dodatek do czerwonego barszczu. Poniżej przepis. Wegańskie, bezglutenowe uszka – potrzebne składniki i przygotowanie na 130 uszek Farsz grzybowy do uszek bezglutenowych: około 80 g suszonych grzybów, część można zamienić na pieczarki, 2 cebule, 20 g oleju kokosowego bezwonnego, majeranek, pieprz ziołowy,

Więcej »
Tu Kokoszka Dziobała: catering dietetyczny
Dieta

Tu Kokoszka Dziobała – dietetyczny catering, dieta pudełkowa

Tu Kokoszka Dziobała to wyjątkowy catering dietetyczny! Nowość na warszawskim rynku! Z niesamowitą szybkością pojawiamy się w większości miast w Polsce. Naszym zadaniem jest przywracać równowagę w organizmie, wierzymy, że to w diecie kryje się wiele chorób. Dzięki właściwemu odżywianiu jesteśmy w stanie przywrócić zdrowie i dobre samopoczucie, a przede

Więcej »
Dieta

Witamina A w pożywieniu: roślinne źródła, wchłanianie i optymalna suplementacja

Witamina A jest jednym z niezwykle istotnych składników odżywczych dla utrzymania zdrowia organizmu. Pełni wiele kluczowych funkcji, m.in. wpływa na zdolność widzenia w warunkach słabego oświetlenia, wzmacnia system odpornościowy oraz wspiera zdrowie skóry. Dlatego ważne jest, aby dostarczać organizmowi wystarczającą ilość witaminy A poprzez różnorodną i zrównoważoną dietę. Niedobory witaminy

Więcej »