Kiszonki to nic innego, jak poddane procesowi fermentacji owoce lub warzywa. I choć ich kwaskowy smak odstrasza wielu, mają swoich wielbicieli! (Kochaaamy kiszonki <3). A są nimi nie bez powodu! Kiszonki zasłużyły na wysokie miejsce na naszej liście TOP produktów, dlatego dzisiaj kilka słów o nich właśnie… Zapraszamy na pigułkę zdrowej wiedzy! Poniżej, ułatwiający poruszanie się po artykule, mini spis treści!

  1.  Proces fermentacji | kiszenie | kwaszenie

Czy wiecie, w jaki sposób wieki temu zabezpieczało się żywność przed psuciem?
Właśnie tak – fermentacja od lat pozwala na przedłużenie trwałości różnych produktów, tym samym zmieniając ich smak, zapach czy inne właściwości (w tym odżywcze). Zmiany te możliwe są dzięki dobrym i zdrowym bakteriom. Bez nich nie byłoby wielu znanych i lubianych produktów – kakao, wina, chleba na zakwasie czy naszych ukochanych kiszonek 😄 Rodzajów fermentacji jest kilka – cytrynowa, alkoholowa, masłowa, mlekowa – a ta ostatnia jest tą, która nas dziś interesuje najbardziej 🙂Eksperci fermentacji uważają, że każda roślina posiada bakterie kwasu mlekowego, co oznacza, że każdy produkt da się “ukisić”. Wystarczy zanurzyć delikwenta w wodzie i pozwolić naturze działać 🙂 A działa ona wyjątkowo, gdyż sfermentowane produkty wiele zyskują! Są lepiej przyswajalne, mają więcej składników odżywczych (np. witaminy B), są pozbawione szkodliwych związków (zdrowe bakterie “zjadają” np. azotyny, różne enzymy czy kwasy szczawiowe) oraz są źródłem zdrowych kultur bakterii – nasze jelitka bardzo je lubią! 😄
Przyznacie, że robi się ekscytująco? 😄 Więcej o właściwościach kiszonek już za chwilę!

2. Właściwości kiszonek
Fermentacja to niesamowita sprawa! Zamienia zwykłego banana w banana Chiquita 😄 Ukiszone produkty mają mniejszą kaloryczność, zmniejsza im się indeks glikemiczny, są bombą witaminową.
Naszymi ulubionymi produktami do kiszenia są buraki, ogórki i – aby tradycji stało się zadość – kapusta!

Jestem KISZONY. BURAK KISZONY.

Burak kiszony to doskonała opcja dla cukrzyków i osób na diecie. W wyniku fermentacji eliminowana jest spora ilość cukrów, dzięki czemu – w znacznie mniejszym stopniu niż buraki gotowane czy surowe – wpływają na poziom cukru we krwi. Mają przyjemny, lekko kwaśny smak – przypominający smak kiszonych ogórków, i podobnie, jak one regulują przemianę materii, przyspieszają metabolizm i sprawiają, że układ trawienny pracuje dużo wydajniej.

Kiszony burak jest bogaty w żelazo, dlatego też świetnie się sprawdzi u osób chorujących na anemię. Pobudza do pracy układ krążenia, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony (większa produkcja czerwonych krwinek, zaangażowanych w transport tlenu). Regularne spożywanie kiszonych buraków wpływa również na ciśnienie i poziom złego cholesterolu, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca, nowotworów, a także poprawia odporność – dba o jelita, a aż 70-80% odporności znajduje się właśnie tam!

Nazywa się go bombą witaminową nie bez powodu – poza żelazem, znajdziemy tam potas, wapń, magnez, kwas foliowy, witaminy K, A, C, E, antocyjany i wiele, wiele innych!

Psst! Skoro mowa o buraku, nie można zapomnieć o zakwasie – tzn. soku z kiszonego buraka. Nigdy go nie wylewaj! To napój cenniejszy od złota 😄

Do stołu proszony OGÓREK KISZONY!

Tego pana nie trzeba długo przedstawiać. Ogórek kiszony to częsty dodatek do polskiego obiadu, zagrycha do wódeczki 😄 Świetnie podkręcają smak wielu dań, a także stanowią zdrową przekąskę!

Cieszy nas ogromnie to, że nasz narodowy produkt jest tak bogaty w witaminy! Podczas kiszenia ogórków powstają ogromne ilości witamin C, K oraz A, co ma znaczenie w wielu istotnych dla organizmu procesach (krzepnięcie krwi, widzenie, praca tarczycy, usuwanie nadmiaru wolnych rodników, przyspieszenie gojenia ran, wspiera odporność, wspomaga produkcję kolagenu). Ogórki, podobnie, jak buraki i inne kiszonki, mają rewelacyjny wpływ na pracę jelit. Stanowią one wyśmienity i naturalny probiotyk, są bogate w błonnik, a także wspomagają proces oczyszczania organizmu. Zarówno ogórki, jak i zakwas z ogórków warto jeść/pić codziennie, ale nie warto przesadzać z ilością – kiszonki charakteryzują się wysoką zawartością soli.

