Wegańskie bezglutenowe pierogi z dynią

Dynia przepisy to zbiór naszych receptur, które z powodzeniem wykorzystujemy w naszym wegańskim i wegetariańskim cateringu. W poprzednim artykule pisaliśmy, dlaczego warto dynię jeść, a dziś chcemy się z Tobą podzielić jednym z naszych przepisów. Tym samym rozpoczynamy krótki cykl #pomysłnadynię, w którym będziemy przedstawiać dania z dynią, które zasmakowały kokoszkodziobaczom najbardziej. Zapraszamy!

Przepis na bezglutenowe pierogi z batatem, dynią i serkiem z fasoli

Te pierogi to nasz tegoroczny hit! Mają lekko słodkawy posmak, nieco orientalny – z pewnością przypadną Wam do gustu!

Bezglutenowe ciasto na pierogi:

  • mąka ryżowa (ok. 150 g),
  • mąka ziemniaczana (ok. 300 g),
  • mielone siemię lniane (ok. 100 g),
  • sól,
  • ok. pół litra gorącej wody (ok. 65-70 stopni),
  • olej słonecznikowy (1 łyżka).

Ciasto na bezglutenowe pierogi – wykonanie

Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki, a następnie dodaj olej słonecznikowy i połowę przygotowanej wody. Zacznij wyrabiać ciasto (robotem kuchennym, mikserem, ręką), jednocześnie obserwując ciasto i dolewając powoli resztę wody. Bezglutenowe ciasto na pierogi powinno formować się w całość. Wygniataj ciasto aż stanie się jednolite i plastyczne, łatwe do ukształtowania jego w kulę. Podziel ciasto na trzy części, jedną z nich zostaw na blacie, resztę owiń folią, aby ciasto nie wyschło.

Przed rozwałkowaniem ciasta, posyp blat odrobiną mąki ziemniaczanej. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka, w które będziesz nakładać farsz.

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Pierogi z dynią, batatem i serkiem z fasoli – farsz

  • dynia,
  • batat – 1 szt.,
  • cebula – 1 szt.,
  • ugotowana biała fasola – 2 szklanki
  • por – 1 szt.,
  • olej słonecznikowy,
  • czosnek,
  • imbir,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz, pieprz cayenne,
  • sól kłodawska,
  • papryczka ostra (chilli)
  • pestki dyni,
  • płatki drożdżowe,
  • imbir,
  • orzechy włoskie,
  • kozieradka.

Farsz na bezglutenowe pierogi z dynią – wykonanie

Dynię i batata upiecz w 200 stopniach do miękkości. Podczas pieczenia możesz przesmażyć pora z dodatkiem przypraw i ugotować fasolę. Zblenduj wszystko na gładką masę razem z orzechami włoskimi do smaku. Do przygotowanego wcześniej ciasta wkładaj farsz i gotuj przez ok. 3 minuty do wypłynięcia na wierzch. Możesz podawać z przesmażoną cebulką, posypać płatkami drożdżowymi i dodatkowo pestkami dyni.

Bezglutenowe pierogi z dynią

Smacznego!

Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *