Za dzieciaka słychać było krzyki ,ałaaaaaa! o nie pokrzywa!” zazwyczaj przy robieniu bazy, lub po przegranym zakładzie wchodzenie w pokrzywy po pas. Mama mówiła:

,,Pokrzywa dobra na krążenie, nic Ci nie będzie”

Liście pokrzywy zawierają w znacznej ilości flawonoidy, garbniki, karotenoidy, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i krzem), chlorofil, acetylocholinę, serotoninę, histaminę, fitosterole, śluzy, kwasy organiczne, witaminy (A, B2, C, E i K).W korzeniach natomiast stwierdzono liczne kwasy organiczne, fitosterol, lecytynę, lignany, substancje woskowe i śluzowe, sole mineralne (m. in. rozpuszczalna krzemionkę).

Co tu dużo pisać o składzie? najlepiej zrywać (ścinać nożyczkami w rękawicach;)) w maju, kiedy jest młoda. Pokrzywa jest super! Oczyszcza organizm, wzmacnia skórę, włosy, paznokcie a także krew! Pamiętajcie że trzeba pić z nią dużo wody, działa moczopędnie.

Pokrzywa zwyczajna w swoim działaniu jest nadzwyczajna głównie dlatego iż wykorzystywana do leczenia wielu chorób. Stosowana jest zarówno w medycynie jak i przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Szerokie uznanie w przemyśle tekstylnym ponieważ z pokrzyw można uzyskać włókna, z których tworzy się tkaniny i odzież. Silne działanie i właściwości pokrzywy zwyczajnej wykorzystywane są także do tworzenia barwników.

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najbardziej znanych zastosowań i działań wymienia się:
– leczenie chorób przewodów moczowych,
– wspomagająco w leczeniu układu oddechowego,
– zapobiegawczo w nieżytach żołądkowo – jelitowych,
– jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy,
– poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk,
– oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego,
– wpływa dodatnio na procesy przemiany materii,
– wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe,
– pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego,
– liście mają działanie przeciwalergiczne i oczyszczają zatoki,
– wpływa na emisję enzymów z trzustki, przez co obniża poziom cukru we krwi,
– zwiększa ilość krwinek czerwonych,
– zapobieganie tworzenia się piasku nerkowego,
– ma działanie przeciwgrzybicze.

pokrzywa zwyczajna

Zachęcamy do używania pokrzywy, niebawem przepisy:)

ściskam,

TuKokoszka Dziobała