Proszę Państwa, oto KISZONA KAPUSTA. Kapusta jest bardzo zdrowa dziś.
Kolejnym z popularnych i większości znanych produktów jest kapusta kiszona. Jej właściwości nie odbiegają od zawartych w pozostałych kiszonkach. Jest bogata w witaminy C, E, potas, wapń, żelazo, selen, cynk, itp. Posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy i antyoksydantów, co przekłada się na działanie przeciwnowotworowe. Co ważne, sok z kiszonej kapusty cechuje się jeszcze większą zawartością witaminy C i lepszymi właściwościami przeciwutleniającymi niż sama kapusta.

Choć kiszonki mają wiele pozytywnych cech, trzeba na nie uważać przy problemach z nerkami, nadciśnieniem tętniczym, w ciąży i podczas karmienia oraz przy diecie lekkostrawnej (kapusta jest ciężkostrawna i gazotwórcza).
Właściwości, jak widać, są obiecujące. Potencjał jest, warto go wykorzystywać. Zwłaszcza, że kiszonki to łatwy do samodzielnego przyrządzenia i tani produkt. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, z których korzystamy w naszym wegańskim cateringu TuKokoszka Dziobała. Dowiecie się również, czym jest kimchi. 😄

3. PRZEPISY

Sok z kiszonego buraka

Potrzebne będą:
5 kg buraków,
5 litrów wody,
2 łyżki soli morskiej,
czosnek,
liście laurowe,
cebula,
sok z kiszonych ogórków lub kapusty (kilka łyżek);

Przygotowane buraki (pokrojone w talarki), cebulę (pokrojona w piórka), czosnek zalewamy wodą z solą. Dodajemy liście laurowe. Wszystkie składniki muszą być zanurzone w wodzie i nie mogą mieć kontaktu z powietrzem – inaczej spleśnieją. Można przycisnąć talerzem. Przygotowane naczynie odstawiamy na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Voila!

Kiszona marchewka – rewelacyjna surówka!
Potrzebne składniki:
2 kg marchwi,
4 l wody,
4 łyżki soli (może być morska),
liście laurowe,
czosnek,
ziele angielskie;

Marchewkę umyć, obrać i pokroić wedle życzenia 🙂 Do naczynia (zasady, jak wyżej) z marchewką wlewamy wodę z solą, dodajemy przyprawy. Należy pamiętać o zanurzeniu składników w wodzie (talerzyk). Odstawić na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie kiszonka powinna być gotowa! Smacznego!

Kimchi 
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, przyrządzone z kiszonych warzyw. Najczęściej są to: kapusta pekińska, ogórki albo rzepa 🙂 Podawane jest jako przystawka lub dodatek do posiłku. Jest wiele odmian kimchi, dlatego my postawimy na jeden z prostszych. Oto on!

Składniki:
kapusta pekińska,
rzodkiewki (3 szt),
marchew (2 szt),
szczypior,
czosnek,
pieprz, płatki chili, imbir i cukier kokosowy;

Podobnie, jak w przypadku polskich kiszonek, warzywa należy obrać i pokroić. Dodaj do nich wyciśnięty czosnek (2 ząbki) i starty imbir oraz po 2 łyżeczki chili i cukru. Wymieszaj wszystko i poczekaj aż warzywa puszczą sok. Przełóż wszystko do słoja i odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce, po 3 dniach wstaw do lodówki na 3 tygodnie. Po tym czasie kimchi jest gotowe 🙂

4. Ciekawostki o kiszonkach

Na koniec nie może się obyć bez ciekawostek! 🙂
1. Najlepsza dla zdrowia jest samodzielnie przyrządzona kiszonka – te kupne (w spożywczych) dużo szybciej się psują ze względu na wykorzystywane kwasy – mlekowy lub cytrynowy oraz są uboższe w wartości odżywcze ze względu na konserwujące dodatki.
2. Najwięcej właściwości zachowują kiszonki “z beczki”; kupowane w folii często są przegrzane i bez wartości i wyjątkowego smaku!
3. Kiszonki to polskie superfoods!
4. Sok z kiszonek (zwłaszcza z kapusty) jest idealny na kaca 😄
5. Kiszenie / fermentacja to najstarsza metoda konserwowania produktów!
6. Wspomagają odrobaczanie organizmu – warto podawać je dzieciom!
7. Ukisić można wszystko – cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, cukinię, oliwki, kukurydzę czy grzyby! Również kiszone owoce (np. śliwki, gruszki) znajdą swoje zastosowanie w kuchni!

Kiszonki to nasz kolejny super produkt! Uwielbiamy i często stosujemy. Mamy nadzieję, że nasz artykuł zainspiruje i Was do regularnego korzystania z bogactwa natury!

Stosujcie mądrze! Pysznego dnia!

TuKokoszka Dziobała

Wegański Catering | Warszawa