Wegańskie bezglutenowe pierogi z dynią
Dynia przepisy to zbiór naszych receptur, które z powodzeniem wykorzystujemy w naszym wegańskim i wegetariańskim cateringu. W poprzednim artykule pisaliśmy, dlaczego warto dynię jeść, a dziś chcemy się z Tobą podzielić jednym z naszych przepisów. Tym samym rozpoczynamy krótki cykl #pomysłnadynię, w którym będziemy przedstawiać dania z dynią, które zasmakowały kokoszkodziobaczom najbardziej. Zapraszamy!
Przepis na bezglutenowe pierogi z batatem, dynią i serkiem z fasoli
Te pierogi to nasz tegoroczny hit! Mają lekko słodkawy posmak, nieco orientalny – z pewnością przypadną Wam do gustu!
Bezglutenowe ciasto na pierogi:
- mąka ryżowa (ok. 150 g),
- mąka ziemniaczana (ok. 300 g),
- mielone siemię lniane (ok. 100 g),
- sól,
- ok. pół litra gorącej wody (ok. 65-70 stopni),
- olej słonecznikowy (1 łyżka).
Ciasto na bezglutenowe pierogi – wykonanie
Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki, a następnie dodaj olej słonecznikowy i połowę przygotowanej wody. Zacznij wyrabiać ciasto (robotem kuchennym, mikserem, ręką), jednocześnie obserwując ciasto i dolewając powoli resztę wody. Bezglutenowe ciasto na pierogi powinno formować się w całość. Wygniataj ciasto aż stanie się jednolite i plastyczne, łatwe do ukształtowania jego w kulę. Podziel ciasto na trzy części, jedną z nich zostaw na blacie, resztę owiń folią, aby ciasto nie wyschło.
Przed rozwałkowaniem ciasta, posyp blat odrobiną mąki ziemniaczanej. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka, w które będziesz nakładać farsz.
Pierogi z dynią, batatem i serkiem z fasoli – farsz
- dynia,
- batat – 1 szt.,
- cebula – 1 szt.,
- ugotowana biała fasola – 2 szklanki
- por – 1 szt.,
- olej słonecznikowy,
- czosnek,
- imbir,
- papryka słodka mielona,
- pieprz, pieprz cayenne,
- sól kłodawska,
- papryczka ostra (chilli)
- pestki dyni,
- płatki drożdżowe,
- imbir,
- orzechy włoskie,
- kozieradka.
Farsz na bezglutenowe pierogi z dynią – wykonanie
Dynię i batata upiecz w 200 stopniach do miękkości. Podczas pieczenia możesz przesmażyć pora z dodatkiem przypraw i ugotować fasolę. Zblenduj wszystko na gładką masę razem z orzechami włoskimi do smaku. Do przygotowanego wcześniej ciasta wkładaj farsz i gotuj przez ok. 3 minuty do wypłynięcia na wierzch. Możesz podawać z przesmażoną cebulką, posypać płatkami drożdżowymi i dodatkowo pestkami dyni.
Smacznego!
Zamów online catering wegański i wegetariański: https://tukokoszka.pl/zamowienie/#/
Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!
TuKokoszka Dziobała
Wegański Catering | TuKokoszka Dziobała Facebook | TuKokoszka Dziobała Instagram
0 komentarzy